Reuters
StoryEditor

Nie je isté, či konštrukcia Notre-Dame vydrží. Odborníci kontrolujú statiku

15.04.2019, 19:27
Autor:
ČTKČTKklkl
Katedrálu Notre-Dame zachvátil požiar v pondelok krátko pred siedmou hodinou večer.

Rozsiahly požiar, ktorý v pondelok večer zachvátil katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) v Paríži, sa hasičom podarilo v utorok dopoludnia úplne uhasiť. Uviedol to veliteľ zásahu Gabriel Plus.

​Na mieste bude ďalej hliadkovať zhruba stovka hasičov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť požiariska a zamerajú sa na statiku stavby.

Ich úlohou bude takisto zaznamenať spolu s odborníkmi presný rozsah škôd a zaistiť bezpečný prevoz cenných artefaktov z chrámu.

Takto sa zrútila veža katedrály Notre-Dame: 

Požiar, ktorý zúril viac než osem hodín, môže podľa francúzskych médií súvisieť z renovačnými prácami na streche a sanktusníku - štíhlej vežičke nad presbytériom kostola na hrebeni strechy hlavnej chrámovej lode.

Vyšetrovanie príčin požiaru zatiaľ nedáva žiadny dôvod domnievať sa, že oheň bol založený úmyselne. Informoval o tom dnes parížsky prokurátor Rémy Heitz.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron priamo na mieste nešťastia vyjadril odhodlanie katedrálu znovu vybudovať. Pomôcť by tomu mali finančné prostriedky získané zo zbierky, ktorú na tieto účely zriadia. Spoliehajú sa aj na medzinárodnú pomoc. 

Požiar Notre-Dame 17:08 Pomoc môže prísť z nečakaného smeru. Zachráni Notre-Dame Assassin´s Creed? Herné štúdio Ubisoft by mohlo zohrať významnú úlohu pri obnove katedrály po jej rozsiahlom požiari. Viac sa dozviete v článku. 16:21 "Bude to trvať roky, možno desaťročia" Rekonštrukcia požiarom spustošenej parížskej katedrály Notre-Dame môže trvať desaťročia. V utorok to pre rozhlasovú stanicu RTL vyhlásil hlavný architekt kolínskeho dómu Peter Feussenich. ​"Určite to bude trvať roky, možno až desaťročia, kým budú odstránené posledné škody spôsobené týmto strašným požiarom," vyhlásil nemecký architekt. 16:01 Pomoc hlásia ďalší darcovia Dar vo výške 200 miliónov eur na obnovu Notre-Dame prisľúbila rodina dedičky kozmetickej firmy L'Oréal Françoise Bettencourtovej Meyersovej. Pridali sa tak k ďalším miliardárom, ktorí sú ochotní prispieť na rekonštrukciu katedrály. Starostka Paríža Anne Hidalgová plánuje kvôli financovaniu opráv chrámu usporiadať konferenciu darcov, peňažné dary do Francúzska poputujú aj od mnohých vlád štátov na celom svete. 15:30 Požiar vyvolal záplavu konšpiračných teórií Požiar parížskej katedrály Notre-Dame vyvolal na internete záplavu lživých správ a konšpiračných teórií.  Americký server Buzzfeed upozornil, že internetová stránka Infowars, známa šírením konšpiračných teórií, ako jedna z prvých bez dôkazov tvrdila, že požiar bol založený úmyselne. Dezinformácie o požiari "spôsobenom teroristickým útokom" hlásal aj falošný účet televízie CNN na twitteri, než ho spoločnosť Twitter zrušila. Koordinovaná kampaň z desiatok účtov šírila odkazy na novinový článok, podľa ktorého sa v aute pri katedrále našli plynové bomby a "arabské dokumenty". Všetko budilo dojem, že incident súvisel s požiarom, ale v skutočnosti bol novinový článok tri roky starý. 15:13 Pohľad dovnútra katedrály po rozsiahlom požiari

