Reuters
StoryEditor

"Nacisti si tiež presadzovali svoje zákony." Americké úrady chcú deportovať dieťa bez matky

14.04.2019, 18:30
Autor:
lidovky.czlidovky.cz
Rodina prekročila južnú hranicu Spojených štátov minulý rok v októbri, kedy ako dôvod uviedla strach z návratu do ich rodného Salvadoru.

Pre matku s dvoma dcérami sa ich domov v Salvadore stal neobývateľným. Kvôli útokom gangov, vyhrážaniu smrťou a celkovo nízkej životnej úrovni na hranici chudoby, sa matka Dora Alvaradová rozhodla odcestovať do USA. Na imigračnom úrade sa však ukázalo, že jedenásťročná dcéra povolenie na pobyt nedostala, a čelí tak deportácii, napísal portál Huston Chronicle.

Rodina prekročila južnú hranicu Spojených štátov minulý rok v októbri, kedy ako dôvod uviedla strach z návratu do ich rodného Salvadoru. V týchto oblastiach nie je výnimkou únos alebo dokonca vražda podporovaná miestnymi gangmi.

Pri vybavovaní pobytových povolení prišiel list v angličtine, teda v jazyku, ktorým Dora Alvaradová nehovorí. Najdôležitejšiou informáciou, ktorú oznámil tlmočník bolo odmietnutie povolenia pobytu pre jej jedenásťročnú dcéru. Prípad sa navyše posunul až na polovicu marca z dôvodu takzvaného Shutdownu, kedy vládne inštitúcie dočasne nefungovali kvôli rozpočtovému provizóriu.

Oficiálnym dôvodom na deportáciu mladšej dcéry je jej neprítomnosť na súde, kde jej matka vyjednávala povolenie na pobyt. Chyba bude pravdepodobne na strane prekladateľa, ktorý uviedol len staršiu dcéru, zatiaľ čo druhá nebola prítomná.

Proces deportácie detí nie je príliš častý, väčšinou ide skôr o mladších jedincov, ktorí sa do krajiny dostanú sami. Kauza malej Laury preto prirodzene vyvolala rozruch, ktorý podnietil smršť príspevkov na sociálnych sieťach.

Šéf houstonskej polície na Twitteri reagoval príspevkom o podobnosti s nacistami. "Nacisti si tiež presadzovali svoje zákony. Neoddeľuje deti od ich rodín! Nikdy!" stálo na začiatku tweetu.

Zastupujúca právnička Silvia Minitzová uviedla, že sa pokúsi znovu otvoriť tento prípad. Úplne kľúčovým by mohlo byť uvalenie viny na imigračný úrad, ktorý dezinterpretoval žiadosť o pobyt celkovo troch osôb.

"Táto chyba imigračného úradu uvrhla rodinu do vážneho ohrozenia," oznámila Minitzová. "Ak sa nám nepodarí presadiť vinu, jedenásťročné dievča bude samé deportované do nebezpečnej krajiny, z ktorej mala s matkou a staršou sestrou utiecť."

Houstonská imigračná právnička Ruby L. Powersová uviedla, že dobrovoľná zástupkyňa Minitzová má približne 30 dní na znovuotvorenie Laurinho prípadu. Sama priznala, že imigračný systém sa stáva veľmi chaotickým, "Niektorí klienti dokonca dostávajú zlé dáta na obhájenie pobytu na súde a horšie prípady vedú až k možnostiam deportácie," dodala.

01 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:52