Reuters
StoryEditor

Na trase do Nairobi sa zrútilo lietadlo. Pri tragédii zahynuli manželka, syn a dcéra poslanca Hrnka

10.03.2019, 09:17
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Všetci ľudia z paluby etiópskeho lietadla, ktoré sa dnes ráno zrútilo pri Addis Abeby na lete do Nairobi, sú mŕtvi.

Lietadlo etiópskej leteckej spoločnosti sa dnes zrútilo na trase do Nairobi. Na palube bolo podľa hovorcu Ethiopian Airlines 149 pasažierov a osemčlenná posádka.

Úrad etiópskeho premiéra oznámil, že si nehoda vyžiadala ľudské životy. Neskôr na twitteri vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Letecké nešťastie v Afrike 17:42 Minúta po minúte je na konci. Ďakujeme za pozornosť 17:27 Čo vieme o lietadle? Boeing 737 Max-8 je relatívne nové, lieta od roku 2016. To, ktoré dnes havarovalo bolo do flotily Ethiopian Airlines zaradené v júli minulého roka. Spoločnosť už pozostalým vyjadrila sústrasť a ponúkla akúkoľvek technickú pomoc a súčinnosť pri vyšetrovaní. 17:19 Premiér vyjadril úprimnú sústrasť 17:13 Premiér vyjadril úprimnú sústrasť

17:00 Reakcie politikov Prečítajte si reakcie politikov. 16:58 16:50 Martin Hrnko bol sprievodca pre BUBO 16:29 Vyšetrovanie prípadu Americká organizácia bezpečnosti dopravy (NTSB) už oznámila, že sa bude podieľať na vyšetrovaní príčin nešťastia. 16:21 Štvrtá obeť zo Slovenska Štvrtou obeťou zo Slovenska je charitatívna pracovníčka Danica Olexová z organizácie Dobrá novina, informuje portál Sme. Olexová pracovala ako projektová manažérka v Keni. Pre Sme to potvrdil riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík. 16:15 Skutočnú príčinu ukáže vyšetrovanie Podľa leteckého odborníka Antonína Kazdu až vyšetrovanie ukáže skutočnú príčinu nehody. „Bolo tam nasadené nové lietadlo a spoločnosť Ethiopian Airlines má vysoký rating a patrí k najlepším,“ myslí si Kazda. Podľa neho, minimálne jedna z dvoch čiernych skriniek bude, aj napriek drastickému pádu plne funkčná. 16:13 Chronológia havárií lietadiel od začiatku roka 2018 Koncom októbra sa v Indonézii zrútil rovnaký stroj Boeing-737 Max 8. 15:57 Medzi obeťami aj delegáti OSN Medzi cestujúcimi lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré havarovalo v nedeľu ráno krátko po štarte z Addis Abeby, boli aj delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP, ktorá pripomenula, že medzi obeťami leteckého nešťastia sú občania viac ako 30 štátov vrátane SR. 15:52 Kondolencie na Facebooku 15:50 Boeing 737-8 MAX bol nový Generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Tewolde Gebremariam informoval, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku. Naposledy prešiel technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných mal len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010. 15:30 Kiska: Úprimnú sústrasť, pán Hrnko, Vám aj celej Vašej rodine 15:27 Aktuálny počet obetí nešťastia 15:16 Danko: "Ťažko hľadať slová" 15:09 Fico vyjadruje úprimnú sústrasť 15:04 35 rôznych národností na palube Najmenej 35 rôznych národností bolo na palube lietadla. Haváriu lietadla nikto neprežil. 14:50 Poslanec o smrti svojich blízkych informoval na Facebooku 14:49 Pri nehode zahynuli štyria Slováci Správu o štyroch Slovákoch na palube potvrdilo vedenie leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines a Ministerstvo zahraničných vecí SR.

