StoryEditor

Inšpektori OSN dorazili do Bagdadu

18.11.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Šéf zbrojných inšpektorov OSN Hans Blix včera po svojom prílete do Bagdadu vyhlásil, že OSN ponúka Iraku "novú príležitosť" na odzbrojenie. "Situácia je momentálne napätá, ale je to nová príležitosť, ktorú ponúkame Iraku," uviedol Blix pred novinármi na medzinárodnom letisku v Bagdade. "To, čo prinášame, je nová príležitosť, a dúfame, že ju budeme môcť spoločne využiť," zdôraznil a dodal, že inšpektori pod jeho vedením si svoju prácu v Iraku odvedú "profesionálne a kompetentne". Predseda Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA) Mohamed El Baradei, ktorý spolu s Blixom pricestoval do Bagdadu, konštatoval, že výsledky misie zbrojných inšpektorov v Iraku nebudú známe skôr ako o šesť mesiacov. Na predloženie záverov misie bude potrebných šesť mesiacov až rok, uviedol El Baradei pre katarskú televíziu al-Džazíra. Preto v tejto súvislosti vyzval medzinárodné spoločenstvo na "trpezlivosť".
Generálny tajomník OSN Kofi Annan medzitým Saddáma Husajna opätovne vyzval, aby splnil svoje záväzky vyplývajúce z rezolúcií OSN. "Apelujem na prezidenta Saddáma Husajna, aby splnil podmienky obsiahnuté v rezolúciách v záujme svojich obyvateľov, v záujme celej oblasti a v záujme svetového poriadku," povedal Annan počas druhého dňa svojej návštevy v Bosne a Hercegovine. V súvislosti s príletom prvej skupiny zbrojných inšpektorov OSN do Bagdadu Annan konštatoval, že odišli do Iraku rozhodnutí vykonať "efektívne a pohotové inšpekcie". "Majú silnejšie právomoci vďaka rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 1441, ktorá jasne hovorí, čo musí Irak urobiť," uviedol generálny tajomník OSN.
Bývalý vrchný veliteľ NATO v Európe, americký generál Wesley Clark, medzitým odhadol, že prípadná vojenská operácia proti Iraku, ak by k nej došlo, by sa mohla uskutočniť v januári budúceho roka. Zásah by podľa neho trval "niekoľko dní", uviedol Clark v interview pre bulharský denník Trud. Ako dodal, jeho odhad sa zakladá na vlastnej "intuícii".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:33