Reuters
StoryEditor

Streľba v Holandsku si vyžiadala tri obete. Zrejme nešlo o terorizmus, ale čin zo žiarlivosti

18.03.2019, 10:41
Autor:
redredČTKČTK
V holandskom Utrechte došlo v pondelok dopoludnia k streľbe.

Dopoludňajší strelecký útok v holandskom Utrechte si podľa starostu mesta vyžiadal troch mŕtvych a deväť zranených.

Tridsaťsedemročný Turek Gökmen Tanis, ktorý je zo streľby v električke podozrivý, bol zadržaný. Na tlačovej konferencii to oznámili holandská polícia a prokuratúra. Zároveň zdôraznili, že motív jeho činu je naďalej nejasný.

Motívom útoku nie je podľa všetkého terorizmus, ale žiarlivosť. Svedkovia uviedli, že pôvodne mieril len na ženu, ktorú poznal a ktorá na neho kričala, že "nič neurobila".

Podľa verejnoprávnej stanice NOS ani sami vyšetrovatelia nevylučujú, že streľba mohla byť zločinom z vášne.

Že páchateľ nakoniec zabil viac ľudí, je dané podľa svedkov tým, že sa žene snažili pomôcť. Policajti už skôr uviedli, že považujú terorizmus za jeden z možných motívov.

Turecká agentúra Anadolu uviedla s odvolaním sa na príbuzných podozrivého muža, že Tanis strieľal z "rodinných dôvodov".

Terčom útoku bola podľa nich príbuzná osoba a neskôr ľudia, ktorí sa jej snažili pomôcť. Očití svedkovia už skôr uvádzali, že strelec mieril na ženu, ktorú podľa všetkého poznal.

Cieľom bola jedna žena

"Mohol to byť aj zločin z vášne," povedal stanici NOS policajný hovorca Bernard Jens. Podľa očitého svedka činu, dvadsaťjedenročného Nielsa, ktorého citovala stanica NOS, sa strelec zameral na jednu osobu. "Cielil na ľudí, ktorí sa pokúsili tej žene pomôcť," uviedol.

"Videl som, ako nejaká žena leží na zemi a kričí, že nič neurobila. Práve som išiel z práce a stál pri semafore, keď som ju uvidel. Mala medzi dvadsať a tridsaťpäť rokov. Počul som tri výstrely, veľmi rýchlo k nej prišli štyria muži a snažili sa ju odtiahnuť preč, ale potom sa znova ozvali výstrely a oni ju nechali tak," uviedol už skôr televíziu RTV svedok, ktorý sa predstavil ako Jimmy de Koster.

Muža vyšetrovali kvôli znásilneniu

Polícia o zadržaní neoznámila žiadne ďalšie podrobnosti ani to, kde bol Turek zadržaný. Server verejnoprávnej stanica NOS uviedol, že Tanisa polícia zadržala priamo v centre Utrechtu.

Okrem muža podozrivého zo streľby bol pri domových prehliadkach v Utrechte zadržaný ešte jeden ďalší muž. V akom vzťahu je k Tanisovi, zatiaľ nie je jasné.

Polícia podľa servera AD informovala, že podozrivého muža na začiatku marca stíhala v súvislosti s prípadom znásilnenia.

Starosta mesta Jan van Zanen na sociálnych sieťach oznámil, že traja zo zranených sú v kritickom stave. Polícia už odvolala výzvu obyvateľom, aby nevychádzali.

V rámci pátrania po páchateľovi bolo uzavreté miesto útoku, neskôr aj diaľnica A3, ktorá vedie od Utrechtu k hranici s Nemeckom. V pohotovosti sú aj nemecké bezpečnostné sily. Preventívne sa v Utrechte uzavreli všetky mešity, v okolí útoku potom školy, obchody, úrady a ďalšie prevádzkarne.

Prísne bezpečnostné opatrenia

Na miesto činu dorazilo najmenej päť sanitiek. Polícia pátrala po červenom aute, ktoré potom našla opustené. V pohotovosti je aj armáda. "Viditeľné i neviditeľné" opatrenia polícia urobila aj na Utrechtskej hlavnej stanici.

V reakcii na zadržanie podozrivého strelca bol znížený stupeň ohrozenia teroristickým činom, ktorý bol v provincii Utrecht od rána na najvyššom, teda piatom stupni. V meste opäť začala jazdiť aj hromadná doprava.

Nemecko oznámilo, že sprísnilo kontroly na hranici s Holandskom, a to nielen na hlavných ťahoch, ale aj na ďalších miestach.

Holandský premiér zvolal krízový štáb

"Nemôžeme vylúčiť teroristický čin. Najvyšší stupeň varovania bude platiť najmenej do dnešnej osemnástej hodiny," uviedol na tlačovej konferencii koordinátor pre terorizmus a bezpečnosť Pieter Jaap Aalbersberg.

Holandský premiér Mark Rutte podľa NU zrušil rokovanie vládnej koalície a zišiel sa s krízovým štábom. Povedal, že je incidentom "veľmi znepokojený".

Holandská železnica prijala opatrenia, aby zabezpečila bezpečie svojich zamestnancov a cestujúcich. Niektoré športové kluby sa rozhodli z bezpečnosťou dôvodov zrušiť tréningy.

"Tesne pred poludním sa v električke pri námestí 24. októbra odohrala streľba. Desivý a radikálny incident s obeťami. Moje myšlienky sú s nimi a ich milovanými," uviedol starosta Utrechtu van Zanen s tým, že je v kontakte s políciou a prokuratúrou.

