Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump vyhlási stav núdze, aby mohol postaviť múr na hranici s Mexikom

14.02.2019, 20:58
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump má podpísať návrh zákona, ktorého cieľom je predísť opätovnej platobnej neschopnosti časti federálnych úradov.

Americký prezident Donald Trump vyhlási stav núdze, aby zabezpečil financovanie výstavby múru na hraniciach s Mexikom. Dnes to podľa agentúry Reuters oznámil Biely dom.

Ten tiež uviedol, že prezident podpíše nadstranícky návrh zákona, ktorého cieľom je predísť opätovnej platobnej neschopnosti časti federálnych úradov. Kompromisný návrh, o ktorom majú v noci na piatok SEČ hlasovať obe komory amerického Kongresu, ale neobsahuje v plnom objeme Trumpom požadované peniaze na múr, čo chce prezident vyriešiť práve stavom núdze.

Takýto krok mu umožní čerpať peniaze z krízových fondov. Očakáva sa, že ak Trump skutočne núdzový stav kvôli situácii na hraniciach vyhlási, vyvolá to vlnu žalôb s cieľom krízové ​​opatrenia zrušiť.

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová už na otázku novinárov uviedla, že právne kroky zváži. Dodala, že demokrati zareagujú adekvátne.

Trump sa s Kongresom, ktorého Snemovňu reprezentantov ovládajú demokrati, dlhodobo sporí o peniaze na múr či inú bariéru, ktorá má čeliť nelegálnemu postupu migrantov cez mexicko-americkú hranicu.

Konflikt na prelome rokov vyvrcholil viac ako mesačným zablokovaním časti federálnych úradov, ktoré nemali peniaze na svoju prevádzku.

Financovanie úradov bolo dočasne obnovené, ale od soboty kríza opäť hrozí, ak by Kongres neprišiel s dlhodobým finančným plánom. Na ňom sa demokrati s republikánmi nakoniec dohodli a v najbližších hodinách má byť predložený na hlasovanie v Senáte aj v Snemovni reprezentantov.

Nadstranícky návrh ale neobsahuje uvoľnenie 5,7 miliardy dolárov na stavbu betónového múru alebo oceľového plotu na americko-mexickej hranici, ale len 1,4 miliardy dolárov. Tieto peniaze stačia na vybudovanie necelých 90 kilometrov hraničných bariér oproti Bielym domom predpokladaným 320 kilometrom.

Nemenovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že Biely dom už určil 2,7 miliardy dolárov z fondov, ktoré chce po vyhlásení stavu núdze využiť.

01 - Modified: 2024-04-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 03 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 04 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 05 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:32