StoryEditor

Britskí predstavitelia: Môžu sa chystať ďalšie útoky

14.07.2005, 00:00
"Británii hrozia ďalšie samovražedné útoky. Vychádzame z toho, že na slobode sú ľudia, ktorí sú schopní zorganizovať útoky podobné tým zo 7. júla," vyhlásil včera britský minister vnútra Charles Clarke. Jeho slová potvrdil aj šéf londýnskej metropolitnej polície Ian Blair.

"Británii hrozia ďalšie samovražedné útoky. Vychádzame z toho, že na slobode sú ľudia, ktorí sú schopní zorganizovať útoky podobné tým zo 7. júla," vyhlásil včera britský minister vnútra Charles Clarke. Jeho slová potvrdil aj šéf londýnskej metropolitnej polície Ian Blair. "Ďalší bombový útok je pravdepodobný. Existujú obavy, že ho pripravuje gang samovražedných útočníkov," citovala jeho slová BBC. Scotland Yard v utorok uskutočnil rozsiahlu raziu v meste Leeds, kde zatkli príbuzného jedného z podozrivých. Polícia sa domnieva, že v prípade všetkých štyroch samovražedných útočníkov išlo o Britov pakistanského pôvodu. Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že mnohí z páchateľov sú stále na slobode vrátane piateho atentátnika: výrobcu výbušniny a organizátora. Traja z mužov sa mali odpáliť v metre, jeden v autobuse.
Agentúra Reuters citovala francúzskeho ministra vnútra Nicolasa Sarkozyho, ktorý vyhlásil, že niektorých z páchateľov zatkli už na jar v roku 2004. "Vyzerá to tak, že niektorí členovia tohto tímu boli už zatknutí, no prepustili ich, aby sa podarilo dolapiť členov širšej siete," povedal Sarkozy s tým, že tieto informácie má od ministra Clarka.Ten to však okamžite vo vysielaní Sky News dementoval. "Som zarazený, že mohol mať takéto informácie, ani som sa s ním osobne o tom nerozprával. Bie je to pravda," povedal Clarke.
Clarke pred novinármi obhajoval nové protiteroristické opatrenia, o ktorých rokoval aj s predstaviteľmi EÚ v Bruseli. Zároveň zdôraznil, že je pripravený deportovať všetkých radikálnych moslimských kazateľov. Minister zdôraznil, že treba vykoreniť ideologické zdroje, ktoré robia z britských občanov teroristov. "Musíme obhajovať hodnoty našej spoločnosti proti tým, ktorí sa ju snažia zničiť. To znamená postaviť sa tým, ktorí učia fundamentalizmus vedúci k takým útokom, akých sme boli svedkami," povedal Clarke. "Je príliš tenká čiara medzi propagovaním teroru a slobodou prejavu," dodal vo vysielaní rozhlasovej stanice BBC 4.

Nová legislatíva
O príprave novej protiteroristickej legislatívy informoval včera poslancov parlamentu premiér Tony Blair. Tie by mali "potlačiť zločinnú ideológiu za londýnskym terorom". V najbližších týždňoch by sa mali začať rokovania a na stole by mohla byť už na jeseň. Podľa Blaira by sa mala zamerať najmä na zločiny podnecovania nenávisti a terorizmu. "Budeme intenzívne pracovať na tom, aby sme zabránili vstupu na britské územie ľuďom šíriacim nenávisť, a uľahčili proces ich deportácie, ak by sa sem predsa dostali," povedal.
S bohatou agendou včera Clarke cestoval na stretnutie s kolegami z ostatných krajín EÚ. Jednou z jeho základných priorít bolo presadenie návrhu, podľa ktorého by sa mali ukladať záznamy o komunikácii prostredníctvom mobilných telefónov a e-mailov až na obdobie troch rokov. Londýnu tiež záleží na jednotných štandardoch identifikačných preukazov, ktoré by mali obsahovať biometrické údaje. Výbor Európskeho parlamentu podobné požiadavky v minulosti zamietol, keďže analyzovanie takého množstva by mohlo trvať aj sto rokov a odporuje Európskej konvencii o ľudských právach.

Al-Kajdá na univerzitách
Podobne ako pred ním Clarke, aj britský premiér bol šokovaný správou, že útočníci boli Briti. No ako informovali Times, ministerstvá vnútra a zahraničných vecí vládny kabinet už po madridských útokoch informovali, ako Al-Kajdá verbuje teroristov spomedzi moslimov na britských univerzitách. Najviac sa pritom zameriava na študentov s technologickou kvalifikáciou, najmä strojárstvo či informačné technológie. Podľa vtedajších informácií šéfa Scotland Yardu Johna Stevensa, až 3 000 Britov prešlo výcvikom tábormi Al-Kajdy v Afganistane. Al-Kajdá má v Británii zrejme až 16 000 členov a sympatizantov. Pakistanský minister vnútra Aftab Ahmad Chán Šérpaó medzitým oznámil, že Islamabad poskytol Londýnu informácie, ktoré viedli k zmareniu útoku pred májovými parlamentnými voľbami. Polícia vtedy zatkla niekoľko osôb vo viacerých krajinách.
Výrobca výbušnín minulotýždňových útokov je zrejme stále na slobode. Vyšetrovatelia sa tiež zameriavajú na pátranie po pôvode trhavín. Profesor Hans Michels z londýnskej Imperial College pre Financial Times povedal, že bomby zrejme pochádzali z východoeurópskej krajiny. Štyri nálože totiž obsahovali trinitrotoluén takého typu, aký vyrábali továrne v ZSSR alebo v iných krajinách východného bloku. Podľa Michelsa mohlo ísť aj o semtex pochádzajúci z bývalého Československa. Televízia Sky News včera večer informovala o silnom podozrení, že trhaviny boli dovezené z východoeurópskeho, najpravdepodobnejšie balkánskeho štátu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:37