Zdroj: TASR/AP
15:10 Dym poškodil významné maľby Vnútorné vybavenie katedrály poškodil nielen oheň a vysoké teploty, ktoré dosahovali až 800 stupňov Celzia, ale aj dym a voda počas hasenia. Práve poškodenie dymom bude podľa ministra kultúry Francka Riestera hlavným problémom pri väčšina obrazov. "Významné maľby v parížskej Notre-Dame neutrpeli ohňom, ale dymom ... Budú môcť byť premiestnené pravdepodobne počnúc piatkom a prevezené do Louvru, kde budú odvlhčené a zreštaurované," povedal novinárom Riester. 14:34 Opatrenia boli v poriadku Biskup Patrick Chauvet, ktorý je rektorom katedrály Notre-Dame, vyhlásil, že všetky protipožiarne opatrenia v chráme boli v poriadku. 14:12 Kontroluje sa statika Statici budú musieť v najbližšom čase určiť, nakoľko je konštrukcia gotického chrámu porušená a či vydrží. Námestník francúzskeho ministra vnútra Laurent Nuñez dnes uviedol, že z prvých obhliadok vyplýva, že slabým miestom môžu byť najmä klenby. Podrobné prieskumy podľa neho budú prebiehať ešte najmenej 48 hodín, až potom sa do chrámu dostanú odborníci, ktorí presnejšie zhodnotia rozsah škôd a stanovia predbežný postup rekonštrukcie.
Zdroj: Reuters
13:51 Na obnovu už prisľúbili stovky miliónov eur Významní francúzski podnikatelia už prisľúbili darovať na obnovu Notre-Dame stovky miliónov eur. Rodina Arnaultovcov oznámila, že venuje 200 miliónov eur. Ďalších 100 miliónov eur chce darovať francúzska energetická spoločnosť Total, oznámil jej šéf Patrick Pouyanné. Už v pondelok povedal francúzsky miliardár François-Henri Pinault že na opravu chrámu prispeje tiež 100 miliónmi eur. Okrem nich sa dnes rozhodli peniaze pre Notre-Dame darovať aj Martin a Olivier Bouyguesovci. 13:19 "Toto je varovanie" Španielsky minister kultúry José Guirao oznámil, že Španielsko preverí bezpečnosť svojich pamiatok v reakcii na požiar katedrály Notre-Dame. Informovala agentúra AFP. "Toto je varovanie," povedal Guirao španielskej rozhlasovej stanici RNE. "Nebezpečenstvo vždy spočíva v starých systémoch elektrického vedenia, ktoré musia byť prekontrolované," uviedol. 13:14 Výber požiarov významných kultúrnych pamiatok vo svete 48 pred naším letopočtom - Vyhorela najväčšia a najslávnejšia knižnica staroveku, Alexandrijská knižnica. 1541 - Pri veľkom požiari Prahy zachvátil oheň celú ľavobrežnú časť mesta. Malá Strana, Pražský hrad a priľahlé Hradčany takmer úplne ľahli popolom. 1577 - Pri požiari Dóžovho paláca v Benátkach bola zničená veľká časť mesta, ale aj diela majstrov ako Tizian či Tintoretto. 1853 - Obrovský požiar zničil budovu Veľkého divadla v Moskve.  1933 - Požiar berlínskeho Ríšskeho snemu, ktorý znamenal koniec ústavných slobôd medzivojnového Nemecka. 1992 - Rozsiahly požiar zničil časť cisárskeho paláca Hofburg vo Viedni. 2012 - Požiar na hrade Krásna Hôrka. Hrad zo 14. storočia bol ťažko poškodený, škody sa vyšplhali na osem miliónov eur. Podľa odhadov sa hrad má pre verejnosť otvoriť v roku 2021. 2018 - Mohutný požiar zničil 200 rokov staré Národné múzeum v Riu de Janeiro. Plamene zničili zbierku obsahujúcu viac ako 20 miliónov predmetov.
