Reuters
StoryEditor

Naši v Salisbury. Rusi predávajú stolnú hru o otrave Skripaľovcov

25.01.2019, 19:37
Autor:
kankan
Hra je obdobou Človeče, nehnevaj sa! Dosku tvorí mapa Európy, cez ktorú sa vinie kľukatá reťaz farebných políčok, cez ktoré sa musí prejsť.

Zarobiť na otrave rusko-britského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry chce ruská firma Igroland, ktorá predáva novú stolnú hru s názvom Naši v Salisbury.

V tomto anglickom meste zaútočila vlani ruská rozviedka na Skripaľova jedovatou látkou novičok. Tvrdí to aspoň Londýn, Moskva to však popiera a pochybnosti vyjadril aj český generál Andor Šándor.

Cestovanie po Európe

Hra je obdobou Človeče, nehnevaj sa! Dosku tvorí mapa Európy, cez ktorú sa vinie kľukatá reťaz farebných políčok, cez ktoré sa musí prejsť.

Pri štarte je nápis Moskva, pri cieli Salisbury. Medzi nimi sú pri rôznych políčkach mestá, kam ruskí atentátnici zavítali pred Salisbury - Minsk, Tel Aviv, Ženeva, Amsterdam, Londýn a Paríž.

Spodný okraj dosky zobrazuje na ľavej strane fľaštičku so zelenou lebkou a skríženými kosťami. Zjavne ide o narážku na flakón od parfumu, v ktorom podľa britskej polície Rusi novičok prepravovali. Na pravej strane sú obrázky dvoch mužov, ktorí majú pripomínať agentov podozrivých z otravy Skripalových.

Tými sú Anatolij Čepiga a Alexander Miškin. Obaja sú príslušníci ruských tajných služieb, ktorí Salisbury v inkriminovanej dobe preukázateľne navštívili. Británia žiada ich vydanie z Ruska a Európska únia na nich uvalila sankcie.

Hra reaguje na západnú medializáciu útoku

Svojrázny produkt uviedol pred Vianocami na trh moskovský výrobcu hračiek Igroland. Ku kúpe maloobchodníkom zatiaľ ponúka 5000 kusov hry. Jej prvé obrázky vzbudili na internete dohady, či ide o skutočný tovar, alebo len výplod grafického softvéru.

Zamestnanec Igrolandu a autor hry Michajl Bobjor sa k záležitosti vyjadril pre britský denník The Guardian. "Nechceli sme nikoho uraziť. Naopak sme chceli podporiť našich krajanov, ktorých by tá situácia mohla urážať ... bolo povedaných veľa vecí a veľa z toho bez akéhokoľvek dôkazu, "uviedol. Hru označil za reakciu na západnú medializáciu útoku v Salisbury, ktorá má podľa neho prestať.

Bobjor povedal, že sa snaží o zblíženie Ruska a Európy: "Myšlienka hry je akýmsi vtipom a mostom priateľstva. Myšlienka bola priateľská, spojiť Rusko s Európou," dodal.

Bobjor však priznáva aj čisto obchodný zámer a už zvažuje reedíciu hry s väčšími rozmermi. "Sme podnikatelia. Premýšľame v kategóriách množstve a peniaze, "vyhlásil bez obalu.

V Salisbury neútočil novičok, myslí si Šándor

Skripaľ a jeho dcéra Julija boli otrávení v juhoanglickom Salisbury v marci 2018. Británia aj ďalšie západné krajiny vinia zo zločinu Moskvu, ktorá to však popiera. Skripaľ pôvodne pracoval pre ruskú vojenskú rozviedku GRU, ale v roku 1996 ho zverbovala britská tajná služba MI6.

Novičok je vysoko toxická látka, napriek tomu Skripaľ aj Julija útok prežili. Aj preto britskú verziu toho, čo sa v Salisbury stalo, spochybnil bývalý náčelník českého vojenského spravodajstva Andor Šándor.

"Ak to bolo to, o čom sa hovorilo, tak by Skripaľovci museli byť dávno mŕtvi," povedal vlani v máji o tvrdení Londýna, že útočnou látkou bol novičok. "Tak to byť skutočne nemohlo," dodal s tým, že "Británia to tvrdenie veľmi uponáhľala".

Šándor zároveň uviedol, že keby chceli Skripaľa zabiť najvyššie miesta v Rusku, urobili by to už skôr a iným spôsobom. Neverí preto, že vraždu posvätil šéf GRU, nieto ruský prezident Vladimir Putin. Skripaľovi sa skôr chceli svojvoľne pomstiť ním zradení kolegovia z GRU, naznačil Šándor.

01 - Modified: 2022-08-20 17:56:08 - Feat.: - Title: Navaľnyj si pripomenul druhé výročie svojej otravy novičokom 02 - Modified: 2020-12-21 18:41:18 - Feat.: - Title: Navaľnyj oklamal ruského agenta. Ten mu vyzradil detaily toho, ako ho otrávili 03 - Modified: 2020-10-09 13:21:42 - Feat.: - Title: "Správate sa ako sudca a porota." Vzťahy Európy a Ruska sa zhoršujú, tvrdí Lavrov 04 - Modified: 2020-09-23 08:32:55 - Feat.: - Title: Navaľného prepustili z nemocnice. Môže sa úplne zotaviť 05 - Modified: 2020-09-20 19:52:20 - Feat.: - Title: Vedec, ktorý sa podieľal na vývoji novička, sa ospravedlnil Navaľnému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:55