Reuters
StoryEditor

Svedkovia o masakri na Novom Zélande: Ľudia nám umierali pred očami, kolegovi skonal muž v náručí

15.03.2019, 07:45
Autor:
ČTKČTK
Šťastie mal bangladéšsky kriketový tím, ktorý zrovna mieril do mešity Al Noor autobusom, aby sa pomodlil pred zápasom.

Ozbrojenec, ktorý strieľal v jednej z mešít v novozélandskom meste Christchurch, bol oblečený v čiernom a mal poloautomatickú zbraň, povedal agentúre AP jeden zo svedkov Len Peneha, ktorý žije vedľa mešity. Zvnútra budovy počul desiatky výstrelov a videl ľudí v panike vybiehať von. Keď muž utiekol, Peneha vošiel do mešity a snažil sa pomôcť. "Všade som videl mŕtvych," povedal a dodal, že pätici zranených poskytol útočisko u seba doma.

"Nechápem, ako mohol niekto niečo také urobiť. Žijem v susedstve už päť rokov a ľudia, ktorí navštevujú mešitu, sú priateľskí. Skrátka to nechápem," uviedol Peneha.

​Ďalší zo svedkov Carl Pomere povedal televízii ABC, že zrovna prechádzal okolo mešity v aute, keď streľba začala. "Videl som ľudí, ktorí utekali, aby si zachránili život. Počul som rýchlu streľbu, ako z poloautomatickej pušky. Ľudia bežali priamo oproti mne, videl som, ako boli niektorí zastrelení do chrbta," dodal.

S kolegami z práce potom vystúpili z vozidiel a pomáhali zraneným, medzi ktorými bol muž a jeho päťročná dcéra. "Oboch postrelili, neviem, či prežili. Ľudia nám umierali pred očami. Môj kolega Mark držal jedného muža, hovoril mu, že to bude v poriadku, ale zomrel mu v náručí."

Tridsaťdeväťročný Rahimi Ahmad išiel do mešity Al Noor so svojím jedenásťročným synom - ako každý piatok. Chlapec sa hral vonku, keď streľba vypukla. Jeden z veriacich chlapca schmatol a utiekol s ním do bezpečia v jednom z domov v susedstve. Čo sa stalo s jeho otcom, zatiaľ nikto netuší, napísal denník The New Zealand Herald.

"Chcem len vedieť, že je v bezpečí, modlím sa a dúfam, že zavolá," povedala jeho žena Azila. Jej muž pochádza z Malajzie a rodina žije v meste Christchurch už zhruba päť rokov.

"Povedali nám, že nemáme vychádzať, neviem, komu mám zavolať alebo čo iné robiť," dodala.

Šťastie mal naopak bangladéšsky kriketový tím, ktorý zrovna mieril do mešity Al Noor autobusom, aby sa pomodlil pred zápasom. "Unikli len tesne," povedal agentúre Reuters kondičný tréner mužstva Mario Villavarayen. Hráči sú podľa neho v bezpečí v hoteli, ale sú v šoku. "Bolo im povedané, aby nevychádzali," dodal.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 02 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 03 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku 04 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-04 07:16:05 - Feat.: - Title: Pri teroristických útokoch na juhu Iránu zahynulo niekoľko ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:40