Zdroj: TASR/František Iván
12:52 Vďačné mesto Segedín pomôže Parížu Maďarské mesto Segedín prispeje sumou 10-tisíc eur na obnovu požiarom spustošenej katedrály Notre-Dame. Pripomenulo pritom pomoc, ktorú francúzska metropola poskytla Segedínu po ničivej povodni v roku 1879. "Pred 140 rokmi Paríž pomohol obnoviť Segedín po veľkej záplave, teraz Segedín v duchu európskej solidarity pomáha Parížu," píše sa vo vyhlásení magistrátu. 12:43 Podľa prokurátora nebol požiar založený úmyselne Vyšetrovanie príčin požiaru parížskej katedrály Notre-Dame zatiaľ nedáva žiadny dôvod domnievať sa, že oheň bol založený úmyselne. Informoval o tom dnes parížsky prokurátor Rémy Heitz. Podľa neho teraz na prípade pracuje vyše 50 ľudí a tí stále predpokladajú, že oheň spôsobila bližšie nešpecifikovaná nehoda. V katedrále Notre-Dame sa v dobe vzniku požiaru viedli rozsiahle renovačné práce. "Na mieste pracovalo päť spoločností. Počnúc dneškom začneme s prieskumom pracovníkov týchto firiem," uviedol prokurátor. 12:18 Rokovania o rekonštrukcii Francúzsky premiér Édouard Philippe si dnes povolal niekoľko ministrov, s ktorými bude rokovať o konkrétnejších detailoch plánu rekonštrukcie katedrály Notre-Dame. Pozvanie dostal okrem iného minister kultúry a minister pre rozpočet. 12:12 Macron pozastavil kampaň Francúzsky prezident Emmanuel Macron kvôli požiaru parížskej katedrály Notre-Dame pozastavil kampaň svojho hnutia Republika v pohybe pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala o tom exministerka Nathalie Loiseauová, ktorá stojí na čele kandidátky. "Všetci zažívame chvíľu úplného smútku ... Preto až do odvolania zastavujeme kampaň," oznámila Loiseauová. 12:09 Zachránené predmety zhromažďujú na radnici Starostka Paríža Anne Hidalgová zverejnila na twitteri fotografiu zachránených artefaktov z Notre-Dame, ktoré zhromažďujú na parížskej radnici. 11:53 Historické poklady v Notre-Dame V katedrále Notre-Dame sa nachádzajú relikvie uctievané katolíkmi aj mnoho umeleckých diel.  Najvzácnejšou pamiatkou je tŕňová koruna, ktorá, ako veria katolíci, bola položená na hlavu Ježiša Krista tesne pred ukrižovaním. Túto relikviu sa v pondelok podarilo zachrániť z plameňov, rovnako ako rúcho sv. Ľudovíta. V poriadku je tiež vitrážové okno na severnej fasáde.
Zdroj: Reuters
11:33 Pápež stojí pri Francúzsku Pápež vyjadril solidaritu francúzskemu ľudu po požiari, ktorý do veľkej miery zničil Notre-Dame - symbol kresťanstva a francúzskeho národa. "Pápež stojí pri Francúzsku, modlí sa za francúzskych katolíkov i za obyvateľov Paríža, ktorí sú otrasení týmto hrozným požiarom. Pontifex sa modlí za všetkých, ktorí sa angažujú pri prekonaní tejto dramatickej situácie," napísal hovorca Vatikánu Alessandro Gisotti. 11:32 Tusk adresoval výzvu krajinám Únie Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval všetkých 28 členských štátov Európskej únie, aby pomohli pri obnove katedrály Notre-Dame. Tusk pripomenul obnovu svojho rodného mesta Gdansk v Poľsku, zdevastovaného počas druhej svetovej vojny. "Obnovíme aj vašu katedrálu," povedal na zasadnutí Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu. "Vyzývam všetkých 28 členských štátov, aby na tejto úlohe spolupracovali," vyhlásil Tusk. "Viem, že Francúzsko by to dokázalo urobiť samo, ale v stávke je niečo viac ako len materiálna pomoc," pokračoval Tusk. "Viaže nás niečo dôležitejšie a hlbšie, než sú zmluvy." 11:31 "Obnovíme aj vašu katedrálu" Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval v utorok všetkých 28 členských štátov Európskej únie, aby pomohli pri obnove požiarom čiastočne zničenej parížskej katedrály Notre-Dame. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že Tusk pripomenul obnovu svojho rodného mesta Gdansk v Poľsku, zdevastovaného počas druhej svetovej vojny.
