Reuters
StoryEditor

Blíži sa zvrat vo vyšetrovaní vplyvu Ruska? Ak sa prepoja línie, Ameriku čaká zemetrasenie

28.01.2019, 09:40
Autor:
ČTKČTK
Roger Stone, ktorého za dramatických okolností zadržal FBI, má k Donaldovi Trumpovi mimoriadne blízko.

Kauza obvineného Rogera Stonea, bývalého dôverníka Donalda Trumpa, zatiaľ prináša najzávažnejšie informácie o možnej tajnej spolupráci Trumpových poradcov s Ruskom počas volebnej kampane v roku 2016. Americké médiá vo svojich analýzach dospievajú k domnienke, že Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) už možno zhromaždil dôkazy mieriace proti Trumpovým poradcom a nakoniec aj proti prezidentovi samému.

Dostával pokyny od Bannona?

Šesťdesiatšesťročný Stone, podľa tlače ostrieľaní politický kšeftár so štyridsaťročnými skúsenosťami v odbore, má k prezidentovi mimoriadne blízko, je údajne človekom, ktorý Trumpa priviedol k myšlienke kandidovať. Minulý piatok Stonea za dramatických okolností zadržalo ozbrojené komando v jeho floridskom dome, a súd ho potom obvinil z marenia vyšetrovania, klamstva Kongresu a ovplyvňovania svedkov.

24-stranové obvinenie hovorí o tom, že Trumpov volebný štáb udržiaval cez Stonea styky s investigatívnym serverom WikiLeaks, ktorý od hackerov napojených na ruskú rozviedku GRU dostal súbor citlivých e-mailov ukradnutý zo servera demokratov, ktorých kandidátka Hillary Clintonová sa s Trumpom mala popasovať o Biely dom.

Stone mal podľa vyšetrovateľov na pokyn "zodpovednej" osoby z Trumpovho štábu zisťovať okolnosti zverejnenia ukradnutej pošty. Podľa niektorých médií bol touto osobou vtedajší šéf volebného štábu Steve Bannon, ktorý - ako uvádza obvinenie - však nekonal sám, ale bol poverený touto úlohou.

Osobou, ktorá mala právo Bannona riadiť, bol Trump. Znamenalo by to, že to bol sám budúci prezident, kto koordinoval kampaň poškodzujúcu protikandidátku Clintonovú pomocou dokumentov získaných nezákonne Moskvou.

Nový smer vyšetrovania vedeného bývalým šéfom FBI Robertom Muellerom podľa amerických expertov znamená, že pátranie po ruskej stope, ktoré trvá už vyše 20 mesiacov, hneď tak neskončí.

"Je to nanajvýš zložité, vyžiada si to veľa času," povedala novinárom bývalá šéfka odboru národnej bezpečnosti na ministerstve spravodlivosti Mary McCordová. Demokrati v Snemovni reprezentantov vraj zvažujú, či nie je načase spustiť impeachment, teda ústavnú žalobu na prezidenta.

Dôkazy o prepojení línií zatiaľ známe nie sú

Mueller zatiaľ obvinil 35 ľudí, z toho 25 Rusov a desať Američanov vrátane šiestich Trumpových poradcov. Z analýzy súdnych dokumentov vyplýva, že pátranie je zatiaľ vedené v dvoch líniách. Rusi sú obvinení priamo z pokusov ovplyvniť voľby v USA prostredníctvom manipulatívnej propagandy na sociálnych sieťach a z krádeže e-mailov Demokratickej strany.

Američanov však Muellerov tím obviňuje väčšinou len z klamania vyšetrovateľom alebo Kongresu - právnika Michaela Cohena z klamstiev o Trumpovom moskovskom realitnom projekte, bývalého šéfa volebného tímu Paula Manaforta zo zamlčania kontaktov s Rusmi, jeho námestníka Ricka Gatesa z klamstiev o Manafortových kontaktoch, bývalého bezpečnostného poradcu Michaela Flynna zo zatajovania stykov s ruskou ambasádou a niekdajšieho poradcu George Papadopoulosa z klamstva o pošte ukradnutej demokratom.

Žiadne dôkazy o prepojení týchto dvoch línií zatiaľ známe nie sú, upozornil denník The Washington Post. Akonáhle by sa však zistilo, že dôvodom lží sú utajené predvolebné kontakty s Ruskom, môže Ameriku čakať politické zemetrasenie.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:13