StoryEditor

Kim zrejme obnovil časť raketového odpaliska, ukázali zábery po summite

06.03.2019, 10:48
Autor:
ČTKČTK
Satelitné snímky naznačujú, že obnova strelnice začala medzi 16. februárom a 2. marcom.

Severná Kórea obnovila časť odpaliska Sohe, ktoré v minulosti využívala na testy rakiet dlhého doletu a ktoré vlani v lete začala likvidovať. Snímky boli urobené len dva dni po druhom, neúspešnom summite medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý sa minulý týždeň konal v Hanoji.

Demontáž objektov na testovacej strelnici na západe KĽDR začala vlani v júni. Pchjongjang ju v minulosti využíval na testy rakiet dlhého doletu, ktoré sú podľa Pchjongjangu schopné zasiahnuť pobrežie Spojených štátov.

Kim pritom likvidáciu tohto odpaliska označil za konkrétny krok k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Opatrenie bolo vnímané ako snaha o budovanie dôvery medzi KĽDR a USA. Demontážne práce však boli na konci leta pozastavené, keď vyjednávanie medzi Washingtonom a Pchjongjangom ustalo.

Podľa americkej výskumnej skupiny 38 North najnovšie satelitné snímky naznačujú, že obnova strelnice začala medzi 16. februárom a 2. marcom. Skupina 38 North na základe analýzy satelitných snímok informuje o vývoji v KĽDR.

Americký bezpečnostný poradca John Bolton v rozhovore pre televíziu Fox News v utorok uviedol, že USA naďalej sledujú, či je KĽDR skutočne odhodlaná vzdať sa svojho "programu jadrových zbraní a všetkého, čo s ním súvisí". Pohrozil i ďalšími sankciami.

"Ak to nie sú ochotní urobiť, potom si myslím, že sa prezident Trump vyjadril veľmi jasne. Nezískajú úľavu od drvivých ekonomických sankcií, ktoré na sú nich uvalené. Uvažujeme dokonca o ich sprísnení," upozornil Bolton.

Summit v Hanoji skončil minulý týždeň predčasne a bez dohody. Trump krátko po skončení schôdzky tvrdil, že dôvodom bola požiadavka Pchjongjangu, aby boli v podstate zrušené všetky sankcie, na čo americká strana nemohla pristúpiť. KĽDR však tvrdí, že požadovala len zrušenie sankcií, ktoré sa týkajú civilnej ekonomiky.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:53