Streľba v Holandsku 17:08 Streľba v Utrechte mohla byť aj zločinom z vášne Podľa verejnoprávnej stanice NOS vyšetrovatelia nevylučujú, že streľba mohla byť zločinom z vášne. Podľa očitých svedkov totiž páchateľ mieril na ženu, ktorú podľa všetkého poznal, a na ľudí, ktorí sa jej snažili pomôcť. Policajti už skôr uviedli, že považujú terorizmus za jeden z možných motívov. 17:00 Starosta Utrechtu zrušil odporúčanie občanom nevychádzať z budov Starosta holandského mesta Utrecht zrušil v pondelok neskoro popoludní odporúčanie občanom, aby nevychádzali z budov a zdržiavali sa vo vnútri. Toto odporúčanie starostu Jana van Zanena nasledovalo po smrtiacej streľbe v električke v Utrechte, pripomenula tlačová agentúra AP. Starosta vo videu zverejnenom na Twitteri utrechtskej radnice najnovšie uviedol, že skoršie odporúčanie nevychádzať von sa zakladalo na obavách, že výstrely boli vypálené na viac ako len jednom mieste Utrechtu. 16:23 Sprísnené bezpečnostné opatrenia Na významných miestach v Holandsku, ako sú letiská, stanice či sídlo vlády, boli zavedené sprísnené bezpečnostné opatrenia. Mimoriadna situácia panuje v Utrechte, kde polícia vyzvala obyvateľov, aby nevychádzali na ulicu. Školy uzamkli svoje areály a uzavreté boli aj mešity. 16:15 Popoludňajšia tlačovka Rutteho Premiér Mark Rutte incident označil za znepokojujúci. Na popoludňajšej tlačovej konferencii uistil, že polícia vyvíja maximálne úsilie, aby páchateľa chytila.

15:48 Polícia pokračuje v pátraní
Zdroj: Reuters
15:13 Tri obete a deväť zranených Dopoludňajší strelecký útok v holandskom Utrechte si vyžiadal troch mŕtvych a deväť zranených, z ktorých traja sú vo vážnom stave. Na mestskom twitteri to uviedol starosta mesta Ján van Zanen. "Myslíme na rodiny obetí," povedal van Zanen. Polícia doteraz bilanciu obetí útoku neoznámila, na nedávnej tlačovej konferencii tak neurobil ani premiér Mark Rutte. 14:59 Špeciálna jednotka v akcii 14:50 Rozsiahla policajná operácia Holandský protiteroristický koordinátor Pieter-Jaap Aalbersberg  informoval, že prebieha rozsiahla policajná operácia s cieľom zatknúť ozbrojenca.
Zdroj: Reuters
14:34 Sprísnené kontroly na hraniciach Nemecká polícia uviedla, že sprísnila kontroly na hraniciach s Holandskom. Monitoruje nielen diaľnice, ale aj menšie priechody, ako aj železničné trate. Nemecké úrady mali pátrať po červenom Renaulte Clio, ale neskôr im oznámili, že toto vozidlo objavili opustené v Utrechte. 14:27 Polícia pátra po tomto mužovi Polícia v súvislosti so streľbou pátra po 37-ročnom mužovi menom Gökman Tanis.  14:07 Policajti s ťažkou technikou
Zdroj: Reuters
14:03 Protiteroristický štáb hlási streľbu na viacerých miestach v Utrechte Holandský protiteroristický štáb ohlásil streľbu na niekoľkých miestach v Utrechte, polícia ale krátko predtým takéto správy šírené po internete poprela. Polícia nevylúčila, že za dopoludňajšou streľbou v meste môže byť viacero páchateľov, a po útočníkovi usilovne pátra. Pri jednej z budov neďaleko miesta incidentu sa podľa agentúry AP zhromaždil veľký počet policajtov s ťažkou výzbrojou. 13:31 Útočník okolo seba divoko strieľal Informácie o strelcovi nie sú dostupné. Server NU.nl citoval svedka, ktorý vypovedal, že útočník okolo seba divoko strieľal. Portál AD s ohľadom na výpovede ďalších svedkov nevylúčil, že strelcov bolo viac. 13:11 Najmenej jedna osoba na úteku Polícia pátra po najmenej jednej osobe, ktorá mohla uniknúť autom. Policajný hovorca Bernhard Jens nevylúčil, že do útoku mohlo byť zapojených viac osôb.
Zdroj: Reuters
13:07 Mimoriadna pohotovosť V dôsledku pátrania je v mimoriadnej pohotovosti holandská vojenská polícia - a to na letiskách v krajine a v dôležitých budovách, informovala agentúra AP. 12:57 Miesto incidentu
Zdroj: Reuters
12:43 Sanitky na mieste streľby
Zdroj: TASR/Martijn van der Zande
12:42 Polícia vyzvala školy Polícia podľa médií vyzvala školy, aby svoje budovy uzamkli. 12:41 Úrady zvýšili stupeň teroristickej hrozby 12:32 Prvá obeť incidentu Spravodajská agentúra AFP informuje o najmenej jednej obeti streľby. 12:28 Premiér Rutte o incidente Premiér Mark Rutte incident označil za znepokojujúci, situácii sa už venuje krízový štáb. 12:25 Môže ísť o teroristický čin 12:25 Padlo niekoľko výstrelov Policajný hovorca Joost Lanshage informoval bez ďalších podrobností, že "v električke padlo niekoľko výstrelov a niekoľko osôb utrpelo zranenia". Zatiaľ nikoho nezatkli, dodal. 12:22 Výpoveď svedka Jeden zo svedkov povedal pre RTV Utrecht, že počul niekoľko výstrelov a videl na zemi ležiacu ženu kričiacu: "Nič som nespravila." 12:18 Okolie streľby uzatvorili K streľbe došlo na námestí mimo centra mesta. Električkovú dopravu v oblasti pozastavili a okolie uzatvorili.

01 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 02 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 03 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 04 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 05 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:55