Reuters
StoryEditor

Rusku vyhovuje zamrznutá pôda. Ako by mohol vyzerať útok na Ukrajinu (scenáre vojny)

14.01.2022, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Západní vojenskí analytici rozoberajú, aké má Rusko možnosti v prípade útoku na svojho suseda.

Rozmiestnenie desiatok tisíc ruských vojakov blízko východu, severu i juhu Ukrajiny vyvoláva v Kyjeve a v západných metropolách obavy, že Moskva plánuje nový útok. Rusko podobné plány popiera.

Západní vojenskí analytici naznačujú, že Rusko z finančných a logistických dôvodov nemôže nechať rozmiestnených toľko vojakov po neobmedzený čas a do leta ich bude musieť stiahnuť, píše agentúra Reuters.

Odhady počtu ruských vojakov novo presunutých bližšie k Ukrajine sa pohybujú od 60-tisíc do približne 100-tisíc a podľa amerických spravodajských služieb by sa mohol zvýšiť až na 175-tisíc.

Predstavitelia USA uviedli, že Rusko by mohlo zaútočiť na Ukrajinu už tento mesiac, keď je pôda tvrdšia, čo uľahčuje pohyb tankov a ďalších obrnených vozidiel.

​Rusko sa pri rokovaniach so Spojenými štátmi a NATO, ktoré sa odohrali tento týždeň, snažilo získať bezpečnostné záruky, ktoré žiada pre zažehnanie krízy. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Moskva nie je pripravená čakať na odpoveď večne a že chce na každý ruský návrh podrobnú písomnú odpoveď.

Ako by však mohol ruský útok vyzerať a čo by sa mohol snažiť dosiahnuť? "Súčasné nasadenie je univerzálne. Udržiava ruské možnosti otvorené, a preto udržiava obranu v neistote," myslí Keir Giles z think-tanku Chatham House.

Tu sú niektoré možné scenáre:

1. Eskalácia situácie na Donbase

Ťažko vyzbrojení separatisti podporovaní Ruskom ovládajú od roku 2014 časť východnej Ukrajiny a napriek prímeriu z roku 2015, ktoré ukončilo najväčšie boje, pokračujú v prestrelkách s ukrajinskými vládnymi silami. Konflikt na Donbase pripravil o život 15-tisíc ľudí, tvrdí Kyjev.

Ukrajina pritom dlhodobo obviňuje Rusko, že má v regióne svoje jednotky, čo Moskva popiera. Rusko naopak obviňuje Kyjev zo spriadania plánov na znovudobytie regiónu silou, čo pre zmenu popiera Ukrajina.

V takejto rozdráždenej atmosfére je riziko nedorozumenia alebo neplánovanej eskalácie väčšie a Rusko by mohlo nejaký incident využiť ako casus belli (dôvod na vyhlásenie vojny). Zdroj oboznámený s úvahami ruského ministerstva obrany uviedol, že to je najpravdepodobnejší scenár, ak by sa Moskva rozhodla zaútočiť, ale že o žiadnom takomto rozhodnutí nevie. Kyjev by mohol byť k útoku vyprovokovaný separatistami, ktorí by potom mohli požiadať Rusko o vyslanie vojakov na pomoc, uviedol zdroj.

​Ruské sily by mohli rozšíriť boje na Donbase a vtiahnuť Ukrajinu do konvenčného konfliktu, myslí si Neil Melvin z londýnskeho think-tanku RUSI. Podľa neho by sa Moskva mohla pokúsiť obsadiť ukrajinské pobrežné oblasti pri Azovskom mori a vytvoriť tak pozemný most z ruského Rostova cez Donbas a na Krym. "To by na ukrajinskú vládu vyvinulo veľký tlak," poznamenal Melvin.

2. Útok z Krymu

Rusko umiestnilo na Krym, ktorý anektovalo v roku 2014, nové jednotky. Moskva by tak mohla na Ukrajinu zaútočiť z tohto polostrova a obsadiť územie až po rieku Dneper, ktorá by potom mohla slúžiť ako prirodzená bariéra proti prípadnej ukrajinskej protiofenzíve, uviedol Konrad Hudka z poradenskej firmy Rochan Consulting, ktorá sídli v Poľsku.

Operácia by sa mohla začať delostreleckými, raketovými a leteckými údermi na ukrajinské jednotky na juhu krajiny, pričom špeciálne sily by mohli obsadiť mosty a železničné uzly, čo by umožnilo postup vojakov a tankov, myslí si Hudka. Z Krymu však vedú iba dve cesty, ktoré by mohli byť zablokované alebo zničené, čo je podľa neho potenciálna slabina.

3. Útok na viacerých frontoch

Vo verejne dostupnom dokumente amerických spravodajských služieb sa uvádza, že Rusko by mohlo tento mesiac vykonať inváziu s až 100 taktickými prápormi alebo so zhruba 175-tisícmi vojakov. Okolo 50 taktických práporov je už umiestnených severne a východne od Ukrajiny a tiež na Kryme, ktorý sa nachádza na juhu. Zabratie južnej časti Ukrajiny by mohlo Kyjev odrezať od pobrežia a od Severoatlantickej aliancie prítomnej v Čiernom mori, upozorňuje Melvin, podľa ktorého by tento scenár nahrával ruským nacionalistom, ktorí túto oblasť považujú za historické územie označované ako Novorusko.

​Útok na viacerých frontoch by mohol tiež zahŕňať presun na severovýchod Ukrajiny a obkľúčenie tamojších miest, hoci asi nie priamo vstúpenie do nich, keďže vojská by tam mohli zabŕdnuť do mestských bojov. Ruské jednotky by sa tiež mohli presunúť do Bieloruska a otvoriť na Ukrajine severný front, ktorý by ruské sily priblížil ku Kyjevu, uviedol Giles. "To by samozrejme bolo ekonomicky, politicky a z hľadiska ľudských životov najnákladnejšie. Preto je to zrejme najmenej pravdepodobné," vyhlásil o možnosti totálnej invázie Melvin.

Vojenskí analytici ďalej spomenuli, že aj keby Rusko premohlo ukrajinskú armádu, ktorá je o polovicu menšia ako jeho vojsko, mohla by Moskva čeliť partizánskemu odporu, čo by sťažilo udržanie dobytého územia.

4. Raketový alebo kybernetický útok

Podľa Gilesa by niektoré scenáre mohli zahŕňať údery rakiet dlhého doletu alebo kybernetické útoky zamerané na kľúčovú infraštruktúru. Raketové útoky by pritom mohli využiť slabšiu ukrajinskú protiraketovú obranu.

"Rôzne scenáre, ako presne by sa mohlo Rusko potrestaním Kyjeva pokúsiť presvedčiť Západ, aby vyhovel jeho (bezpečnostným) požiadavkám, nezahŕňajú nevyhnutne pozemný vpád," dodal Giles.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:56