StoryEditor

Egypt: Zrážku vlakov neprežili desiatky cestujúcich

V Egypte sa v raňajšej dopravnej špičke zranili dva vlaky. Pri nehode v meste Kaljúb, neďaleko metropoly Káhira, zahynulo okolo 60 ľudí a takmer 150 sa ich zranilo. Príčinou nehody je pravdepodobne zlyhanie rušňovodiča.

Egyptom otriasla včera ráno zrážka dvoch osobných vlakov plných cestujúcich. Pri nehode v meste Kaljúb, neďaleko metropoly Káhira, zahynulo okolo 60 ľudí a takmer 150 sa ich zranilo. Príčinou nehody je pravdepodobne zlyhanie rušňovodiča.
Ako harmonika
Havária sa stala krátko po pol ôsmej ráno miestneho času počas dopravnej špičky, keď jeden z osobných vlakov na stanici v Kaljúbe vrazil do stojaceho vlaku. Kaljúb leží asi 20 kilometrov severne od Káhiry. Oba vlaky smerovali do egyptskej metropoly, jeden z mesta Mansúra a druhý z Benhy. Vlak z Mansúry išiel asi 80-kilometrovou rýchlosťou, nerešpektoval však signalizáciu a nezastavil, uviedol nemenovaný policajný zdroj.
Lokomotíva vlaku z Mansúry sa prevrátila a začala horieť. Pri havárii sa vykoľajili a prevrátili štyri vozne. Vlaková súprava ostala podľa svedkov havárie "pomliaždená ako harmonika". Civilná obrana, polícia a armáda pátrala v troskách vozňov po osobách, ktoré by mohli byť nažive a vyťahovala z trosiek obete. O počte obetí a zranených pre náročnosť záchranných prác dlho panovala neistota, egyptský minister zdravotníctva Hatím al-Gabaly potvrdil smrť 58 cestujúcich.
Ľudské zlyhanie
Medzi mŕtvymi je aj vodič vlaku z Mansúry. Podľa prvých záverov vyšetrovania vodič lokomotívy pravdepodobne ignoroval znamenie, že má zastaviť. Je tiež možné, že jeden zo zamestnancov železnice zabudol vlaku dať signál na zastavenie. "Prvý vlak stál. Keď sme vystúpili, zbadali sme druhý vlak, ako sa k nemu rýchlo blíži a prudko brzdí," opísal zrážku svedok, ktorý práve na stanici vystupoval z autobusu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:01