Reuters
StoryEditor

Ničia životy, zarábajú miliardy. Za opiátovou epidémiou v USA stoja farmaceutické firmy

08.04.2019, 18:30
Podľa posledných údajov Centra pre kontrolu chorôb zomrie denne na území USA okolo 130 ľudí na predávkovanie opiátmi.

V posledných rokoch zomiera v USA rekordný počet ľudí na predávkovanie opiátmi. Podľa dát z Centra pre kontrolu chorôb a prevenciu zomrelo v USA za posledných 20 rokov do 700-tisíc ľudí na predávkovanie. Nejde však len o závislých na heroíne a syntetických drogách, väčšina je závislá na liekoch na predpis.

"Raz som toľko potreboval dávku, že som udrel do steny tak silno, až som si zlomil niekoľko prstov, len aby mi doktor predpísal lieky," opisuje jeden z mužov stav, ktorý mu privodila závislosť na liekoch. A nie je jediný.

V skupine pred kamerou televízie Al Jazeera America sú s ním ďalší a všetci tento stav poznajú, rovnako ako niekoho, kto zomrel na predávkovanie. Podľa posledných údajov Centra pre kontrolu chorôb zomrie denne na území USA okolo 130 ľudí na predávkovanie opiátmi. Predávkovanie bežne predpísanými drogami v rokoch 1999-2017 malo o 400-tisíc obetí, teda viac, než syntetické opiáty a heroín.

Hoci sa so závislosťou na liekoch potýkali Spojené štáty po väčšinu 20. storočia, kritický rozmer dosiahla narkotická epidémie až po roku 1996. Vtedy sa totiž rozšíril liek zvaný OxyContin, k čomu vo veľkom prispeli americkí lekári.

Preto, keď v júni minulého roka mal padnúť jeden z prvých veľkých rozsudkov, bola verejnosť napätá. Lekár Barry Schultz bol odsúdený na 157 rokov väzenia.

"Správy vyšetrovateľov ukázali, že Schultz v 16-mesačnom období, kedy bol sledovaný, predpísal svojim pacientom do 800-tisíc tabliet opiátov," informovala vtedy americká televízia CBS. Schultz napríklad svojim pacientom nariaďoval, aby denne brali 60 piluliek silne návykového OxyContinu, čo je extrémne prehnaná dávka.

Za všetkým stoja farmafirmy

Schultz bol však len malá ryba. Za šírením opiátovej epidémie stoja predovšetkým veľké farmaceutické spoločnosti a aj na ne po rokoch prišlo. Tento rok v polovici februára sa tak napríklad pred súdom v Bostone objavila šestica vysoko postavených manažérov spoločnosti INSYS Therapeutics. Čelia obvineniu z podplácania lekárov, aby predpisovali vysoko návykový sprej.

Firma mala vyplatiť piatim lekárom z Manhattanu 800-tisíc dolárov, hradiť drahé večere či striptérky - z jednej z nich sa nakoniec stala obchodná zástupkyna a lekára presviedčala pri intímnych chvíľkach.

INSYS Therapeutics sa však javí ničotný v porovnaní so spoločnosťou Purdue Pharma, ktorú vlastní rodina miliardárov Sacklerových. Tá v súčasnosti čelí tisícom žalôb.

Miliardy z opiátov

Osem členov rodiny Sacklerových bolo v januári tohto roku obvinených z "osobnej zodpovednosti" na vyvolaní a rozšírení celej opiátovej krízy. Firma totiž dlhodobo klamala lekárom i verejnosti o sile závislosti, ktorú jej lieky vyvolávajú, a tvrdila, že závislosť vznikne iba u jedného percenta pacientov.

Súdne dokumenty z tohto roka ukázali, že Purdue Pharma rozhodne nechcela niesť zodpovednosť a vinila zo závislosti svojich zákazníkov. V doteraz utajenom emaile z roku 2001 napísal syn zakladateľa spoločnosti Richard Sackler, že firma "musí udrieť na všetkých závislých. To oni sú problémom a vinníkom. Sú to bezohľadní kriminálnici." Sacklerovci sa však nebáli zájsť ešte ďalej a pokúsili sa zarábať peniaze aj na závislostiach, ktoré ich lieky vytvorili, a zakladali ústavy pre liečbu závislostí.

Vo výsledku tak teda Purdue Pharma vinila zo závislosti na liekoch svojich klientov, ktorým klamala o miere návykovosti svojich liekov, a platila horibilné sumy lekárom za predpisovanie liekov vo veľkom.

Podplácali aj politikov

Rodina totiž na lži o miere návykovosti kvalitne zarábala. Len medzi rokmi 2008-2012 si členovia rodiny Sacklerovcov prišli na 4 miliardy dolárov. A neplatili len doktorom.

Podľa amerického Centra pre zodpovednú politiku sa na výplatnú pásku Purdue Pharma dostali aj politici. Skrz desiatku lobistov vyplatila rodina Sacklerových za posledné dva roky cez dva milióny dolárov prevažne republikánskym politikom.

Od manželky zakladateľa Purdue Pharma však dostali v 114-tisíc dolárov aj demokratická senátorka Elizabeth Warrenová a senátor za štát New Jersey Cory Booker. Obaja sa budú budúci rok uchádzať o pozíciu prezidenta USA.

Sponzorstvo malo dlhodobý charakter. Richard Sackler zase už v roku 2012 podporil v niekoľkými tisíckami dolárov republikána Mitta Romneyho, ktorý stál proti v prezidentských voľbách proti Barackovi Obamovi, a strane venoval približne 175-tisíc dolárov. Jeho bratranec Mortimer zase venoval republikánom viac ako 600-tisíc dolárov. 

01 - Modified: 2024-02-19 10:19:59 - Feat.: - Title: V krízach rastie spotreba liekov, pričom dominujú tri skupiny 02 - Modified: 2024-02-01 10:43:03 - Feat.: - Title: Aké chyby ľudia robia pri užívaní liekov a ako to robiť správne 03 - Modified: 2024-01-29 18:30:00 - Feat.: - Title: Krízy zvyšujú spotrebu ťažších liekov. Na Slovensku dominujú tri skupiny diagnóz 04 - Modified: 2023-12-12 13:52:44 - Feat.: - Title: Koniec behania po lekárňach vďaka mobilu. Jedna z poisťovní spustila online novinku 05 - Modified: 2023-12-14 12:38:35 - Feat.: - Title: Doručovanie liekov na predpis donáškovou slúžbou nie je na programe dňa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:35