"Obnovíme aj vašu katedrálu," povedal na zasadnutí Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu.
11:02 Putin ponúkol vyslanie ruských odborníkov Hlboké zarmútenie nad požiarom v Notre-Dame vyjadril v mene Rusov prezident Vladimir Putin a ponúkol pomoc pri rekonštrukcii. "Notre-Dame je historickým symbolom Francúzska, neoceniteľným pokladom európskej a svetovej kultúry, jedna z najdôležitejších kresťanských lokalít. Tragédia, ktorá sa v noci udiala v Paríži, zanechala smútok v srdciach Rusov," napísal Putin v liste adresovanom Emmanuelovi Macronovi. Putin tiež ponúkol vyslanie ruských odborníkov, ktorí by pomohli pri úsilí o jej obnovu. 10:29 Zničený interiér katedrály Generálny vikár parížskej arcidiecézy Philippe Marsset, ktorý mohol dovnútra kostola v noci nahliadnuť, opísal, že priestor vyzerá ako po bombardovaní.
Zdroj: Reuters
Zdroj: Reuters
10:19 Podarilo sa zachrániť veľkú časť artefaktov Väčšiu časť cenných umeleckých a liturgických predmetov sa z horiaceho chrámu Notre-Dame podarilo zachrániť. Stanici LCI to dnes povedal minister kultúry Franck Riester. V bezpečí je napríklad tŕňová koruna alebo rúcho svätého Ľudovíta, požiar v poriadku prečkalo aj vitrážové okno na severnej fasáde. Osud mnohých ďalších artefaktov je však stále neznámy, podľa francúzskych novinárov sa doteraz nevie, či a ako plamene poškodili súsošie Piety na hlavnom oltári alebo zvony.
Zdroj: Reuters
10:08 Kiska: Požiar Notre-Dame je národná tragédia Skaza parížskej katedrály Notre-Dame pri požiari je národná tragédia, ktorá zasiahla nielen Francúzov, ale celú Európu a celý svet. Na sociálnej sieti to uviedol prezident Andrej Kiska. "Je to akoby zomreli milióny príbehov nás všetkých, ktorí sme sa toho posvätného miesta mohli dotknúť," skonštatoval Kiska s tým, že v utorok posiela sústrastný telegram francúzskemu prezidentovi.  10:04 Požiar sa podarilo uhasiť Požiar v parížskej katedrále Notre-Dame sa dnes dopoludnia podarilo úplne uhasiť. Uviedol to veliteľ zásahu Gabriel Plus. Na mieste ďalej bude hliadkovať zhruba stovka hasičov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť miesta požiaru a zamerajú sa na statiku stavby. Ich úlohou bude takisto zaznamenať spolu s odborníkmi presný rozsah škôd a zaistiť bezpečný prevoz cenných artefaktov z chrámu. 09:56 "Srdce v popole" Francúzska tlač reaguje na masívny požiar katedrály Notre-Dame. 09:14 Na obnovu prispeje ďalší miliardár Rodina Arnaultovcov a ich koncern LVMH vyrábajúci luxusný tovar venuje na obnovu požiarom zničenej katedrály Notre-Dame 200 miliónov eur. Informovala o tom dnes agentúra AFP.  Majiteľ LVMH Bernard Arnault patrí podľa časopisu Forbes medzi päticu najbohatších ľudí sveta. 08:11 Vyšetrovanie pokračuje Príčina požiaru parížskej katedrály Notre-Dame, ktorý prepukol v pondelok večer, doteraz nie je známa a vyšetrovanie pokračuje. Oznámil to ráno na tlačovej konferencii priamo pri poškodenom objekte námestník francúzskeho ministra vnútra Laurent Núñez. Podľa neho plamene doteraz neboli úplne zlikvidované.
