Reuters
StoryEditor

Ruské lietadlo vo Venezuele vyvoláva dohady. Chceli Rusi odviezť 20 ton zlata?

31.01.2019, 18:00
Lietadlo ruskej spoločnosti Nordwind už od utorka stálo na ploche letiska v Caracase.

Boeing 777 ruskej spoločnosti Nordwind pristál v noci na utorok vo venezuelskom Caracase. Na jeho palube boli iba dve posádky, ale inak žiadni pasažieri. Vďaka informáciám leteckého servera Flight Radar 24 sa médiám podarilo zistiť, že lietadlo odštartovalo z letiska Vnukovo pri Moskve a na letisko Maiquetía dorazilo v pondelok večer miestneho času. Spoločnosť Nordwind pritom do Venezuely nelieta.

Už v utorok večer sa tak objavili prvé špekulácie o dôvodoch príletu prázdneho lietadla. Prvé správy hovorili o možnosti, že lietadlo poslala do Venezuely ruská vláda, aby poskytla autoritárskemu prezidentovi Nicolasovi Madurovi únikovú cestu v prípade prevratu.

Médiá tiež špekulovali, že lietadlo mohlo priletieť pre ruských občanov žijúcich vo Venezuele, alebo naopak mohlo priviezť žoldnierov, ktorí by Madurovi pomohli udržať moc.

Agentúra Reuters následne uviedla, že lietadlo spoločnosti Nordwind priletelo na venezuelské letisko už 3. decembra minulého roka a to v čase, keď bol venezuelský prezident Maduro na návšteve v Moskve.

Pripomenula tiež, že pred týždňom do juhoamerickej krajiny dorazili "ruskí vojenskí poradcovia, ktorí pre Kremeľ vykonávajú tajné misie." Spoločnosť Nordwind zatiaľ nereagovala na otázky médií ohľadom žiadnej z ciest do Venezuely.

Prileteli pre zlato?

V utorok večer potom venezuelský opozičný poslanec José Guerra na zasadnutí parlamentu v Caracase uviedol, že Boeing, ktorý má kapacitu až 400 miest, má z krajiny "odviezť najmenej 20 ton zlata do Ruska". Hoci Guerra neposkytol pre svoje tvrdenie žiadne dôkazy, médiá sa nebáli jeho názor prevziať, pretože dlhodobo pôsobil ako ekonóm v centrálnej banke a má stále dobré kontakty na súčasných zamestnancov.

Aj preto sa špekulácie založené na Guerrovom výroku veľmi rýchlo rozšírili a to aj napriek tomu, že venezuelský minister financií Simon Zerpa poprel, že by ruské lietadlo na caracaskom letisku pristálo. Druhý deň totiž ruský Boeing na letisku zaznamenali fotografi agentúry Reuters. Podľa médií mal ruský tím z Caracasu previezť do Moskvy až 20 percent zlatého pokladu. Podľa britského denníka The Telegraph reagoval na prílet lietadla aj samotný parlament.

"Požadujeme od banky, aby odhalila detaily o tom, čo sa deje. To zlato nepatrí Calixtovi Ortegovi (guvernér národnej banky - pozn. red.). Patrí venezuelskému ľudu," oznámil na Twitteri opozíciou kontrolovaný parlament.

Agentúra Reuters v noci na štvrtok publikovala fotografie lietadla spoločnosti Nordwind, ako odlieta z letiska v Caracase. Zatiaľ však nie je jasné, kam Boeing odletel, alebo či odviezol nejaký náklad.

Kremeľ všetko popiera

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov bol nútený na celú situáciu reagovať v stredu večer na tlačovej konferencii. Podľa svojich slov nie je nijako informovaný o pláne priviezť do Moskvy niekoľko ton zlata. "Rusko je pripravené vyriešiť politickú situáciu vo Venezuele akýmkoľvek spôsobom, bez toho, aby zasiahlo do vnútorných záležitostí krajiny," uviedol Peskov pre spravodajstvo RBC.

Rusko je jedným z najhlasnejších stúpencov Madurovho režimu a to aj preto, že Venezuela dlhuje Moskve miliardy dolárov. Obe krajiny majú veľmi extenzívne obchodné vzťahy, najmä v oblasti ropného priemyslu.

Venezuela má v súčasnosti de facto dvoch prezidentov. Od roku 2013 je hlavou krajina autoritársky socialistický politik Nicolás Maduro, ktorý začal 10. januára druhý prezidentský mandát. Ten však neuznáva opozícia ani mnoho amerických krajín, vrátane USA, pretože podľa nich Maduro čoby víťaz vzišiel z nedemokratických volieb.

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:38