Reuters
StoryEditor

Smrť hladom alebo prostitúcia. Najväčšími obeťami venezuelskej krízy sú deti

05.02.2019, 17:00
Dospelí nemajú dostatok peňazí ani na jedlo pre seba, a tak sa občas uchyľujú ku krajným riešeniam - nútia svoje deti k prostitúcii, alebo ich jednoducho opustia.

Vo Venezuele zmietanej hlbokou ekonomickou krízou sa už niekoľko dní konajú búrlivé protesty opozície aj stúpencov autokratického prezidenta Nicolása Madura a v krajine panuje dvojvládie. Politická situácia však najradikálnejšie zasahuje deti. Tie nemajú na lieky a umierajú tak na bežne liečiteľné choroby.

Pred takmer dvoma týždňami sa šéf venezuelského parlamentu Juan Guaidó jednostranne vyhlásil úradujúcou hlavou štátu po tom, ako zákonodarcovia odmietli uznať nový mandát prezidenta Madura. Podľa opozície boli minuloročné voľby neregulárne a prezident sa svojho druhého mandátu ujal začiatkom januára nezákonne. Odvtedy krajinou otriasajú protesty.

Deti situáciou trpia najviac

Dramatická politická situácia však zasahuje predovšetkým tých najzraniteľnejších - deti. Práve deti platia vo Venezuele obrovskú daň za nepokoje a destabilizáciu režimu. Podľa médií venezuelské deti často umierajú na bežne vyliečiteľné choroby, keďže nie sú lieky alebo na ne ich rodičia nemajú financie.

Dospelí ostatne nemajú dostatok peňazí ani na jedlo pre seba, a tak sa občas uchyľujú ku krajným riešeniam - nútia svoje deti k prostitúcii, alebo ich jednoducho opustia.

Napríklad v sirotinci Fundacion la Casa de Ana neďaleko Caracasu žije 27 detí. Každé z nich má za sebou desivý príbeh. Jedného chlapca jeho matka bila natoľko, že mu rozrazila lebku, niekoľko dievčat potom prežilo hrozné momenty, keď ich rodičia predávali pedofilom, aby si mohli kúpiť jedlo.

Umierajú na bežne liečiteľné choroby

"Väčšinou sú tu kvôli extrémnej chudobe, ktorá tu vládne," uviedla pre britský Daily Mail dobrovoľníčka zo sirotinca Carolina Santander. "Niektoré z nich boli sexuálne zneužívané, iné predávané, ale nakoniec ich všetky rodičia opustili."

Každé siedme dieťa v krajine navyše podľa štatistík trpí podvýživou. Rodičia totiž často, hoci pracujú, nemajú dostatok finančných prostriedkov, aby dokázali pre svojich potomkov získať dostatok jedla, či liekov. Stáva sa tak, že deti umierajú na bežné choroby ako je zápal pľúc, záškrt alebo rotavírus.

"Venezuela bola kedysi jednou z najbohatších krajín Latinskej Ameriky," uviedol pre denník The Guardian riaditeľ jednej z hlavných nemocníc v Caracase Huniades Urbina. "Pacienti k nám jazdili, pretože sme boli schopní im ponúknuť tú najlepšiu starostlivosť v celom regióne. Teraz ani nemôžeme pacientov nasýtiť."

Zdravotníctvo v úpadku

Rozpočet nemocnice Niños José Manuel de los Ríos, kde Urbina pracuje, bol v minulých rokoch značne znížený. Vláda potom dokonca verejnej nemocnici zobrala dobré vybavenie a nechala ho presunúť. Deväť z dvanástich operačných sál zíva prázdnotou, chýba röntgen aj CT.

"Venezuela mávala národný očkovací program, ktorý pokrýval všetky choroby ako sú osýpky, záškrt či rotavírus. Vláda rozhodla, že už nebude finančne pokrývať tieto očkovania a teraz tu máme epidémiu osýpok. Deti umierajú na vírusy, ktorých by sme sa skôr jednoducho zbavili," vysvetlil Urbina.

Krajina je v postupnom ekonomickom úpadku už niekoľko rokov. Tridsaťpäťročný líder opozície Juan Guaidó sa pomocou demonštrácií teraz snaží prinútiť doterajšieho prezidenta Nicolása Madura, aby umožnil obyvateľom vybrať novú hlavu štátu. Podľa opozície boli totiž minuloročné voľby neregulárne a Maduro sa svojho druhého mandátu ujal začiatkom januára nezákonne.

Slovensko podporuje Guaidóa

Podporu opozičnému predákovi Guaidóovi už vyjadrilo množstvo amerických i európskych krajín, vrátane USA. Guaidóa podporuje aj Slovensko. "Slovensko ako súčasť EÚ a demokratického sveta považuje Národné zhromaždenie, na čele Juanom Guiadóm, za legitímny orgán demokraticky zvolených zástupcov ľudu Venezuely," povedal pre HN rezort zahraničia. 

Naopak autoritárske krajiny ako Rusko, Čína, Irán alebo Turecko stoja za súčasným prezidentom Nicolásom Madurom. Ten sa v súčasnosti teší podpore venezuelskej armády, ktorá zatiaľ odmieta pripustiť akúkoľvek zmenu vedenia krajiny.

Uznanie európskych krajín

Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely, ktorý má v súlade s národnou ústavou pripraviť nové voľby, zatiaľ uznáva 14 členských štátov EÚ: Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Portugalsko, Rakúsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Švédsko.

Venezuelská vláda Nicoláas Madura potom v pondelok popoludní uviedla, že "úplne prehodnotí vzťahy" s európskymi krajinami, ktoré uznali Guaidóa prezidentom. Podľa ministerstva zahraničia tieto štáty podporujú pučistov, ktorí nerešpektujú medzinárodné právo.

Podľa Moskvy by však európske štáty mali skôr Madurovu režimu pomôcť sa ekonomicky a sociálne spamätať, než aby napomáhali jeho rozvracaniu. Spojené štáty totiž v poslednom týždni niekoľkokrát naznačili, že ak armádou podporovaný Maduro neustúpi, budú nasledovať sankcie a to nielen ekonomické. Prezident Donald Trump totiž v nedeľu pohrozil, že je stále v hre možnosť poslať do Venezuely pár tisíc vojakov.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:33