Reuters
StoryEditor

Roztržka vnútri Únie. Čo robia Taliani, sa nestalo od svetovej vojny, tvrdia rozhnevaní Francúzi

07.02.2019, 13:23
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Francúzsko povolalo svojho veľvyslanca v Taliansku na konzultácie.

Francúzke ministerstvo zahraničných vecí povolalo na konzultácie svojho veľvyslanca v Ríme. Tento krok zdôvodnilo sériou "provokácií" namierených voči Francúzsku zo strany talianskej vlády.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie francúzskeho ministerstva. 

"Francúzsko bolo už niekoľko mesiacov terčom opakovaných obvinení, nepodložených útokov a bizarných tvrdení," píše sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Paríži, podľa ktorého sa nič podobné nestalo už od konca druhej svetovej vojny.

Kritizované stretnutie

Reakcia francúzskeho rezortu diplomacie prišla po tom, ako sa dvaja talianski vicepremiér a šéf protestného Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio stretol so zástupcami protestného hnutia žltých viest.

To od polovice novembra organizuje protesty proti hospodárskej a sociálnej politike prezidenta Emmanuela Macrona. Di Maio sa s ich zástupcami stretol v utorok v parížskom regióne, naplánovali aj ďalšie stretnutie v Ríme.

"Táto nová provokácia medzi susednými krajinami a partnermi v Európskej únii nie je prijateľná," uviedol ešte včera hovorca francúzskeho ministerstva zahraničia. Di Maio by ako člen vlády nemal svojím opakovaným zasahovaním podrývať vzájomné vzťahy Francúzska a Talianska, dodal.

De Maio hľadal spojencov

"Stretli sme sa s lídrom žltých viest Cristophom Chalençonom a s kandidátmi do európskych volieb zo zoznamu RIC (Zhromaždenie občianskej iniciatívy) Ingrid Levavasseurovej," napísal vo utorok na Facebooku Di Maio. Denník La Repubblica iniciatívu talianskeho vicepremiéra interpretoval ako hľadanie spojencov pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Tridsaťjedna ročná zdravotná sestra Levavasseurová, ktorá zastupuje umiernený prúd žltých viest, pochádza z departementu Eure na severozápade Francúzska a stojí na čele kandidátky RIC do májových volieb do EP. Ústrednou požiadavkou tohto prúdu je zavedenie priamej demokracie.

Päťdesiatnik Chalençon je jednou z mediálne výrazných tvárí hnutia. Pochádza z departementu Vaucluse na juhozápade krajiny, patrí k skupine miestnych organizátorov protestov a sám sa vyhlásil za hovorcu žltých viest z tohto regiónu. Niektorí z protestujúcich s tým nesúhlasia, kováč Chalençon sa podľa nich svojimi pozíciami blíži krajnej pravici a hnutie využíva k tomu, aby sa zviditeľnil. Médiá si tiež všímajú jeho protimoslimských príspevkov na sociálnych sieťach.

Rozpory medzi vestami

Ďalšie dve výrazné osobnosti hnutia žltých viest, vodič kamiónu Éric Drouet a YouTuber Maxime Nicolle, ktorých server Euronews kladie na pravú stranu politického spektra, agentúre ANSA potvrdili, že ich Di Maio nekontaktoval.

"Je to nezávislá iniciatíva spolitizovanej skupiny, ktorá hnutie žltých viest nezastupuje," povedal Nicolle. "Naše hnutie je striktne apolitické a nemá v úmysle sa počas volieb do Európskeho parlamentu angažovať. Ak mi Di Maio zavolá, ani mu nezdvihnem telefón," dodal.

Rastúce napätie

Di Maio už pred mesiacom žltým vestám ponúkol využitie internetovej platformy Rousseau, prostredníctvom ktorej členovia M5S o všetkom hlasujú. Nespokojní Francúzi by túto internetovú platformu mohli podľa talianskeho vicepremiéra použiť na organizáciu protestov, pri hlasovaní o volebnom programe alebo pri výbere volebných kandidátov.

Vzťahy medzi Rímom a Parížom po nástupe talianskej populistickej vlády vlani v júni komplikuje celý rad trecích plôch. Prvým impulzom k diplomatickým prestrelkám bola migrácia. Od nástupu novej vlády v Ríme stoja navyše na talianskej strane práce na rýchlodráhe, ktorá má spojiť Turín a Lyon. A v poslednom rade, žlté vesty na úkor prezidenta podporil aj Di Maiov koaličný partner Matteo Salvini.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 04 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 05 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:11