delfi.it
StoryEditor

Francúzi majú mizerného prezidenta, zaslúžia si lepšieho, vyhlásil taliansky minister vnútra

22.01.2019, 14:51
Autor:
ČTKČTK
Matteo Salvini kritizoval prístup Francúzska k problémom v Líbyi.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini dnes napísal novú kapitolu aktuálnej diplomatickej roztržky medzi Rímom a Parížom, keď kritizoval prístup Francúzska k problémom v Líbyi a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nazval "mizerným prezidentom".

Francúzi si podľa neho zaslúžia lepšiu vládu. V nedeľu Paríž pobúril podpredseda talianskej vlády a líder populistickej strany Hnutie piatich hviezd (M5S) Luigi Di Maio, ktorý označil Španielsko za príčinu migrácie z Afriky do Európy.

Salvini dnes síce v televízii Canale 5 uviedol, že s Di Maiom nesúhlasí, avšak dodal, že Francúzsko sa "evidentne" radí medzi krajiny, ktoré "nie sú v Afrike, aby utvárali rozvoj, ale aby brali bohatstvo národom tohto kontinentu".

"V Líbyi nemá Francúzsko žiadny záujem situáciu stabilizovať, najskôr preto, že má záujmy v rope, ktoré idú proti tým talianskym," dodal.

Priateľské vzťahy ochladli

Keď potom záznam televízneho interview zdieľal na facebooku, napísal k nemu nasledujúce: "Vo Francúzsku majú mizernú vládu a mizerného prezidenta republiky. (...) Francúzsky ľud si zaslúži lepšie a v európskych voľbách 26. mája môže vyslať poriadny odkaz."

Agentúra Reuters uvádza, že tradične priateľské vzťahy medzi Talianskom a Francúzskom po nástupe koalície M5S a protiimigračnej Salviniho Ligy výrazne ochladli.

Francúzsku vládu kritizujú opakovane

V pondelok francúzske ministerstvo zahraničia kvôli vyjadreniu Di Maia predvolalo talianskeho veľvyslanca. Na nový útok od Salviniho francúzska vláda bezprostredne nereagovala.

Salvini a Di Maio podľa Reuters francúzsku vládu kritizujú opakovane a prezidenta Macrona obviňujú z neochoty pomáhať pri zvládaní veľkého počtu migrantov, ktorí v posledných rokoch prichádzajú do Európy cez Stredozemné more.

Obaja politici tiež v decembri vyjadrili podporu protestnému hnutiu takzvaných žltých viest, ktorého členovia sa od polovice novembra búria proti politike francúzskej vlády.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 05 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:17