Reuters
StoryEditor

Venezuela uzavrela časť hranice s Kolumbiou. Odsudzujú na smrť 300-tisíc ľudí, tvrdí líder opozície Guaidó

23.02.2019, 07:18
Autor:
ČTKČTK

Venezuelská vláda nariadila čiastočne uzavrieť hranice s Kolumbiou, a to v miestach, kadiaľ plánuje dnes venezuelská opozícia dostať do krajiny humanitárnu pomoc.

Vláda, ktorá pomoc označuje za začiatok intervencie Spojených štátov a ktorá kvôli tomu už vo štvrtok uzavrela hranice s Brazíliou, zdôvodnila uzavretie troch prechodov s Kolumbiou hrozbou zo strany Kolumbie pre "mier a zvrchovanosť Venezuely".

"Bolívarská vláda (Venezuely) informuje národ, že kvôli vážnym a ilegálnym pokusom kolumbijskej vlády ohroziť mier a suverenitu Venezuely prijala opatrenia dočasne úplne uzavrieť mosty Simóna Bolívara, Santander a Unión," uviedla na twitteri venezuelská viceprezidentka dĺžke Delcy Rodriguezová s ​​odkazom na oblasť pri kolumbijskom mesta Cúcuta.

Práve na toto miesto zvolala na dnes opozície masový pochod, aby prinútila vojakov, ktorí strážia hranice, nechať humanitárny konvoj vojsť do krajiny. Opozícia sa snaží dostať armádu na svoju stranu, čo je kľúčové pre pád autoritárskeho režimu prezidenta Nicolasa Madura.

"Odsudzujú na smrť 300 000 Venezuelčanov, keď im nedovolia rýchlo dostať pomoc," uviedol v piatok v Kolumbii líder opozície Juan Guaidó, ktorého od januára uznala päťdesiatka krajín sveta hlavou Venezuely. Dodal, že tento týždeň zomrelo sedem ľudí, pretože nedostali dialýzu.

Venezuela už niekoľko rokov zápasí s hlbokou ekonomickou krízou, za ktorú je podľa politických analytikov z veľkej časti zodpovedná Madurova vláda a jej socialistická hospodárska politika.

Guaidó, ktorý má od januára súdny zákaz vycestovať z krajiny, sa v piatok zúčastnil na kolumbijskej strane hranice koncertu, ktorý tam zorganizovala opozícia za vstup humanitárnej pomoci do krajiny.

"Ako som sa dostal do Kolumbie, keď zavreli letecký priestor, uzavreli prístavy aj cesty a strieľali na karavanu poslancov, ktorá išla k hraniciam? Som tu preto, že (venezuelskí) vojaci sa tiež zúčastňujú na tomto procese," uviedol podľa denníka El Nacional na tlačovej konferencii v piatok v Kolumbii Guaidó. Po boku prezidentov Kolumbie, Čile a Paraguaja tiež zopakoval, že za distribúciu humanitárnej pomoci sa už zapísalo milión dobrovoľníkov.

Venezuelský parlament v januári odmietol uznať Madurov ďalší prezidentský mandát, pretože vzišiel z neslobodných volieb, a šéf parlamentu Guaidó zložil prísahu ako dočasný prezident, ktorého následne uznalo za hlavu krajiny na 50 štátov, vrátane USA. Madura však ako prezidenta stále uznáva okrem iného Rusko, Turecko alebo Čína.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:54