Požiar v katedrále Notre-Dame
Zdroj: TASR/AP
07:36 Francúzsky podnikateľ poskytne 100 miliónov eur Francúzsky podnikateľ a miliardár Francois-Henri Pinault prisľúbil 100 miliónov eur na renováciu parížskej katedrály Notre-Dame, ktorá v pondelok vyhorela.
Vo vyhlásení Pinault, šéf spoločnosti Kering, ktorá vlastní luxusné módne značky ako Gucci či Yves Saint Laurent, uviedol, že peniaze na "nevyhnutnú celkovú obnovu Notre-Dame" poskytne jeho investičná firma Artémis.
Celý článok nájdete TU.
07:08 "Rozoznejte svoje zvony" Parížsky arcibiskup Michel Aupetit vyzval všetky kostoly francúzskej metropoly, aby rozozneli svoje zvony ako gesto súdržnosti s Notre-Dame, dopĺňa tlačová agentúra Reuters. Z katedrály minulý týždeň v rámci renovačných prác odstránili bronzové sochy. Časť stavby je stále obklopená lešením.
Požier v katedrále Notre-Dame
Zdroj: TASR/AP
06:39 Požiar zúril viac než osem hodín Požiar, ktorý zúril viac než osem hodín, môže podľa francúzskych médií súvisieť z renovačnými prácami na streche a sanktusníku - štíhlej vežičke nad presbytériom kostola na hrebeni strechy hlavnej chrámovej lode. 06:14 Požiar je pod kontrolou "Požiar je úplne pod kontrolou. Je čiastočne uhasený; treba ešte zlikvidovať reziduálne ložiská ohňa," uviedol hovorca miestnych hasičov po ich niekoľkohodinovom boji s plameňmi devastujúcimi túto 850-ročnú pamiatku. 23:57 Reakcia Baracka Obamu 23:53 Ľudia sa schádzajú v uliciach a modlia sa 23:44 Macronovo vyjadrenie Francúzsky prezident predstúpil pred médiá a informoval, že "tomu najhoršiemu" sa podarilo vyhnúť. 
Zdroj: Reuters
Macron zároveň povedal, že katedrálu znovu vybudujú za pomoci medzinárodných finančných prostriedkov z fondu, ktorý zriadia na rekonštrukciu katedrály. 
