Reuters
StoryEditor

Teror na Novom Zélande. Útočníci prepadli dve mešity, hlásia 49 mŕtvych

15.03.2019, 05:43
Autor:
chochoČTKČTK
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová označila dnešok za jeden z najtemnejších dní svojej krajiny.

Pri streľbe v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch dnes zomrelo 49 ľudí a viaceré osoby sú vážne zranené. Povedala to premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová, podľa ktorej ide o jeden z najtemnejších dní jej krajiny a čin označila za teroristický útok. Miestna polícia v súvislosti s útokmi zadržala troch mužov a jednu ženu, jeden zo zadržaných je Austrálčan.

​Podľa policajtov išlo zrejme o dobre organizovanú akciu a zadržaní mali v autách pripravené výbušniny. Polícia motív činu zisťuje a vyzvala všetky mešity v krajine, aby zavreli. Úrady zvýšili stupeň bezpečnostnej hrozby v krajine z "nízkeho" na "vysoký".

Austrálsky premiér Scott Morrison informoval, že jedným zo zadržaných je občan Austrálie. Označil ho za "pravicového extrémistu, násilníckeho teroristu". Podľa médií sa volá Brenton Tarrant a pochádza z mesta Grafton v štáte Nový Južný Wales.

Strieľalo sa v mešitách Al Noor a Linwood v centrálnej časti mesta. Obe mešity sú od seba vzdialené viac ako štyri kilometre. Jeden zo strelcov si čin nahrával a pred streľbou zverejnil dlhé vyhlásenie vysvetľujúce jeho motiváciu.

Krviprelievanie trvalo niekoľko minút

"Teroristický útok" bol "dobre naplánovaný", povedala Ardernová na tlačovej konferencii. Nový Zéland bol podľa jej slov napadnutý, pretože "zastupuje rozmanitosť". Toto sa nedá opísať inak než "teroristický útok", pokračovala.

Podľa jedného zo svedkov bolo počuť najmenej 50 výstrelov. Iný muž, ktorý bol priamo v jednej z mešít, miestnej televízii povedal, že strelec vošiel hlavným vchodom v čase modlitby. Keď rozpútal streľbu, ľudia začali v panike utekať. Celé krviprelievanie trvalo podľa tohto svedka niekoľko minút.

Policajný komisár Mike Bush médiám povedal, že jeho podriadení riešia "bezprecedentnú situáciu". Polícia síce nemá informácie o ďalších možných páchateľoch, riziko však nemožno vylúčiť. Ľudia by sa podľa Busha v žiadnom prípade nemali zatiaľ vydávať do mešít.

Nepatria medzi nás, tvrdí premiérka

Polícia síce nemá informácie o ďalších možných páchateľoch, riziko však nemožno vylúčiť. Ľudia by sa podľa Busha v žiadnom prípade nemali zatiaľ vydávať do mešít.

"Mnoho z tých, ktorí boli streľbou zasiahnutí, sú migranti či utečenci. Vybrali si Nový Zéland ako svoj nový domov a je to ich domov. Sú jednými z nás. Človek, ktorý na nás spáchal toto násilie, medzi nás nepatrí," vyhlásila premiérka Ardernová, ktorá je na ceste z metropoly Wellingtonu do Christchurchu ležiaceho na druhom, Južnom ostrove.

"Nie sme len spojencami, nie sme len partnermi, sme rodina. (...) smútime, sme v šoku, sme zdesení, sme pobúrení," uviedol austrálsky premiér Morrison. Jeho krajina útok teroristov, ktorý ukradol toľko životov, odsudzuje.

Do jednej z mešít mali namierené aj členovia bangladéšskeho národného kriketového tímu, ktorí sú na Novom Zélande kvôli sérii medzinárodných zápasov. Ich plánované ďalšie stretnutie s domácou reprezentáciou bolo kvôli tragédii zrušené.

01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 04 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 05 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:08