Reuters
StoryEditor

Američania obvinili finančnú šéfku Huawei z podvodu

28.01.2019, 22:47
Autor:
ČTKČTK
Američania zároveň Huawei obvinili z krádeže informácií.

Americké úrady dnes formálne obvinili finančnú riaditeľku čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei Meng Wan-čou z podvodov a ďalších trestných činov.

Washington vzniesol obvinenia v súvislosti so žiadosťou o jej vydanie z Kanady, kvôli ktorej v posledných týždňoch vzrástlo napätie v americko-čínskych vzťahoch.

Krádež informácií

USA dnes zároveň čínsku firmu čeliacu problémom v mnohých západných krajinách obvinili z krádeže informácií o technológiách spoločnosti T-Mobile.

"Huawei a jeho prednej manažéri opakovane odmietali rešpektovať americké zákony," uviedol podľa agentúry Reuters k obvineniu riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray, podľa ktorého sa čínsky výrobca telefónov "systematicky snažil kradnúť cenné obchodné tajomstvá".

Vznesené obvinenia by mali byť pre americké úrady varovaním, aby starostlivo zvažovali riziká vyplývajúce zo zapojenia podobných firiem do telekomunikačnej infraštruktúry, nabádal Wray.

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Mengovú a firmu z bankových a internetových podvodov, marenia spravodlivosti, sprisahania za účelom prania špinavých peňazí a z porušovania medzinárodných sankcií voči Iránu.

Mengová mala klamať bankám

Mengová podľa USA klamala bankám, keď tvrdila, že Huawei a jej hongkonská pobočka Skycom sú dve rôzne spoločnosti. Americkí vyšetrovatelia tvrdia, že sa tým snažila zabezpečiť prístup k peniazom firme Skycom, ktorá by na ne inak kvôli svojim stykom s iránskym režimom nedosiahla.

Mengovú, ktorá je dcérou zakladateľa firmy Žen Čeng-feja, kanadská polícia zadržala začiatkom decembra vo Vancouveri na žiadosť Spojených štátov. Súd ju neskôr prepustil na kauciu.

Čína vyzvala USA, aby zrušili zatykač a neusilovali o jej vydanie. Podľa čínskych médií sa Washington snaží potlačiť Huawei a obmedziť jej globálnu expanziu.

Zadržanie Mengovej vážne narušilo vzťahy medzi Čínou a Kanadou. Čína krátko po jej zatknutí zadržala dvoch kanadských občanov v zjavnej snahe vyvinúť tlak na Kanadu, aby ju prepustila. Čínsky súd tiež odsúdil na smrť Kanaďana v náhle obnovenom procese týkajúcom sa pašovania drog, za ktoré pôvodne dostal 15 rokov väzenia.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:24