Reuters
StoryEditor

Trump vyhlásil v USA stav núdze, získa miliardy na výstavbu múru

15.02.2019, 16:15
Autor:
ČTKČTK
Očakáva sa, že jeho rozhodnutie vyvolá sériu žalôb.

Americký prezident Donald Trump v piatok oficiálne podpísal dekrét, ktorým pre situáciu na hraniciach Spojených štátov s Mexikom vyhlásil stav núdze. Informovala o tom agentúra DPA.

Zároveň podpísal zákon o financovaní štátnych inštitúcií, ktorý zabráni ďalšiemu čiastočnému pozastaveniu financovania federálnych inštitúcií, tzv. shutdownu). Potvrdila to hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sanders, informovala televízia CNN. USA majú za sebou historicky najdlhší, 35-dňový shutdown, ktorý sa skončil 25. januára.

Vyhlásenie stavu núdze Trump predtým avizoval na brífingu v Ružovej záhrade Bieleho domu, keď situáciu na južných hraniciach Spojených štátov označil za "humanitárnu" a bezpečnostnú krízu.

"Súčasná situácia na južných hraniciach predstavuje bezpečnostnú a humanitárnu krízu, ktorá ohrozuje základné národné bezpečnostné záujmy...," uvádza sa vo vyhlásení stavu núdze, podľa ktorého najväčšiu hrozbu pre bezpečnostné záujmy USA predstavuje "zločinnosť a pašovanie drog".

Trump o vyhlásení stavu núdze listom oficiálne informoval aj Kongres.

Očakáva sa, že jeho rozhodnutie vyvolá sériu žalôb. Konať môže aj Kongres, aby však zneplatnil prezidentov dekrét, musia zákonodarcovia príslušné uznesenie schváliť dvojtretinovou väčšinou, čo komentátori považujú za nepravdepodobné.

Trump dlhodobo neúspešne žiadal od Kongresu 5,7 miliardy dolárov na stavbu múru, ktorý má znemožniť nelegálny prechod americko-mexickej hranice. Demokrati však uvoľniť túto čiastku odmietli a v novom kompromisnom návrhu zákona o financovaní federálnych úradov vyčlenili Trumpovi necelých 1,4 miliardy dolárov.

Vďaka núdzovému stavu získa Trump prístup k fondom, z ktorých chce použiť bezmála sedem miliárd dolárov, takže celkovo bude mať na múr k dispozícii zhruba osem miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:08