Reuters
StoryEditor

Ako spoznať Žida. Poľsko pobúril článok ako z čias nacistického Nemecka

18.03.2019, 10:36
Autor:
dttdtt
Poľský prezident Andrzej Duda kontroverzný text vo štvrtok ostro odsúdil.

Na pultoch poľských novinových stánkov vyšlo v stredu najnovšie vydanie týždenníka Tylko Poľsko, ktorý na titulnej strane láka čitateľa na článok s názvom Ako spoznať Žida.

Sľubuje návod, ako podľa mena, antropologických rysov, slovných výrazov, charakteru alebo dezinformačných aktivít odhaliť príslušníkov židovského národa. Noviny sa objavili tiež na pôde poľského parlamentu.

Zoznam údajných židovských rysov sa na titulnej strane novín objavil spolu s článkom "Útok na Poľsko na konferencii v Paríži", ktorý odkazuje na kongres o holokauste, ktorý sa konal minulý mesiac v Paríži.

"Ako ich môžeme poraziť? Takto to ďalej nemôže pokračovať. Patrí im celý svet, chcú nadvládu nad všetkými národmi, aby vytvorili celosvetový židovský štát. Židovské ženy nemajú vrodenú skromnosť, tak ako tie poľské," píše sa v texte.

Pri článku sa objavila fotografia spisovateľa Jána Grossa, ktorý je autorom kľúčového textu o masakre Židov v Jedwabnom v roku 1941. 

V tomto malom meste zavraždili miestni Poliaci v stodole viac ako tristo Židov, a to niekoľko dní po prevzatí dovtedy sovietskeho územia Nemcami. Úloha Poliakov vyšla najavo až na prelome tisícročí, do tej doby boli za páchateľov pogromu považovaní Nemci. Gross dostal v roku 1996 Rád Poľskej republiky za zásluhy, pred tromi rokmi však vládna strana Právo a spravodlivosť uvažovala o jeho odobratí.

"Článok "Ako spoznať Žida" je obzvlášť znepokojujúci a hrozný. Nemyslím si, že nutne predstavuje mainstreamové poľské myslenie. Je to extrémne periodikum, ktoré je krajne pravicové," komentoval záležitosť pre denník The Washington Post Jonathan Ornstein, ktorý je riaditeľom Centra židovskej komunity v Krakove.

"Je to okrajové periodikum. To však tento článok nerobí správnym a ani to neznamená, že je kvôli tomu menej hanlivý. Chceli by sme od mainstreamových politikov počuť, že takéto prejavy nenávisti nemajú v Poľsku miesto," vyhlásil vrchný poľský rabín Michael Schudrich. "Stalo sa to v stredu, takže potrebujeme viac času, aby sme videli, ako politici zareagujú," dodáva Schudrich.

Prezident Duda článok ostro odsúdil

Poľský prezident Andrzej Duda kontroverzný text vo štvrtok ostro odsúdil. "Situácie, ako je vytlačenie tohto článku, sú v Poľsku úplne okrajové. Každý jeden z nich si však zaslúži odsúdenie, vrátane toho posledného," uviedol Duda.

Riaditeľ informačného centra poľského parlamentu Andrzej Grzegrzolka však vyhlásil, že ak sa tieto noviny predávajú v miestnom kiosku, nespadá zodpovednosť za reguláciu ich predaja na informačné centrum. Neskôr však ustúpil a povedal, že informačné centrum zabezpečí, aby bol týždenník Tylko Poľsko vyradený zo zoznamu periodík, ktoré parlament odoberá.

Poľská kolektívna pamäť týkajúca sa správania voči Židom za čias druhej svetovej vojny je podľa Ornsteina v posledných rokoch veľmi problematická. Vláda vlani schválila kontroverzný zákon, ktorý trestá pripisovanie akejkoľvek zodpovednosti za holokaust Poliakom. Poľsko si za normu vyslúžilo kritiku USA a Izraela a neskôr ustúpilo od možnosti väznenia za tento prečin.

Nasávajú antisemitizmus s materským mliekom

Minulý mesiac prešli poľsko-izraelské vzťahy ďalšou skúškou, keď médiá zverejnili chybnú interpretáciu vyjadrenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktoré predniesol na summite vo Varšave.

Vyznelo z neho, že Poliaci ako národ počas druhej svetovej vojny pomáhali nacistom zabíjať Židov. Myslel tým však, že iba niektorí Poliaci kolaborovali s nacistami pri holokauste.

Vyjadrenia sa nezdržal ani izraelský minister zahraničných vecí, ktorý vyhlásil, že Poliaci za druhej svetovej vojny nielen spolupracovali s nacistami, ale aj "nasávajú antisemitizmus spoločne s materským mliekom". Poľsko zareagovalo odrieknutím účasti na summite Vyšehradskej štvorky v Izraeli, ktorý sa potom premenil na rokovanie Česka, Maďarska a Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-11 08:00:00 - Feat.: - Title: Moderátorka nemeckej televízie vyzvala ľudí, aby nekupovali židovské výrobky. Podporujú tým vraj genocídu 02 - Modified: 2024-02-22 15:38:05 - Feat.: - Title: Študenti v Nemecku jasali pri filme o holokauste nad počtom mŕtvych Židov. Za nerozvážny čin budú pykať 03 - Modified: 2024-02-14 14:50:35 - Feat.: - Title: Britskí labouristi stále čelia prejavom antisemitizmu v strane 04 - Modified: 2024-02-01 16:59:50 - Feat.: - Title: Komunisti dali vinu za holokaust len Nemecku, dnes sa antisemitizmu darí. Tiso je vinný, tvrdí historik 05 - Modified: 2024-01-31 13:07:51 - Feat.: - Title: Majme odvahu nemlčať. Šéfka nemeckého parlamentu vyzýva na boj proti antisemitizmu a prejavom nenávisti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:43