StoryEditor

Spamätávanie sa rok po cunami

22.12.2005, 23:00
Zábery zničenej krajiny a turistické videá obrovských cunami ničiacich všetko, čo im príde do cesty, vyvolali vo svete vlnu solidarity. Pomôcť hospodárstvu krajinám závislým od turizmu, ako Thajsko, Maldivy či Seychelly, môže zvýšený záujem turistov.

Od ničivých vĺn cunami v Indickom oceáne uplynie 26. decembra už rok. Mnohí z tých, čo prežili, však stále musia bojovať o svoje živobytie. Napriek najväčšej humanitárnej akcii v dejinách ľudstva stále chýbajú v oblastiach najviac postihnutých cunami najmä príbytky a pracovné miesta.
Nedostatok domov
Zábery zničenej krajiny a turistické videá obrovských cunami ničiacich všetko, čo im príde do cesty, vyvolali vo svete vlnu solidarity. Z približne siedmich miliárd dolárov, ktoré venovali na pomoc obetiam vlády a medzinárodné organizácie, bolo uvoľnených doteraz takmer šesť miliárd. Tie by spolu s 5,5 miliardy dolárov od súkromných darcov na obnovu zničených regiónov stačili, problémom je však napríklad nedostatok stavebného materiálu. V najviac postihnutej indonézskej provincii Aceh zaznamenávajú obrovský staviteľský rozmach. "V porovnaní so stavom pred cunami v Acehu teraz potrebujú trinásťkrát viac stavebného materiálu. Výdavky na stavebné práce čoskoro dosiahnu dve miliardy," píše sa v správe Rozvojového programu OSN. V postihnutých oblastiach je potrebné postaviť ešte približne 260 000 domov, mnohé rodiny stále žijú v stanoch a provizórnych obydliach.
Podpora pre pracujúcich
Vlny cunami odplavili státisícom ľudí nielen obydlia, ale aj prácu. V pobrežných oblastiach boli hlavnými zdrojmi obživy chytanie rýb, poľnohospodárstvo alebo turistika. Cunami zničili lode, hotely a zaliali polia. Medzinárodná organizácia práce odhaduje, že o prácu prišlo viac ako milión ľudí. Postihnuté krajiny a mimovládne organizácie sa snažia pomôcť ľuďom vybudovať si nové živobytie pôžičkami. Napríklad v Acehu kupuje organizácia Forum Bangun Aceh nástroje a vybavenie, aby ľudia mohli začať nový život ako stolári či stavbári, ktorých je v súčasnosti nedostatok. "Ak im kúpime vybavenie, vedia, že musia pracovať, aby úver splatili. Ak by sme im dali peniaze, kúpili by si mobily alebo motorky," povedal Fahrul Razi z Forum Bangun Aceh.
Thajská vláda investovala do obnovy zničených oblastí 1,7 miliardy dolárov. Majiteľom hotelov, reštaurácií či obchodov so suvenírmi dala nízkoúrokové pôžičky, aby mohli znovu postaviť svoje zariadenia. Vláda ponúkla svojim občanom aj kurzy varenia, šitia alebo angličtiny, aby mohli zlepšiť služby pre turistov. Podľa humanitárnych organizácií hospodárstva Indonézie, Srí Lanky, Indie či Thajska zaznamenávajú známky zlepšenia. "Hospodárstva ukazujú jasné znaky rastu," napísala v správe organizácia Oxfam.
Slováci cestujú viac
Pomôcť hospodárstvu krajinám závislým od turizmu, ako Thajsko, Maldivy či Seychelly, môže zvýšený záujem turistov. Záujem o zájazdy do krajín postihnutých cunami sa na Slovensku zvýšil. Internetová agentúra Zájazdy.sk zaznamenala veľký dopyt po zájazdoch do Thajska alebo na Maldivy. Ľudí zaujíma, v akom stave sa nachádzajú zničené letoviská, ako boli zrenovované turistické zariadenia. Veľký záujem medzi zákazníkmi je o destinácie Phuket alebo Phi Phi v Thajsku, ktoré boli najviac postihnuté vlnami cunami. Cestovná kancelária Ruefa tiež zaznamenala nárast záujmu o zájazdy na Maldivy, ktoré sú medzi jej zákazníkmi stále obľúbené.

01 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Varga už trénoval v Celticu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:21