Reuters
StoryEditor

Protest žltých viest poznačil antisemitský útok. Voči protestujúcim sa ohradila široká verejnosť

17.02.2019, 13:31
Autor:
ČTKČTK
Cieľom útoku bol filozof Alain Finkielkraut.

Francúzsky konzervatívny filozof Alain Finkielkraut sa stal terčom antisemitských urážok na okraj sobotňajšej demonštrácie hnutia žltých viest v centre Paríža. Zábery z incidentu, šíriace sa na sociálnych sieťach, vyvolali podľa agentúry AFP vlnu rozhorčenia siahajúcu až k vedeniu štátu.

"Antisemitské urážky sú úplným popretím toho, čím sme a čo z nás robí veľký národ. Nebudeme to tolerovať," napísal prezident Emmanuel Macron na Twitteri.

"Syn poľských prisťahovalcov Alain Finkielkraut, ktorý sa stal francúzskym akademikom, je nielen významný spisovateľ, ale aj symbol toho, čo republika umožňuje každému," dodal v inom tweete.

Niekoľko demonštrantov pochodujúcich po jednej z parížskych tried rozpoznalo intelektuála a podľa spomínaných záberov na neho kričali, že je "špinavé sionistické hovno" a "veľké sionistické hovno". Volali tiež "my sme ľud" a "Francúzsko je pre nás". Šesťdesiatdeväť ročného filozofa potom vzala pod ochranu polícia.

Nebolo to prvýkrát

"Cítil som absolútnu nenávisť. Bohužiaľ, nie je to prvýkrát," povedal Finkielkraut denníku Journal du Dimanche. "Mal by som strach, keby tam neboli poriadkové sily, ale našťastie tam boli," dodal.

Zdôraznil, že agresívne si proti nemu nepočínali všetky žlté vesty, jeden z demonštrantov mu dokonca ponúkol, aby si obliekol vestu a pridal sa k sprievodu, zatiaľ čo ďalší si pochvaľoval jeho dielo.

Na začiatku protestov, ktoré sa začali v polovici novembra, Finkielkraut vyjadril hnutiu solidaritu a sympatie. Ale v rozhovore zverejnenom v sobotňajšom vydaní denníka Le Figaro kritizoval vodcu hnutia, podľa neho "arogancia zmenila svoje sídlo".

Podpora politikov

Sobotňajší incident vyvolal vlnu rozhorčenia, odsudzovanie antisemitskej povahy urážok a aj vyjadrenia podpory pre intelektuála.

Minister vnútra Christophe Castanera označil scénu za jednoducho netolerovateľnú, zatiaľ čo vodca opozičných republikánov Laurent Wauquiez odsúdil "podlých blbcov".

"Napadnutie Alaina Finkielkrauta je nenávistný a šokujúci čin, ktorý ukazuje snahu antisemitské krajnej ľavice infiltrovať hnutie žltých viest," usúdila Marine Le Penová, ktorá vedie francúzsku krajnú pravicu.

Líder kandidátky francúzskych komunistov do Európskeho parlamentu Ian Bross vyhlásil, že "možno pohŕdať Finkielkrautovými ideami", ale "nič nemôže ospravedlniť útoky na neho ako na Žida".

Rast antisemitizmu vo Francúzsku

Alain Finkielkraut, predstavujúci sa ako "vypätý zástanca národnej identity", patrí k najvýznamnejších strojcom mediálnych polemík vo Francúzsku. Vzišiel z ľavice, ale kritici ho považujú za "neoreakcionáře". Od januára 2016 je členom prestížnej Francúzskej akadémie.

Štrnásť politických strán vo štvrtok vydalo vyhlásenie proti antisemitizmu vo Francúzsku po tom, čo ministerstvo vnútra zverejnilo údaje o raste antisemitských útokov v minulom roku o 74 percent.

Naposledy sa objavil hákový kríž na podobizni Simone Veilovej, významnej francúzskej a európskej političky, ktorá bola vo veku 15 rokov deportovaná do koncentračného tábora v Osvienčime, a na výklade jednej parížskej reštaurácie sa objavil nápis "Juden", ktorým nacisti označovali židovské podniky.

01 - Modified: 2024-04-11 08:00:00 - Feat.: - Title: Moderátorka nemeckej televízie vyzvala ľudí, aby nekupovali židovské výrobky. Podporujú tým vraj genocídu 02 - Modified: 2024-02-22 15:38:05 - Feat.: - Title: Študenti v Nemecku jasali pri filme o holokauste nad počtom mŕtvych Židov. Za nerozvážny čin budú pykať 03 - Modified: 2024-02-14 14:50:35 - Feat.: - Title: Britskí labouristi stále čelia prejavom antisemitizmu v strane 04 - Modified: 2024-02-01 16:59:50 - Feat.: - Title: Komunisti dali vinu za holokaust len Nemecku, dnes sa antisemitizmu darí. Tiso je vinný, tvrdí historik 05 - Modified: 2024-01-31 13:07:51 - Feat.: - Title: Majme odvahu nemlčať. Šéfka nemeckého parlamentu vyzýva na boj proti antisemitizmu a prejavom nenávisti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:17