Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela MerkelováTASR/AP
StoryEditor

Ochladenie vzťahov? Macron odriekol spoločné vystúpenie s Merkelovou

07.02.2019, 18:37
Autor:
ČTKČTK
Elyzejský palác krok Macrona zdôvodnil tým, že sa chce teraz sústrediť na vnútropolitickú situáciu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa denníka Süddeutsche Zeitung prekvapivo odriekol spoločné vystúpenie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou na mníchovskej bezpečnostnej konferencii v budúcom týždni.

Macron do bavorskej metropoly vôbec nepríde. Podľa denníka to ukazuje na rastúce odcudzenie medzi Parížom a Berlínom.

Spoločné vystúpenie Macrona a Merkelovej malo byť jedným z vrcholov bezpečnostnej konferencie, ktorá sa uskutoční od 15. do 17. februára.

Obaja politici ním v čase chystaného odchodu Británie z Európskej únie chceli demonštrovať jednotu dvojice krajín a tiež celej Únie. Aj kvôli tomu je rozhodnutie Macrona vnímané ako jasný signál.

"Prekvapivé odrieknutie vystúpenia v Mníchove zosilňuje dojem, že sa nemecko-francúzske vzťahy ochladzujú," mieni Süddeutsche Zeitung.

Elyzejský palác krok Macrona zdôvodnil tým, že sa chce teraz sústrediť na vnútropolitickú situáciu a debaty s miestnymi politikmi o protestoch takzvaných žltých viest. Odrieknutie účasti tak vraj vôbec nesúvisí s odlišným postojom k stavbe plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora.

Práve na tomto projekte, ktorý kritizuje mnoho európskych štátov, je však podľa Süddeutsche Zeitung ochladenie vzájomných vzťahov dobre viditeľné.

Francúzsko dnes totiž pred kľúčovým piatkovým hlasovaním krajín Európskej únie prekvapivo oznámilo, že podporí zmenu energetických pravidiel EÚ, ktoré môžu už začatú stavbu skomplikovať. Doteraz pritom Berlín v tejto otázke počítal s podporou Paríža.

Medzi ďalšie sporné body z poslednej doby patria široké návrhy na reformu Európskej únie zo strany Macrona, z ktorých Merkelová a jej vláda zďaleka nie všetky podporila. "Odrieknutie v skutočnosti znamená predbežný vrchol v dlhšom rade nemecko-francúzskych sporov, aj keď nedávno v Aachene obe krajiny podpísali novú zmluvu o priateľstve," píše nemecký denník.

01 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 02 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 03 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu 04 - Modified: 2024-03-28 21:18:50 - Feat.: - Title: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit, tvrdí Macron 05 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Prezident v prvej línii. Prečo sa stal z Macrona drsný Rocky Balboa? Stojí za tým jeho žena Brigitte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:46