Reuters
StoryEditor

Piráti chcú v Česku legalizovať prostitúciu, štátu to môže priniesť miliardu korún

20.02.2019, 10:08
V prvej fáze má Česko vypovedať Dohovor o potláčaní a zrušení obchodu s ľuďmi a využívania prostitúcie iných osôb.

Česká republika má podľa opozičných Pirátov prestať zatvárať oči pred problémom prostitúcie a dať jej zákonné pravidlá.

"Chceme obmedziť tieňovú ekonomiku, zdravotné riziká a zlepšiť podmienky pre ľudí, ktorí prostitúciu poskytujú," povedal šéf poslancov Pirátov Jakub Michálek, ktorý návrh Pirátov predstavil s poslancom za ODS a bývalým primátorom Prahy Bohuslavom Svobodom.

V prvej fáze má Česko vypovedať Dohovor o potláčaní a zrušení obchodu s ľuďmi a využívania prostitúcie iných osôb z roku 1950, čo podľa Michálka podporuje aj ministerstvo zahraničia.

Do roka by podľa autorov nápadu v nadväznosti na vypovedanie dohovoru malo ministerstvo vnútra predložiť vládny návrh zákona. "Veľmi vítam, že sa táto iniciatíva znovu dostala na stôl," povedal Svoboda. "Pre Prahu je táto vec zásadná," uviedol bývalý pražský primátor za ODS.

Polovica prostitútok sú matky samoživiteľky

"Chceme riešiť oblasť, ktorej sa dlho nikto nevenoval a ktorá napriek tomu je v mnohých častiach Českej republiky problematická," povedal Michálek.

"Počet osôb sústavne poskytujúcich sexuálne služby v Česku sa odhaduje na 13-tisíc ľudí, z toho 56 percent tvoria matky samoživiteľky. To znamená, že v Českej republike máme približne 7 300 žien, ktoré sú v tejto situácii a kvôli tomu, že dnes máme zastarané zákony, tieto ženy nemajú dnes zdravotné poistenie, nemajú dôchodkové poistenie, nemajú legálne zabezpečenie svojich príjmov, a teda nedosiahnu ani na vlastné bývanie, nedostanú úver, hypotéku. Takže je to aj veľký sociálny problém," uviedol Michálek.

K iniciatíve Pirátov na vypovedanie medzinárodného dohovoru sa pridali aj viacerí poslanci z koaličných aj opozičných strán.

Michálek očakáva, že skôr proti budú kresťanskí demokrati a komunisti, pretože proti vystupujú dlhodobo. "Ale má to podporu najsilnejších klubov v Snemovni, tak predpokladáme, že to môže prejsť," povedal poslanec Pirátov.

Príjem do štátnej kasy aj pokles HIV

Obrat z vykonávania prostitúcie je v Česku asi osem miliárd korún (310 miliónov eur) ročne. Zdaňovanie prostitúcie môže podľa Michálka priniesť asi miliardu korún (39 miliónov eur).

"Jednu miliardu korún, ktorá by dokázala zaplatiť obedy pre stotisíc detí, stotisíc školákov by mohlo mať obedy, ak by sme regulovali prostitúciu," povedal šéf poslaneckého klubu Pirátov v narážke na nedávnu snahu ČSSD a ANO dotovať obedy deťom v školách. Premiér Andrej Babiš však túto iniciatívu nedávno zastavil.

Odhadovaná miliarda výnosu vychádza podľa šéfa poslancov Pirátov zo skúseností Maďarska, kde je už prostitúcia regulovaná a má výnosy v podobnej výške.

Spomenul aj zdravotný aspekt. "Dáta, ktoré máme k dispozícii zo Švajčiarska z roku 2016, ukazujú, že po regulácii prostitúcie došlo k 16-percentnému poklesu HIV," povedal Michálek.

01 - Modified: 2024-04-15 11:20:56 - Feat.: - Title: Za týždeň pribudlo v Česku 1494 prípadov čierneho kašľa, najviac od začiatku roka 02 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 03 - Modified: 2024-04-11 16:41:10 - Feat.: - Title: Česko identifikovalo vyše milióna kusov munície pre Ukrajinu v krajinách mimo Únie, tvrdí Pavel 04 - Modified: 2024-04-10 19:04:55 - Feat.: - Title: Česko si predstavovalo viac, je to však dobrý základ, tvrdí Rakušan o migračnom pakte 05 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:32