Reuters
StoryEditor

Venezuelský parlament vyhlásil stav núdze. Guaidó zvoláva na ďalšie protesty

11.03.2019, 20:11
Autor:
ČTKČTK
Kvôli výpadkom energie sú už niekoľko dní v krajine uzavreté školy a obchody, prerušené sú v mnohých regiónoch aj dodávky vody.

Venezuelský parlament ovládaný opozíciou vyhlásil v krajine stav núdze kvôli rozsiahlym výpadkom elektriny, ktoré vo štvrtok postihli celú krajinu a v niektorých regiónoch trvajú doteraz.

Poslanci schválili príslušný dekrét šéfa parlamentu Juana Guaidóa, ktorého od januára uznalo do 60 krajín predbežným prezidentom s tým, že má obnoviť v krajine demokraciu a usporiadať slobodné voľby. Guaidó dnes tiež zvolal na utorok ďalšiu demonštráciu za odstúpenie autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura.

"V mnohých mestách sme zaznamenali rabovanie, v krajine zomierajú nevinné deti, vo Venezuele nie je normálna situácia," uviedol Guaidó na mimoriadnom zasadnutí parlamentu.

Kvôli výpadkom energie sú už niekoľko dní v krajine uzavreté školy a obchody, prerušené sú v mnohých regiónoch aj dodávky vody. Výpadky energie ešte zhoršili hlbokú ekonomickú krízu, v ktorej je nedostatok potravín a liekov.

Podľa opozície kvôli výpadkom elektriny zomreli najmenej dve desiatky ľudí, vrátane 15 pacientov dochádzajúcich na dialýzu a niekoľkých novorodencov. Madurova vláda tieto správy odmietla ako nepravdivé.

"Vyhlasujeme núdzový stav ako variantu výnimočného stavu, a to na celom území štátu kvôli kalamitnej situácii, ktorú spôsobilo prerušenie dodávok elektriny a ktorá vážne ohrozuje bezpečnosť krajiny a občanov," uvádza sa v Guaidóovom dekréte. Stav núdze má platiť 30 dní a môže byť predĺžený.

Opozičný denník El Nacional dnes napísal, že podľa ústavy tento stav predpokladá, že bezpečnostné zložky štátu majú plniť pokyny úradujúceho prezidenta.

Práve podpora armády je pre zmenu režimu kľúčová, opozíciu sa jej však zatiaľ nepodarilo dostať na svoju stranu, hoci niekoľko stoviek vojakov od februára utieklo do Kolumbie a uznali za prezidenta Guaidóa.

Dokument okrem iného vyzýva armádu, aby chránila energetické zariadenia aj zamestnancov štátnej energetickej firmy Corpolec. Zdravotníckym strediskám má v starostlivosti o pacientov pomôcť súkromný sektor.

Dekrét tiež nariaďuje okamžité zastavenie dodávok ropy aj jej derivátov na Kubu, kam socialistická vláda rovnako ako do ďalších spriaznených krajín regiónu už niekoľko rokov posiela ropu za zvýhodnené ceny.

Guaidó sa vyhlásil za prezidenta 23. januára z pozície predsedu parlamentu potom, čo poslanci neuznali za legitímny nový Madurov prezidentský mandát vyplývajúci z neslobodných volieb.

Od januára sa uskutočnila séria demonštrácií proti vláde aj za vpustenie humanitárnej pomoci do krajiny, tá čaká pri hraniciach v Kolumbii a Brazílii a Madurova vláda ju nechce do krajiny pustiť, pretože ju označuje za americkú intervenciu.

Tiež za výpadkom prúdu podľa Madura stoja USA a ich snaha ho zvrhnúť. Podľa expertov a opozície je však masový výpadok energie dôsledkom zlej hospodárskej politiky vlády.

"Zajtra o tretej popoludní (20:00 SEČ) celá Venezuela do ulíc. Všetci vieme, kde je jadro problému. Musíme ostať jednotní a Venezuela sa tak skoro zbaví uzurpátora moci," vyhlásil dnes Guaidó s odkazom na Madura.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:18