Reuters
StoryEditor

Madrid, Berlín a Paríž dali Madurovi ultimátum: Buď vyhlási voľby, alebo uznáme nového prezidenta

26.01.2019, 12:37
Autor:
ČTKČTK
Nicolas Madurov má osem dní na oznámenie nových prezidentských volieb.

Španielsko, Francúzsko a Nemecko sú pripravené uznať lídra venezuelskej opozície a predsedu parlamentu Juana Guaidóa prezidentom, ak vláda autoritárskej doterajšej hlavy štátu Nicolasa Madura do ôsmich dní neoznámi nové prezidentské voľby.

Oznámili to dnes španielsky premiér Pedro Sánchez, francúzsky prezident Emmanuel Macron a hovorkyňa nemeckej vlády. Guaidóa už tento týždeň uznali za hlavu Venezuely niektoré americké krajiny, vrátane USA.

"Venezuelský ľud si zaslúži slobodne rozhodnúť o svojej budúcnosti. Bez volieb oznámených do ôsmich dní by sme mohli uznať Juana Guaidóa úradujúcim prezidentom Venezuely, aby naštartoval tento politický proces. Spolupracujeme s našimi európskymi spojencami," napísal dnes na twitteri Macron. Podobne sa dnes na twitteri vyjadrila tiež hovorkyňa nemeckej vlády Martina Fietzová, podľa ktorej je Nemecko pripravené uznať Guaidóa, ak do ôsmich dní nebudú oznámené nové voľby.

Španielsky premiér Sánchez už v piatok Madura prostredníctvom svojho ministra zahraničia Josepa Borrella vyzval, aby takéto hlasovanie usporiadal, inak Madrid uzná prezidentom Guaidóa. Maduro odpovedal, že najskôr by mal usporiadať voľby Sánchez. Ten sa dostal do úradu vlani, keď parlament vyslovil nedôveru predchádzajúcemu kabinetu. Dnes Sánchez uviedol, že Guaidóa uzná prezidentom, ak Maduro neoznámi nové voľby do nedele 3. februára.

Predseda venezuelského parlamentu zložil prísahu ako úradujúci prezident v stredu pri protivládnych demonštráciách s tým, že chce zorganizovať nové voľby.

Urobil tak po tom, čo parlament minulý týždeň označil nový Madurov prezidentský mandát za nelegitímne. Ten začal 10. januára, ale opozícia, EÚ a dve desiatky amerických krajín ho neuznávajú, pretože vzišiel z vlaňajších nedemokratických volieb.

Guaidóa uznali už v stredu za prezidenta ako prvý USA, ku ktorým sa pripojila viac ako desiatka amerických krajín vrátane Kanady, Argentíny, Čile alebo Brazílie. Naopak Madura ďalej uznáva napríklad Kuba, Mexiko, Bolívia, Čína, Rusko či Turecko.

EÚ tento týždeň iba podporila venezuelskú opozíciu a vyzvala bez konkrétnych podmienok Madura k novým voľbám, Guaidóa však zatiaľ výslovne spoločne za prezidenta neuznala.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:14