"Úrad predsedu vlády chce v mene vlády a etiópskeho ľudu vyjadriť najhlbšiu sústrasť rodinám, ktoré stratili svojich blízkych, ktorí boli dnes ráno v Boeingu-737 spoločnosti Ethiopian Airlines pri pravidelnom lete do Nairobi," píše sa v twitterovej správe.

​Všetci ľudia z paluby etiópskeho lietadla, ktoré sa dnes ráno zrútilo pri Addis Abeby na lete do Nairobi, sú mŕtvi. S odvolaním sa na hovorcu leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines, ktorej lietadlo patrilo, to oznámil server BBC.

Medzi pasažiermi boli aj Slováci

Medzi cestujúcimi boli štyria Slováci. Podľa informácií denníka Pravda ide o manželku a syna poslanca SNS Antona Hrnka. Ďalšou obeťou je charitatívna pracovníčka Danica Olexová, ktorá cestovala do Kene. 

Správu o štyroch Slovákoch na palube potvrdilo vedenie leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines a Ministerstvo zahraničných vecí SR.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v tejto súvislosti vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadrilo sústrasť všetkým pozostalým po obetiach tohto nešťastia, pri ktorom "podľa oficiálnych informácií zahynuli (aj) štyria občania Slovenskej republiky".

Nešťastie sa stalo ráno

Hovorca leteckej spoločnosti povedal, že kontakt s posádkou bol prerušený o 8:44 ráno (6:44 SEČ) nad mestom Bishoft, ktoré leží 62 kilometrov juhovýchodne od etiópskej metropoly. Lietadlo z Addis Abeby odštartovalo o 8:38 miestneho času.

Najväčšia letecká spoločnosť v Afrike

Štátne Ethiopian Airlines sa označujú za najväčšiu leteckú spoločnosť v Afrike. Zriadila už informačnú linku, ktorá bude k dispozícii rodinám a priateľom ľudí, ktorí boli v lietadle. Niektoré lety z Addis Abeby boli ráno zrušené alebo oneskorené. Ethiopian Airlines má flotilu 100 lietadiel a vlani prepravila vyše desať miliónov pasažierov.

Nový model Boeingu

Podľa dostupných správ lietadlo, ktoré sa dnes zrútilo, bol nový model Boeingu 737 MAX-8. Práve tento typ lietadla vlani v októbri spadol do jávskeho mora na lete z Jakarty so 189 ľuďmi na palube.

Firma Boeing vtedy vydala upozornenie, že chybný senzor môže posádke skomplikovať ovládanie stroja, čo "môže viesť k nárazu do terénu". Za pravdepodobnú príčinu nehody indonézskeho lietadla sa uvádzal automatický systém ovládajúci stabilizátory.

Dostával zrejme zlé vstupné informácie o rýchlosti a výške a namieril lietadlo dole. Údaje obsiahnuté v nájdenom záznamníku letu potvrdili, že stroju zle fungoval ukazovateľ rýchlosti, a to pri štyroch jeho posledných rokoch. Spoločnosť Lion Air, ktoré lietadlo patrilo, pritom tvrdila, že problémy boli odstránené.

Spoločnosť Ethiopian Airlines mala naposledy veľkú nehodu v roku 2010, kedy jej lietadlo spadlo krátko po štarte z Bejrútu. Zabilo sa vtedy 90 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-03-18 21:28:16 - Feat.: - Title: Lietadlo Lufthansy núdzovo pristálo na Rodose, v kabíne sa dymilo 03 - Modified: 2024-03-16 07:33:34 - Feat.: - Title: Boeing pristál v Oregone bez časti vonkajšieho plášťa. Je možné, že oň prišiel počas letu 04 - Modified: 2024-03-11 08:06:24 - Feat.: - Title: „Akoby zamrzlo.“ Lietadlo sa prudko prepadlo vzduchom, zranilo sa päťdesiat ľudí 05 - Modified: 2024-03-09 15:27:18 - Feat.: - Title: Piloti počas letu na pol hodinu zaspali. Úrady v Indonézii prípad vyšetrujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:08