Reuters
StoryEditor

Európski lídri varujú Britániu: Pravdepodobnosť brexitu bez dohody výrazne rastie

29.03.2019, 20:02
Autor:
ČTKČTK
Stále pravdepodobnejší je tento variant aj podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Pravdepodobnosť, že Británia nakoniec opustí Európsku úniu bez dohody, po dnešnom hlasovaní britského parlamentu významne vzrástla. V prvých reakciách to uviedli vrcholní politici niektorých krajín únie.

Napríklad holandský premiér Mark Rutte povedal, že riziko brexitu bez dohody je teraz úplne reálne. Stále pravdepodobnejší je tento variant aj podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza alebo šéfa nemeckej diplomacie Heika Maasa.

"Je úplne nevyhnutné, aby Spojené kráľovstvo v nasledujúcich dňoch predstavilo nejaký alternatívny plán ... Ak tak neurobí, potom je podľa nás stále pravdepodobnejšie, že opustí Európsku úniu bez dohody," uviedol v oficiálnom vyhlásení Elyzejský palác.

Lídri sa zhodujú

"Jedna z ciest k riadenému brexitu sa teraz uzavrela. To nám necháva otvorenú len jednu možnosť, a to, že Briti pred 12. aprílom jasne oznámia, čo si želajú," povedal novinárom šéf holandskej vlády. Odkázal tak na výsledky nedávneho summitu EÚ, ktorý Británii povolil odklad dátumu brexitu z 29. marca na 12. apríla, pokiaľ dohoda opäť neprejde.

Veľmi podobné slová volil aj nemecký minister zahraničia Maas. "Briti sa musia pred 12. aprílom rozhodnúť, ako by sa malo postupovať ďalej. Inak to bude brexit bez dohody, akokoľvek tvrdý by bol," uviedol v tlačovom vyhlásení. Zároveň zdôraznil, že Nemecko aj celá únia sú na takúto možnosť dobre pripravené.

Práve 12. apríl môže byť dátumom, kedy Británia EÚ bez dohody opustí, ak úniu nepožiada o ďalší odklad.

Únia je na tvrdý brexit pripravená

Ten však lídri dvadsaťsedmičky schvália len v prípade, keď Londýn predloží jasný plán, ako sa z patovej situácie dostať. V hre je napríklad dlhý odklad kvôli konaniu volieb v Británii či vypísanie nového referenda alebo dokonca odvolanie brexitu ako takého.

"Nie je jasné, či si Británia plne uvedomuje, že možnosť odchodu bez dohody nezmizla. Naopak, jeho pravdepodobnosť rastie," varoval tiež írsky premiér Leo Varadkar. Európska únia podľa neho musí byť otvorená tomu, že pristúpi na dlhý odklad brexitu, ak Londýn svoj postoj k celému procesu zásadne prehodnotí.

"Ľutujem ďalšie odmietnutie dohody o vystúpení. Ďalej sa budeme zasadzovať o riadený brexit, aj keď ten je stále menej pravdepodobný," uviedol rakúsky kancelár Kurz.

"Ak počas nasledujúcich dvoch týždňov Británia nepredloží žiadny plán, potom bohužiaľ nastane tvrdý brexit. Na ten sme však v Rakúsku aj celej EÚ dobre pripravení," píše sa ďalej v jeho vyhlásení.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:44