Reuters
StoryEditor

Mayová má zvažovať brexitové ultimátum. Poslanci si budú mať vybrať dohodu alebo dlhodobý odklad

13.02.2019, 13:39
Autor:
ČTKČTK
Kancelária britskej premiérky možnosť odkladu brexitu oficiálne vylučuje.

Britskí poslanci by mohli čeliť ťažkej voľbe a rozhodovať sa na poslednú chvíľu medzi brexitovou dohodou premiérky Theresa Mayovej a dlhým odkladom odchodu Británie z Európskej únie.

Podľa dnešných komentárov britských médií tomuto scenáru všeličo napovedá a premiérka podľa neho skutočne hrá o čas a parlament postaví pred ťažkú dilemu krátko pred stanoveným termínom brexitu, ktorým je 29. marec. To však dôrazne popiera minister pre brexit Stephen Barclay.

​Špekulácie o tom, že premiérka hrá o čas, zdôraznila informácia spravodajcu britskej televízie ITV, že niečo také naznačil jej hlavný vyjednávač s EÚ Oliver Robbins. Novinár totiž počul v bare jedného bruselského hotela Robbinsa povedať práve to, že zákonodarcovia si budú musieť na poslednú chvíľu vybrať buď upravenú brexitovú dohodu Mayovej, alebo prípadný výrazný odklad.

Oficiálny postoj premiérky je nemenný

Ak parlament brexitovú dohodu neschváli, bude sa musieť premiérka rozhodnúť, či brexit odloží, alebo piatu najväčšiu ekonomiku sveta uvrhne do chaosu odchodom z únie bez dohody. Mayová pritom opakovane povedala, že Spojené kráľovstvo úniu opustí v stanovenom termíne či už s dohodou, alebo bez nej.

Práve na to dnes poukázal Barclay, keď odmietol špekulácie o zámere premiérky postaviť poslancov na poslednú chvíľu pred voľbu buď prijať dohodu, alebo pristúpiť na odklad brexitu. Podľa ministra to neodráža politiku kabinetu, lebo odklad neplánuje. "Premiérka celkom jasne povedala, že sme zaviazaní odísť 29. marca," uviedol Barclay podľa agentúry AP.

Podobne odmietavo sa dnes k špekuláciám postavila Európska komisia. Jej hovorca Margaritis Schinas na brífingu v Bruseli podľa agentúry Reuters povedal, že Británia o odklad brexitu nežiadala a že predĺženie času na rokovania pred rozchodom nemôže byť nekonečné, ale musí viesť ku konkrétnemu výsledku.

Hlboká kríza v Británii

Situácia, keď jeden z najvyšších predstaviteľov Mayovej popiera jej pozíciu k brexitu v hotelovom bare v Bruseli naznačuje mieru brexitovej krízy v Británii, ktorá šokovala investorov aj spojencov, poznamenala agentúra Reuters.

Ministerská predsedníčka sa snaží znovu otvoriť rokovania o brexitovej dohode, ku ktorej v novembri s Bruselom dospela. Od ďalších rozhovorov si sľubuje zmeny, ktoré britský parlament presvedčia, aby s týmto dokumentom súhlasil.

Únia zmeny v dohode nepripúšťa

Vedúci unijní činitelia o tom však nechcú počuť. Podmienky dohody EÚ podľa nich meniť nebude, nevylučuje však úpravu nezáväznej sprievodnej politickej deklarácie.

Agentúra Bloomberg v tejto súvislosti napísala, že podľa názoru ľudí z oboch strán Mayová a Európska únia smerujú k hazardnej hre na poslednú chvíľu s vysokou stávkou, ktorá rozhodne, či Británia odíde s dohodou, alebo bez nej.

Mayová bude mať poslednú možnosť na získanie ústupkov na poslednú chvíľu 21. marca na unijnom summite v Bruseli, teda len týždeň pred tým, než by Británia mala EÚ opustiť.

Podľa nemenovaného činiteľa nie je pravdepodobné, že by blok prípadne niečo ústretového ponúkol skôr, napísal Bloomberg. Mayová by potom podľa zdrojov agentúry revidovanú dohodu o brexite predložila britskému parlamentu, ktorý by tak nemal na výber, než jej dohodu schváliť, alebo pristúpiť na brexit bez dohody.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:40