23:42 Zachránené pamiatky Uchrániť pred plameňmi sa podľa predstaveného katedrály Patricka Chauveta podarilo predovšetkým tŕňovú korunu a rúcho svätého Ľudovíta, čo sú pre katolíckych veriacich veľmi významné predmety. 23:33 Parížska prokuratúra oznámila, že požiar podľa predbežných zistení vznikol neúmyselným zavinením. 23:11 Prezident Macron na mieste požiaru 23:09 Požiar podľa francúzskych úradov vypukol na streche katedrály, odkiaľ sa začal rýchlo šíriť. Príčiny stále nie sú známe. 23:06 Hlavná konštrukcia a veže sú zachránené To, že sa hlavnú konštrukciu a dve veže podarí zachrániť, potvrdil hovorca hasičov, informuje France24. 23:04 Zranený hasič Francúzske médiá informujú, že pri požiari sa ťažko zranil jeden z hasičov. Žiadne ďalšie informácie zatiaľ neposkytli.  23:01 V priebehu troch - štyroch hodín by sa malo podariť dostať požiar pod kontrolu. S odvolaním na hasičov o tom informuje BBC. 22:56 Konštrukciu sa podarilo zachrániť Hlavnú konštrukciu budovy sa podľa hasičov podarilo zachrániť. Vo svojom spravodajstve o tom informuje BBC. 22:51 Katedrála prišla o ikonické okná Britský denník The Mirror na svojom webe píše, že ikonické farebné okná na katedrále "explodovali." 22:46 Pohľad na požiar 22:45 Reakcia premiéra Pellegriniho "Každé vyčíňanie živlov, ktoré ničí prácu ľudských rúk, je poľutovaniahodné. O to smutnejšie je, ak ohňu padajú za obeť nevyčísliteľné historické a kultúrne hodnoty. Pri pohľade na horiacu svetoznámu parížsku katedrálu Notre-Dame je mi mimoriadne smutno a moje myšlienky smerujú k francúzskemu ľudu," napísal Pellegrini.  22:31 Komplikovaný boj s ohňom Podľa francúzskych médií je zásah komplikovaný, pretože prúd vody nedosiahne až k vrcholu budovy. Hasiči navyše nemôžu s plameňmi bojovať zo vzduchu za pomoci lietadiel, pretože to by mohlo viesť ku kolapsu celej konštrukcie, napísal na Twitteri francúzsky úrad civilnej obrany. 22:30 Vatikán vyjadril "šok a smútok" nad požiarom, ktorý zničil "symbol kresťanstva vo Francúzsku a vo svete". Uistil, že v modlitbách je s obyvateľmi francúzskej metropoly aj s tými, "ktorí robia všetko, čo je možné, aby sa postavili tejto dramatickej situácii". Ďalšie reakcie zo sveta si môžete prečítať TU. 22:15 Katedrálu sa možno nepodarí zachrániť Preslávenú parížsku katedrálu Notre-Dame, ktorú dnes večer zachvátil silný požiar, sa hasičom možno nepodarí zachrániť. Novinárom to podľa agentúr povedal námestník francúzskeho ministra vnútra Laurent Núñez. Hasiči už krátko predtým oznámili, že kritická bude nasledujúca hodina a pol. S plameňmi bojuje 400 hasičov za pomoci 18 vodných diel. Zástupca hasičov na mieste podľa Reuters vyhlásil, že všetko úsilie teraz smeruje k záchrane umeleckých diel zo zadnej časti chrámu. Hasiči sa takisto snažia zamedziť zrúteniu jednej z čelných veží katedrály, ktorá horí. 22:13 Rozsiahly požiar, ktorý zachvátil v pondelok gotickú katedrálu Notre-Dame v Paríži, sa rozšíril aj na jednu z jej dvoch hlavných veží nad priečelím. Informovala o tom vo večerných hodinách tlačová agentúra AP. 22:09 Kľúčová hodina Najbližšia hodina a pol bude kľúčová a rozhodne o tom, či sa stavba nezrúti, informuje CNN s odvolaním na hasičov.  21:57 Hasiči nevylučujú, že sa im budovu nepodarí zachrániť, informuje agentúra AFP. 21:52 Vyjadrenie Maroša Šefčoviča 21:51 Mohol by Trumpov návrh fungovať? Tony vody zo vzduchu by budove skôr uškodili, hovorí hasičský vyšetrovateľ. Viac čítajte TU.  21:43 Reakcie svedkov "Nikdy by som si nepomyslel, že je niečo také možné," povedal denníku Libération jeden zo svedkov. "Je to nepredstaviteľné. Bolo treba niekoľko storočí, než katedrálu postavili, je to symbol Paríža." dodal. 21:42 Macron chystá prejav Podľa portálu francetvinfo.fr sa Macron obráti na Francúzov ešte dnes priamo z miesta nešťastia. Zo sveta prichádzajú sústrastné reakcie. 21:30 Notre-Dame alebo Chrám Matky Božej. Katedrálu zmietal ťažký osud, navštívi ju viac ľudí ako celé Slovensko. Viac o katedrále si prečítajte TU. 21:27 Ostrove Île de la Cité, na ktorom sa katedrála nachádza, evakuujú.  21:24 Emmanuel Macron dorazil na miesto nešťastia
