Reprofoto/Youtube - Global News
StoryEditor

Chcem byť chlapec, povedalo dievča a rozpútalo búrku. Rodičia protestujú proti liberálnej výuke

14.04.2019, 18:00
Komunitná základná škola Parkfield, ktorú navštevujú deti od 4 do 10 rokov, sa v priebehu posledných mesiacov stala predmetom sporu v britskom školskom systéme.

Stovky britských rodičov prevažne moslimského pôvodu sa postavili proti vzdelávaciemu programu birminghamskej školy Parkfield, ktorý aktívne propagoval práva LGBT komunity. Búrku nevôle rozpútala nevinná poznámka malého dievčatka. Tá svojej matke z ničoho nič povedala, že chce byť chlapcom.

"Hanbite sa, hanbite sa, hanbite sa," skanduje každý týždeň dav rodičov a detí pred budovou základnej školy v birmighamskej štvrti Alum Rock. Nad hlavami držia transparenty a hlasno kričia.

Na množstve plagátov uprostred davu demonštrantov sa objavuje slovo indoktrinácia. Svoj hnev cielia na vedenie inštitúcie, ktoré zaviedlo nový systém výučby, ktorého súčasťou je silné zdôrazňovanie práv LGBT komunity.

Incident zo začiatku roku

Komunitná základná škola Parkfield, ktorú navštevujú deti od 4 do 10 rokov, sa v priebehu posledných mesiacov stala predmetom sporu v britskom školskom systéme. Briti si kladú otázku: Majú rodičia právo určovať školám, čo budú učitelia deťom prednášať, alebo nie?

Program vyvolal rozruch v januári tohto roku. Dovtedy pritom prebiehal štyri roky prakticky bez povšimnutia rodičov. "Na konci januára prišlo jedno štvorročné dievčatko domov a povedalo svojej mamičke, že chce nosiť oblečenie svojho brata, že chce byť chlapcom," opisuje začiatok konfliktu korešpondentka denníka The Guardian Nazia Parveenová.

Rodičia z detí po krátkej dobe vytiahli, čo ich v škole učia a ako často. Trvalo len niekoľko dní, než spísali petíciu a začali protestovať. "Musíme hovoriť o tom, čo LGBT komunita urobila našej krajine a nášmu vzdelávaciemu systému," kričí do megafónu jeden z prítomných rodičov.

Boja sa vštepovania ideológie

"Predsa naše deti neposielame do školy, aby sa učili o LGBT, ale aby sa naučili matematiku, angličtinu a literatúru," povedala pre denník The Guardian jedna z matiek. Rodičia zo školy, ktorú tvoria z 98 percent deti z moslimských rodín, majú strach, že ich potomkom je potajomky vštepovaná ľavicová ideológia. V samotnej štvrti Alum Rock žijú prevažne pakistanské islamské rodiny.

Program na škole Parkfield beží pod vedením pedagóga Andrewa Moffata. Jeho cieľom malo byť, aby sa nikto v škole necítil byť piatym kolom na voze, outsiderom a napokon aj podľa toho bol pomenovaný samotný program "No Outsiders" - Žiadni outsideri.

Moffat chcel spojiť výučbu bežných predmetov, ako sú matematika a angličtina, s témami náboženstva, mentálnych či fyzických postihnutí, ale aj priblížením LGBT komunity. Preto sa v škole objavili príklady typu: jeden otec má dve jablká, druhý otec má štyri jablká, koľko jabĺk má rodina spoločne? Za svoju prácu bol Moffat dokonca aj ocenený vzdelávacími inštitúciami za šírenie tolerancie.

Cieľom bola tolerancia

"Jednoducho povedané, snažíme sa učiť deti, že v škole je každý vítaný, že všetci sme iní a môžeme sa tolerovať," uviedol Moffat pre denník Birmigham Mail. Podľa korešpondentky denníka The Guardian nahí Parveenovej si Moffat vybral školu Parkfield najmä kvôli prevažne moslimskému obyvateľstvu, veril totiž, že deti zo silne veriacich rodín si môžu odniesť z jeho programu najviac.

"Bol presvedčený, že k sérii tém sa deti nedostanú doma a je dobré im o nich povedať," uviedla Parveenová a sama ako moslimka pripustila, že sa v moslimských rodinách o homosexualite ani o sexe príliš nehovorí.

"Nemáme problém s tým, že sa deti budú učiť, že existujú homosexuálne páry, ale máme problém s touto propagáciou homosexuality. Hovoria, že je v poriadku byť moslim a že je v poriadku byť homosexuál. To predsa nejde dokopy s našou vierou," povedala Guardianu jedna z matiek.

Škola sprvu zmenu programu odmietla, počas posledných týždňov tak protesty ďalej eskalovali. Jedného dňa neprišlo do školy takmer 600 z približne 800 detí. Protesty sa nakoniec začali konať na týždennej báze a vedenie súkromné ​​školy nakoniec muselo ustúpiť.

Ani ukončenie programu však k upokojeniu situácie neprispelo. Program "No Outsiders" sa totiž objavil aj na ďalších piatich školách v Birminghame či Manchestri, kde naráža na podobný odpor konzervatívnych rodičov. Autor inkluzívneho programu vraj dostal niekoľko listov, v ktorých sa mu vyhrážali smrťou.

Sú naše deti hrozba?

Existuje totiž ešte jedna úroveň celého problému. Birminghamská škola Parkfield patrí medzi vzdelávacie inštitúcie, o ktorých sa pred piatimi rokmi hovorilo v súvislosti so vymysleným škandálom "Operácia trójsky kôň".

Falšované dokumenty vtedy naznačovali, že sa moslimské organizácie snažia prevziať kontrolu nad vzdelávacími inštitúciami vo Veľkej Británii, čo vyvolalo silnú protimoslimskú reakciu.

Nespokojní rodičia z birmighamskej školy Parkfield tak teraz majú pocit, že vláda na nich testuje program deradikalizácie, že ich deti sú považované za budúcu teroristickú hrozbu, a aj preto program "No Outsiders" odmietajú.

Do udalostí nakoniec musel vstúpiť námestník ministra školstva Damian Hinds. Pre médiá sa následne po rokovaní s vedením školy aj zástupcami rodičov uviedol, že je presvedčený o vzájomnej prospešnosti rozhovorov. Dodal však, že "čo školy učia, je bez výnimky na rozhodnutí vedenia školy." Jeho slová však nikoho neupokojili.

01 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 03 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 04 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:32