Reuters
StoryEditor

Schôdzka Kima s Putinom sa blíži. Stretnúť sa majú už budúci týždeň v Rusku

18.04.2019, 11:59
Autor:
ČTKČTK
Informácie o summite prichádzajú v čase zvýšeného napätia vyvolaného dnešným severokórejským testom novej taktickej zbrane.

Šéf kancelárie severokórejského vodcu Kim Čong-una navštívil ruské mesto Vladivostok, kde pravdepodobne dolaďoval detaily summitu najvyššieho predstaviteľa KĽDR s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Dnes to s odkazom na informácie niektorých médií uviedla agentúra Interfax.

Samit sa podľa japonskej agentúry Kjódó uskutoční na budúci týždeň. Kremeľ sa k týmto informáciám nevyjadril.

Japonská televízia Fuji TV už v stredu zverejnila fotografiu personálneho vedúceho Kimovej kancelárie Kim Čchang-sona, ako si prezerá priestory vladivostockej vlakovej stanice.

Zdroj z ruských vládnych kruhov Interfaxu teraz potvrdil, že pravdepodobne išlo o prípravu samitu. "Áno, Kim Čchang-son je vo Vladivostoku. Cieľ jeho návštevy sa potvrdzuje. Pravdepodobne prišiel kvôli riešeniu otázok spojených s organizáciou stretnutia," povedal. Kim Čchang-son má v rámci severokórejskej administratívy na starosti logistickú prípravu ciest svojho šéfa do zahraničia.

Podľa japonskej agentúry Kjódó bude Rusko hostiť stretnutie oboch štátnikov 24. a 25. apríla. Kim Čchang-son v tejto veci navštívil Rusko už v marci, uvádza agentúra.

Miestom stretnutia bude zrejme práve Vladivostok, kde sa má Putin zastaviť pri svojej ceste na pekingský summit venovaný čínskemu projektu novej Hodvábnej cesty a konaný v dňoch 26. a 27. apríla.

Poradca šéfa Kremľa Jurij Ušakov uviedol, že prípravy na návštevu severokórejského vodcu v Rusku sú v "aktívnej fáze" a že sa stretnutie môže odohrať v akomkoľvek meste. Ruské médiá však špekulujú, že sa uskutoční v kampuse univerzity na ostrove Russkij neďaleko Vladivostoku.

Tamojší študenti už podľa tlače dostali správu o preložení prednášok v predpokladanom čase vrcholného stretnutia kvôli "návšteve oficiálnych delegácií".

Informácie o summite prichádzajú v čase zvýšeného napätia vyvolaného dnešným severokórejským testom novej taktickej zbrane. Februárová schôdzka vo vietnamskom Hanoji medzi Kim Čong-unom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý sa snaží severokórejského diktátora presvedčiť o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova výmenou za zrušenie sankcií, skončila neúspechom.

01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:47