Reuters
StoryEditor

Irán ukazuje na USA. Označuje ich za najväčší zdroj destabilizácie na Blízkom východe

17.02.2019, 13:50
Autor:
ČTKČTK
Zarif vyjadril presvedčenie, že sa USA nikdy nepreniesli cez úspech iránskej islamskej revolúcie pred 40 rokmi

Spojené štáty sú posadnuté Iránom a predstavujú najväčší zdroj destabilizácie na Blízkom východe, je presvedčený iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarif. Povedal to dnes na mníchovskej bezpečnostnej konferencii v reakcii na sobotňajšie vystúpenie amerického viceprezidenta Mikea Pencea, podľa ktorého Irán plánuje ďalší holokaust a predstavuje najväčšie nebezpečenstvo v regióne Blízkeho východu.

Zarif vyjadril presvedčenie, že sa USA nikdy nepreniesli cez úspech iránskej islamskej revolúcie pred 40 rokmi, a snažia sa od tej doby Irán dostať na kolená. Jeho krajinu podľa Zarifa Washington démonizuje a je ňou "chorobne posadnutý".

Americkému viceprezidentovi Penceovi tiež vyčítal jeho sobotňajšiu "arogantnú požiadavku", aby európski spojenci USA prestali podkopávať americké sankcie a ukončili dohodu o iránskom jadrovom programe, ako už skôr urobil Washington.

Európa, ako v Mníchove zdôraznila nemecká kancelárka Angela Merkelová, aj naďalej usiluje o zachovanie dohody, pretože ju považuje za prínosnú.

Takýto postoj má zatiaľ aj Irán, aj keď dnes Zarifa poznamenal, že trpezlivosť jeho krajiny s politikou USA je len obmedzená. Aj Európa by podľa neho však mohla robiť viac, pokiaľ ide o obchodovanie s Iránom.

Zarifa dnes tiež odmietol obvinenia amerického viceprezidenta týkajúce sa iránskeho antisemitizmu a plánov k holokaustu ako smiešne a veľmi nebezpečné. V skutočnosti však v minulosti napríklad skorší iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád popieral holokaust a predpovedal skoré zničenie Izraela. V krajine sa tiež opakovane uskutočnili výstavy karikatúr na tému vyvražďovania Židov nacistami.

Na otázku o nebezpečenstve vojny s Izraelom dnes Zarifa odpovedal, že ho považuje za veľké. Iránsky prezident Hasan Rúhání počas verejného prejavu vysielanom v štátnej televízii obvinil Izrael a Spojené štáty, že sa snažia Írančanov rozdeliť, a vyhlásil, že jeho krajina sa nátlaku zo strany týchto dvoch štátov nepodvolia.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:05