Reuters
StoryEditor

Mayová chce viac času na rokovania s EÚ, Briti odklad brexitu

10.02.2019, 09:18
Autor:
ČTKČTK
Theresa Mayová má v nasledujúcom týždni vyzvať poslancov, aby jej dali dva týždne na prerokovanie zmien v brexitovej dohode.

Podľa britských médií sa chystá britská premiérka Theresa Mayová v nadchádzajúcom týždni požiadať poslancov, aby jej poskytli viac času na rokovanie o zmenách v brexitovej dohode medzi Londýnom a Bruselom. Väčšina Britov si pritom želá, aby Mayová odchod Británie z EÚ odložila. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti BMG Research pre britský denník The Independent.

Podľa denníka The Daily Telegraph Mayová v nasledujúcom týždni vyzve poslancov, aby jej dali dva týždne na prerokovanie zmien v brexitovej dohode.

Zákonodarcom chce údajne sľúbiť, že ešte tento mesiac ich bude informovať o svojich aktuálnych plánoch a dá im príležitosť hlasovať o ďalších krokoch. To jej má poskytnúť čas na ďalšie rokovania s lídrami Únie.

Tieňový labouristický minister pre brexit Keir Starmer medzitým pre The Sunday Times povedal, že Mayová predstiera pokrok v rokovaniach, zatiaľ čo v skutočnosti iba márni čas, aby mohla na konci marca postaviť poslancov pred voľbu: buď jej dohoda, alebo žiadna dohoda.

"To nesmieme pripustiť," povedal Starmer. Opoziční labouristi sa podľa neho chystajú presadiť dodatok, ktorý vystaví "tvrdú stopku" spomínanej snahe Mayovej a prinúti ju predložiť brexitovú dohodu parlamentu pred 26. februárom.

Británia by mala Európsku úniu opustiť 29. marca. Dohodu, ktorú vláda premiérky Mayovej vyjednala v Bruseli, ale poslanci Dolnej snemovne v januári odmietli. Predsedníčka vlády sa teraz snaží dosiahnuť právne záväzné zmeny v dohode. EÚ však odmieta dohodu znovu otvárať.

53 percent voličov sa necelých sedem týždňov pred plánovanou odlukou Británie od EÚ vyslovilo pre oddialenie odchodu a umožnenie druhého referenda alebo ďalších rokovaní s Bruselom, informoval denník The Independent. Tridsaťtri percent Britov by teraz podporilo brexit bez dohody, aj keď by to postihlo ekonomiku, a 14 percent na vec nemá jasný názor.

Štyridsaťdeväť percent opýtaných v prieskume vyjadrilo názor, že brexit bez dohody by znamenal hospodársku katastrofu, ktorá by krajine spôsobila trvalé škody. S takým pohľadom nesúhlasilo 28 percent respondentov. Presne polovica Britov sa vyslovila za usporiadanie nového referenda, zatiaľ čo 32 percent je proti.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:52