StoryEditor

Benedikt XVI. má 80 rokov

16.04.2007, 00:00
Prvý muž katolíckej cirkvi oslavuje. Pápež Benedikt XVI. sa dnes v zdraví dožíva osemdesiatky. Vo štvrtok navyše uplynú dva roky od chvíle, ako ho kolégium kardinálov zvolilo za nástupcu obľúbeného Jána Pavla II.

Prvý muž katolíckej cirkvi oslavuje. Pápež Benedikt XVI. sa dnes v zdraví dožíva osemdesiatky. Vo štvrtok navyše uplynú dva roky od chvíle, ako ho kolégium kardinálov zvolilo za nástupcu obľúbeného Jána Pavla II. Za tie dva roky sa Benediktovi XVI. podarilo získať srdcia veriacich a nadviazať na dlhoročnú prácu jeho predchodcu. "Je tu priama kontinuita na dielo Jána Pavla II. Rovnako ako on je veľmi vrúcny a osobný," povedal pre HN hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.
"Pancierový kardinál"
Cesta do Vatikánu pre budúceho pápeža vôbec nebola ľahká. Joseph Ratzinger sa narodil v hlboko veriacej rodine v bavorskej dedinke Marktl am Inn. Ako malý chlapec sa živo zaujímal o bibliu a všetko, čo súviselo s náboženstvom. Druhá svetová vojna však duchovným veciam nepriala. Štrnásťročný Joseph sa povinne musel zapísať do nacistickej mládežníckej organizácie Hitlerjugend. Ako však vždy tvrdil, nikdy nebol jej aktívnym členom. Nedobrovoľne strávil krátky čas aj vo Wehrmachte a americkom zajatí.
Po skončení vojny sa naplno mohol pustiť do štúdia teológie. Svojho času ho považovali za reformistu, po boku Jána Pavla II. sa však z neho stal zarytý konzervatívec. Ako všemocný prefekt Kongregácie pre náuku viery sa "preslávil" viacerými kontroverznými výrokmi. Ostro kritizoval homosexualitu a odmietal umelé prerušenie tehotenstva. Servítku si nedával pred ústa ani pri vyjadreniach do radov katolíckej cirkvi, v ktorej je podľa neho veľa špiny a pýchy. Za tieto postoje si vyslúžil prezývku "pancierový kardinál".
Benedikt zostal konzervatívcom
Po smrti obľúbeného Jána Pavla II. bol práve kardinál Ratzinger považovaný za najväčšieho favorita na nového pápeža. Presne 19. apríla 2005 sa stal 265. hlavou katolíckej cirkvi. Už ako Benedikta XVI. ho čakala neľahká úloha - nadviazať na 27 rokov pontifikátu Jána Pavla II. Svojich konzervatívnych názorov sa však nevzdal. Azda jedinú výnimku urobil po necelých troch mesiacoch v úrade, keď vypočul volanie ľudu a odštartoval proces blahorečenia Jána Pavla II. Vlani rozhneval celý moslimský svet, keď islam nepriamo označil za násilné náboženstvo.
Slovenskí veriaci si Benedikta XVI. obľúbili. Občasným porovnaniam s Jánom Pavlom II. sa však nevyhnú. "Obaja pápeži sú osobnosti. Nie je možné povedať, kto je lepší," tvrdí Magdaléna Hašková, ktorá sa vlani v Mníchove zúčastnila na stretnutí mládeže s Benediktom XVI. "Páči sa mi, že zostal sám sebou a nesnaží sa kopírovať Jána Pavla II. Možno hovorí komplikovanejšie než on, ale to vôbec neprekáža," dodáva Hašková.

01 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Karol Veľký -- otec Európy 02 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Senát USA schválil rozšírenie aliancie 03 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Plus pre slovenských hokejových reprezentantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:35