Reuters
StoryEditor

Najvyšší súd vo Venezuele vyzval na zbavenie imunity opozičného lídra Guaidóa

02.04.2019, 07:10
Autor:
TASRTASR
Sudca najvyššieho súdu Maikel Moreno uviedol, že Guaidó by mal byť stíhaný za porušenie zákazu opustenia krajiny.

Venezuelský najvyšší súd vyzval v pondelok provládne Ústavodarné zhromaždenie, aby zbavilo opozičného lídra Juana Guaidóa parlamentnej imunity. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že ide o krok, ktorý by mohol umožniť jeho stíhanie.

Sudca najvyššieho súdu Maikel Moreno uviedol, že Guaidó by mal byť stíhaný za porušenie zákazu opustenia krajiny. Vláda prezidenta Nicolása Madura ho tiež obviňuje z podnecovania násilia v súvislosti s pouličnými protestmi a z toho, že protiprávne prijal peniaze zo zahraničia.

Guaidó, ktorý má imunitu ako predseda opozíciou kontrolovaného Národného zhromaždenia, aj naďalej vyzýva Madura na odstúpenie a obviňuje tohto socialistického lídra, že využíva neustále výpadky elektrickej energie na vytĺkanie politického kapitálu.

"Musíme sa teraz spojiť viac ako kedykoľvek predtým," vyhlásil Guaidó v pondelok na univerzite v Caracase. "Musíme usporiadať doteraz najväčšiu demonštráciu, aby sme odmietli, to čo sa deje."

Venezuelská vláda zakázala Guaidóovi vykonávať verejnú funkciu najbližších 15 rokov. O zákaze rozhodol minulý týždeň Najvyšší kontrolný úrad Venezuely.

Guaidó podľa šéfa úradu Elvisa Amorosa uskutočnil 91 ciest do zahraničia bez povolenia. Ďalej vykonával verejné úlohy, ktoré mu neprináležia a spolu so zahraničnými vládami uskutočnil kroky škodiace venezuelskému ľudu. Ďalším dôvodom zákazu vykonávať verejné funkcie sú nezrovnalosti vo finančných záznamoch Guaidóa.

Výpadky elektriny, ktoré ešte viac skomplikovali život v tejto krajine poznačenej hospodárskou a politickou krízou, pripisuje prezident Maduro sabotáži. Podľa expertov, na ktorých sa odvoláva AFP, je však pravdepodobnejšou príčinou zlyhávanie zanedbanej infraštruktúry.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:34