Zdroj: Reuters
21:11 Spomienková udalosť v Paríži 21:07 "Lešenie ide pomaly k zemi, v zadnej časti sú masívne plamene. Kúsky katedrály odpadávajú, napríklad trámy v chrámovej lodi," hlási z miesta reportér denníka Libération. Podľa hovorcu chrámu horí celý krov katedrály, ktorý pochádza z 19. a 13. storočia. "Nič z neho nezostane," povedal hovorca agentúre AFP. 21:03 21:02 Na požiar katedrály Notre-Dame reagujú aj svetoví politici. Pozrite si ich reakcie TU. 20:57 Reakcia Angely Merkelovej Nemecká kancelárka označila katedrálu známu aj ako Chrám Matky Božej za "symbol Francúzska a našej európskej kultúry". 20:49 Okrem hlavnej veže sa prepadla aj strecha katedrály.  20:46 Na požiar reaguje aj Donald Tusk 20:37 Televízna stanica France 2 uviedla, že polícia požiar vyšetruje ako nehodu. Starostka Paríža Anne Hidalgová ho na Twitteri označila za "strašnú udalosť". 20:33 Na miesto udalosti sa chystá francúzsky prezident Emmanuel Macron. 20:33 Francúzske ministerstvo vnútra oznámilo, že zatiaľ nemá informácie, že by bol pri požiari niekto zranený. 20:17 Reakcia Donalda Trumpa Americký prezident v reakcii na Twitteri napísal, že na požiar Notre-Dame je hrozný pohľad. Podľa neho by mali požiar hasiť zo vzduchu.  20:13 Vyjadrenie francúzskeho prezidenta Emmanuel Macron na Facebooku k požiaru napísal, že je myšlienkami pri všetkých katolíkoch a všetkých Francúzoch.  20:13 Francúzsky prezident Emmanuel Macronazrušil dnes kvôli rozsiahlemu požiaru katedrály Notre-Dame v Paríži svoj plánovaný televízny prejav, v ktorom mal o 20:00 predstaviť zmeny, ktorými chce jeho vláda reagovať na protesty hnutia takzvaných žltých viest. Elyzejský palác označil požiar, ktorý večer zachvátil zadnú časť gotickej katedrály v centre francúzskej metropoly, za "hrozivý". Viac TU. 20:06 Podľa serveru bfmtv.com, ktorý cituje zdroj z hasičských zložiek, zachvátili plamene okolo 18:50 vrchnú časť chrámu a požiar môže súvisieť s renovačnými prácami na budove. 20:05 Takto sa zrútila hlavná veža katedrály Notre-Dame 20:02 Hlavná veža tesne pred zrútením 20:00 Podľa informácií BBC sa zrútila hlavná veža katedrály.  19:51 Príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe, podľa BBC môžu súvisieť s rekonštrukčnými prácami, ktoré na katedrále prebiehajú. 19:50 19:50 Katedrála je považovaná za jeden z najkrajších príkladov francúzskej gotickej architektúry, leží na ostrove Île de la Cité na rieke Seina. Patrí k najnavštevovanejším pamiatkam francúzskej metropoly. 19:49
Zdroj: Reuters
19:49 Slávnu parížsku katederálu zachvátil. v pondelok rozsiahly požiar. Na mieste zasahuje množstvo hasičov.

01 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 02 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 03 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila 04 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti 05 - Modified: 2024-04-11 11:55:01 - Feat.: - Title: Diaľnicu pred tunelom Branisko uzatvorili. Dôvodom je požiar dvoch nákladných áut
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:58