Donald TrumpReuters
StoryEditor

Rozhovory o financovaní vlády USA sa zadrhli. Ponúkajú málo peňazí na múr, vyhlásil Trump

10.02.2019, 16:59
Autor:
ČTKČTK
Demokrati a republikáni sa v Kongrese na financovaní úradov musia dohodnúť do piatka 15. februára.

Rozhovory o bezpečnosti na hraniciach USA s Mexikom, ktorých cieľom je odvrátiť návrat amerických federálnych úradov do platobnej neschopnosti, uviazli na mŕtvom bode. Dnes to v rozhovore s televíziou Fox News vyhlásil republikánsky senátor Richard Shelby.

Demokrati a republikáni sa v Kongrese na financovaní úradov musia dohodnúť do piatka 15. februára, ak sa tak nestane, časť úradov nebude mať peniaze na svoju prevádzku.

Z komentára úradujúceho personálneho šéfa Bieleho domu Micka Mulvaneyho vyplýva, že situácia je vážna. Televízii NBC povedal, že rozhodne nemôže vylúčiť, že sa federálna vláda opäť ocitne bez peňazí. Takýto vývoj by znovu znamenal finančnú neistotu pre státisíce federálnych zamestnancov, ktorí by nedostávali výplaty.

Americký prezident Donald Trump na twitteri v reakcii na zadrhnuté rokovania napísal, že demokratické vedenie zrejme vyjednávačom z výboru nedovolí uzavrieť dohodu. "Ponúkajú hrozne málo peňazí, ktoré sú zúfalo potrebné na stavbu pohraničného múru," uviedol Trump.

Jadrom finančného sporu je otázka migrácie. Americký prezident žiadal od Kongresu peniaze na vybudovanie pohraničnej stene, čo však demokrati odmietli. Pretože ani jedna strana zo svojich postojov neustúpila, zostala vlani v decembri časť federálnych úradov bez peňazí.

Krízový stav trval 35 dní, potom sa demokrati s republikánmi dohodli na tri týždne financovanie obnoviť a počas tohto obdobia vyjednať kompromis. Lehota skončí v piatok, pokrok však nedosiahli.

"Rozhovory uviazli," povedal Shelby. Uviedol, že vyjednávači demokratov a republikánov sa nezhodli na podmienkach zadržiavania migrantov. Shelby dodal, že verí, že vyjednávači debatu opäť čoskoro obnovia. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa, ktorý je s rozhovormi oboznámený, napísala, že žiadne ďalšie kongresové rokovanie sa neplánuje.

Republikánska kongresmanka Liz Cheneyová dnes v rozhovore pre televíziu CNN však povedala, že verí, že sa podarí dosiahnuť taký návrh, ktorý Kongres schváli. "Jeho súčasťou však musia byť finančné zdroje, ktoré nám umožní zabezpečiť kontrolu hraníc," upozornila.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:06