Reuters
StoryEditor

Assange využíval ambasádu ako špiónske stredisko, tvrdí Ekvádor

15.04.2019, 08:28
Autor:
ČTKČTK
Ekvádorský prezident Lenin Moren obvinil Assangea z opakovaného zasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín.

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange, ktorého minulý týždeň vo štvrtok na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne zatkla britská polícia, využíval ambasádu ako špiónske centrum. V rozhovore s denníkom The Guardian to vyhlásil ekvádorský prezident Lenin Moren, ktorý zopakoval, že rozhodnutie odňať Assangeovi azyl nie je výsledkom vplyvu iného štátu.

"Nemôžeme dovoliť, aby sa náš dom, dom, ktorý otvoril svoje dvere,stal špiónskym strediskom," uviedol Moreno. "Táto činnosť porušila podmienky azylu. Naše rozhodnutie nie je svojvôľou, ale vychádza z medzinárodného práva," dodal.

​​Moreno obvinil Assangea z opakovaného zasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín. V tejto súvislosti odkázal ekvádorský prezident na činnosť portálu WikiLeaks, ktorý zverejňuje získané tajné a citlivé informácie.

Prezident tiež trvá na tom, že odobrať Assangeovi azyl bolo suverénnym rozhodnutím ekvádorskej vlády a že jeho krajina k tomu nebola nikým donútená. Podľa jeho slov sa Assange nesprával ako hosť.

Od Británie získal Ekvádor písomné záruky, že Briti budú rešpektovať Assangeove základné práva a že ho Londýn nevydá do žiadnej krajiny, kde by mu hrozil trest smrti.

Assange sa sedem rokov skrýval na ekvádorskej ambasáde v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde čelil obvineniu zo znásilnenia.

​​Minulý týždeň vo štvrtok ho však polícia zatkla na základe žiadosti o vydanie do Spojených štátov a kvôli porušeniu podmienok kaucie v súvislosti so švédskou kauzou. Švédsko Assangeov prípad predvlani odložilo.

Assangeova právna zástupkyňa Jennifer Robinsonová medzitým uviedla, že jej klient bude spolupracovať so švédskymi úradmi, ak požiadajú o jeho vydanie, a že prioritou je vyhnúť sa vydaniu do USA. Washington požaduje jeho vydanie kvôli zverejneniu tajných vládnych informácií.

01 - Modified: 2024-03-26 11:15:15 - Feat.: - Title: Súd odročil verdikt v prípade vydania zakladateľa WikiLeaks do USA 02 - Modified: 2024-02-21 11:48:41 - Feat.: - Title: Julian Assange má vážne zdravotné ťažkosti, procesu sa opäť nezúčastňuje 03 - Modified: 2024-02-20 09:53:54 - Feat.: - Title: Britský Najvyšší súd rozhoduje o vydaní zakladateľa WikiLeaks do USA 04 - Modified: 2023-11-11 18:29:16 - Feat.: - Title: Neapol udelil Julianovi Assangeovi čestné občianstvo 05 - Modified: 2023-06-30 16:23:59 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s rodinou Juliana Assangea, zakladateľa WikiLeaks
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:05