Reuters
StoryEditor

Maduro by mal odstúpiť, znie zo Spojených štátov. Tie pripomínajú, že ho môžu k tomu aj donútiť

23.01.2019, 18:25
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Spojené štáty uznali lídra venezuelskej opozície za legitímneho prezidenta krajiny.

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že Spojené štáty uznávajú vodcu venezuelskej opozície Juana Guaida úradujúcim prezidentom.

Urobil tak krátko potom, čo sa ním sám Guaidó vyhlásil na veľkej demonštrácii v Caracase. Rovnaký krok po šéfovi Bieleho domu vzápätí podľa agentúry AFP urobila aj Organizácia amerických štátov (OAS).

"Dnes oficiálne uznávam predsedu venezuelského Národného zhromaždenia úradujúcim prezidentom Venezuely," oznámil Trump vo vyhlásení.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v reakcii oznámil, že jeho vláda prerušuje diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi. Diplomatom USA dal 72 hodín na to, aby opustili krajinu. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Trumpova výzva pre svet

K rovnakému postupu Trump zároveň vyzval aj vlády ďalších krajín západného sveta. Uviedol tiež, že USA budú "považovať nelegitímny Madurov režim priamo zodpovedný za akékoľvek ohrozenie bezpečnosti venezuelského ľudu".

Americký prezident dodal, že Národné zhromaždenie na čele s Guaidóom je "jedinou legitímnou vládnou inštitúciou, ktorú si Venezuelčania patrične zvolili".

Maduro by mal odstúpiť 

Venezuelský prezident Nicolás Maduro by mal odstúpiť a dobrovoľne odovzdať moc opozícii, inak budú mať Spojené štáty veľa možností, ako ho k tomu prinútiť, a to najmä v prípade, ak by sa uchýlil k použitiu sily. Pre agentúru DPA to v stredu uviedol pod podmienkou anonymity vysokopostaveny predstaviteľ americkej administratívy.

"Demokracia pre nás nie je iba americkou hodnotou, nie je iba pre Spojené štáty, ale je určená pre celú západnú hemisféru," povedal nemenovaný americký politik reportérom DPA po tom, ako americký prezident Donald Trump uznal za nového prezidenta Venezuely lídra opozície Juana Guaidóa a súčasného prezidenta Madura označil za "nelegitímneho".

Sila USA

Nemenovaný zdroj v tomto kontexte spomenul "plnú diplomatickú a ekonomickú" silu USA, pričom však odmietol vylúčiť aj použitie ráznejšej taktiky. Dodal taktiež, že USA ukázali iba nepatrný zlomok toho, čo môžu urobiť v ekonomickej sfére.

Americký politik pritom špecificky varoval Madura, aby sa zdržal použitia silových prostriedkov na potlačenie svojich oponentov a lídrov opozície.

Guaidó sa za prezidenta vyhlásil počas masových protestov. Za jasania prítomného davu pozdvihol pravicu a vyhlásil, že "formálne preberá zodpovednosti šéfa výkonnej moci".

Masové protesty po celej krajine

Ulice venezuelskej metropoly Caracasu dnes na výzvu Guaida zaplavili desaťtisíce ľudí demonštrujúcich proti Madurovi. Davy podľa médií vyšli z rovnakého dôvodu do ulíc aj v ďalších mestách.

Manifestácie, ale na podporu Madura, zvolala na dnes aj vládna socialistická strana. Panujú obavy z možných stretov, ale aj z možného tvrdého zásahu bezpečnostných síl, verných doteraz Madurovi, proti účastníkom protivládnych demonštrácií.

Na stranu Madura sa spomedzi krajín amerického svetadielu otvorene postavilo iba Mexiko po tom, ako hovorca ľavicového prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora podľa agentúry AFP vyhlásil, že Mexiko naďalej "uznáva autoritu vlády zvolenej v súlade s venezuelskou ústavou".

Maduro zahájil ďalšie funkčné obdobie 10. januára, ale opozícia aj mnohé krajiny regiónu jeho legitimitu neuznávajú.

Päťdesiatšesťročný ľavicový politik je pri moci od marca 2013 a od tej doby sa v krajine uskutočnila séria manifestácií za demokratické voľby a rad protestov proti porušovaniu ľudských práv režimom a proti riadenej hospodárskej politike vlády, kvôli ktorej kolabuje ekonomika.

Úmrtia na demonštráciách

Demonštrácie sa v Caracase a ďalších mestách - a to aj vo štvrtiach považovaných za bašty prívržencov vlády - konali už v utorok večer.

Podľa informácií mimovládnych organizácií a polície počas nich zomreli najmenej štyria ľudia, vrátane šestnásťročného chlapca, ktorý bol smrteľne zranený strelnou zbraňou.

Venezuelský najvyšší súd zbavil ešte v roku 2017 Národné zhromaždenie všetkých právomocí. Došlo k tomu po tom, ako Maduro stratil po parlamentných voľbách kontrolu nad parlamentom.

Opozíciou vedené Národné zhromaždenie napriek tomu zasadá a prijíma rozhodnutia, ktoré však vzápätí anuluje najvyšší súd.

Venezuela, juhoamerická krajina trpiaca hyperinfláciou a nedostatkom základných tovarov, skĺzla v pondelok do ešte väčšieho chaosu po tom, ako bezpečnostné sily pred svitaním potlačili vzburu príslušníkov Národnej gardy. To spustilo už niekoľko dní trvajúce násilné pouličné protesty.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:23