TASR/AP
StoryEditor

Lavrov varoval Pompea pred použitím sily vo Venezuele

13.02.2019, 09:28
Autor:
ČTKČTKpebpeb
Ruský minister reagoval na poznámku amerického prezidenta Donalda Trumpa o vojenskej intervencii vo Venezuele.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v utorkovom telefonáte so svojím americkým náprotivkom Mikeom Pompeom varoval pred akýmkoľvek použitím sily vo Venezuele, ktorá sa potýka s mocenskou krízou. Informovala o tom agentúra AFP.

Pompeo bol v utorok na návšteve Slovenska, v stredu sa zas stretáva predseda parlamentu Andrej Danko s Lavrovom.

"Lavrov varoval pred akýmkoľvek zasahovaním do vnútorných záležitostí Venezuely, vrátane použitia sily, ktorým Washington pohrozil a ktoré by bolo porušením medzinárodného práva," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia. "Lavrov je ochotný rokovať o Venezuele v súlade so zásadami OSN."

Tlak na Madura

Ruský minister tak reagoval na poznámku amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý tento mesiac povedal, že v hre zostáva aj možnosť vojenskej intervencie do Venezuely.

Z celého sveta silnie diplomatický tlak na odstúpenie venezuelského prezidenta Nicolasa Madura, ktorý zvíťazil v minuloročných voľbách. Tie však podľa všeobecnej mienky sprevádzali podvody. Tento rok v januári sa preto vodca opozície a šéf parlamentu Juan Guaidó vyhlásil dočasným prezidentom.

Európska únia a skupina európskych a latinskoamerických ministrov vyzvala na usporiadanie nových prezidentských volieb vo Venezuele, čo Maduro odmieta. Spojené štáty predložili Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie, ktorá vyzývať dodať do Venezuely medzinárodnú humanitárnu pomoc a vypísať nové prezidentské voľby.

Ekonomika v troskách

Venezuelská ekonomika sa pod Madurovým vedením rozpadla, v krajine chýbajú základné životné potreby, ako sú potraviny a lieky. Mzdy a úspory stratili hodnotu vinou hyperinflácie a zhruba 2,5 milióna Venezuelčanov od roku 2015 utieklo z vlasti.

Americká pomoc sa zatiaľ hromadí v Kolumbii na hranici s Venezuelou. Hraničný most však na Madurov príkaz zabarikádovala venezuelská armáda. Maduro popiera, že v krajine je humanitárna kríza a celú záležitosť označuje za "politickú show" a zámienku pre inváziu pod vedením Spojených štátov.

01 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-07 08:14:51 - Feat.: - Title: Ruský minister zahraničných vecí Lavrov navštívi v pondelok Čínu 04 - Modified: 2024-04-04 12:45:05 - Feat.: - Title: Čínsky mierový plán pre Ukrajinu je zatiaľ najrozumnejším návrhom, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-03 14:18:52 - Feat.: - Title: Lavrov sa má stretnú so šéfom čínskej diplomacie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:57