TASR/AP
StoryEditor

Notre-Dame je krehká ako škrupina. Oheň i voda stavbe z vápenca veľmi uškodili

18.04.2019, 14:03
Autor:
ČTKČTK
Oheň dáva do pohybu sled udalostí, ktoré spôsobia oslabenie klenby katedrály.

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame zničil strechu, ďalšie podrobné štúdie však budú musieť ukázať, aký vplyv mal teplotný šok na kameň a maltu. Budova sa nezrúti, je však jasné, že oheň, ktorý vypukol v pondelok večer v podkroví katedrály, spôsobil významné škody.

Strecha, krov a štíhla vežička, takzvaný sanktusník, sa obrátili na prach.

Ako je na tom kamenná stavba, ktorá odolávala niekoľko hodín extrémnym teplotám? pýta sa francúzsky denník Le Figaro.

Zlé udalosti sa dajú do pohybu

"Múry sú postavené z kvádrov z takzvaného lutéckeho alebo parížskeho vápenca a spája ich vápenná malta. To sú materiály, ktoré nemajú rady vysoké teploty," zdôrazňuje Clément Salviani z Národného ústavu dejín umenia.

"Lutécky vápenec je krehký kameň, citlivý na oheň a vodu," hovorí tiež historik architektúry na univerzite v Amiens Arnaud Timbertech.

Oheň podľa nich dáva do pohybu sled udalostí. Pod vplyvom vysokých teplôt z kameňa uniká voda a vápenec sa mení na biely prášok - vápno. "Táto chemická reakcia môže preniknúť hlboko do klenbového muriva, ak požiar na povrchu trvá dlhšiu dobu," vysvetľuje Salviani.

​K tomu sa pridáva ďalší fenomén - rozpínanie materiálov pod vplyvom tepla. "Voda v kameňoch kondenzuje a pod tlakom vyvolaným parou minerál praská," hovorí výskumník v oblasti teoretickej a aplikovanej mechaniky Anthony Collin z Lotrinskej univerzity. Dá sa podľa neho teda očakávať, že kamene sú popraskané.

Navyše sa olovo, ktoré bolo na streche, roztavilo a dostalo sa do muriva budovy. "Olovo je veľmi ťažké, čo môže byť problematické, ak sa dostane do miest, ktoré sú už oslabené," upozorňuje Timbertech.

Čo bude nasledovať

Čo sa týka vody použitej pri hasení, môže "natiecť do miest, ktoré bežne nenesú takú hmotnosť, a presiaknuť do prasklín v kameni," opisuje ďalej Salviani. "Voda musela oslabiť spoje v murive, ktoré držia kamene pohromade," dodáva Timbertech. Môžu tak byť oslabené celé kusy muriva.

"Klenby sa odpoja, rebro sa prehne, svorníky klenieb už nič nedrží a nakoniec spadnú. To sa pravdepodobne stalo v noci v krížení hlavnej a priečnej lode," myslí si Salviani.

"Dôsledky je ťažké odhadovať, pretože podobnú situáciu sme nikdy nezažili," poznamenáva Timbertech. "Pravdepodobne sa budú musieť prerobiť všetky klenby," dodáva.

"Budú sa musieť vykonať presné štúdie, ktoré stanovujú, aký vplyv mal teplotný šok na kameň a maltu a na degradáciu malty vodou," upresňuje Gilles Martinet z firmy, ktorá sa zameriava na opravy historických stavieb. Prvý posudok o stave katedrály by mal vypracovať hlavný architekt Notre-Dame Philippe Villeneuve. Nech už bude výsledok akýkoľvek, rekonštrukcia bude musieť byť kolosálna, píše Le Figaro.

"Čelíme archeologickej katastrofe, ktorú by ešte mohli zosilniť renovačné práce," upozorňuje Timbertech. Materiál zo stavby sa podľa neho bude vyhadzovať, zatiaľ čo od stredoveku stavitelia opakovane používali na stavbu katedrál materiál z predchádzajúcich cirkevných stavieb.

Malo to podľa neho hospodársky aj symbolický dôvod. "U kresťanov sa historická kontinuita prejavuje kontinuitou hmoty," dodáva.

01 - Modified: 2019-04-17 11:16:39 - Feat.: 0 - Title: Všetky francúzske cesty vedú k Notre-Damu. Poznáte takzvaný "point zero"? 02 - Modified: 2019-04-17 13:40:49 - Feat.: 0 - Title: Nečakanou "hviezdou" požiaru Notre-Dame je česká moderátorka. Takto zabáva internet 03 - Modified: 2019-04-17 16:20:25 - Feat.: 0 - Title: Technológia nepustí. Macronov sľub o oprave Notre-Dame sa nepodarí splniť, tvrdí odborníčka 04 - Modified: 2019-04-17 16:30:55 - Feat.: 0 - Title: Časť konštrukcie katedrály Notre-Dame musia rozobrať. Hrozí ďalšie poškodenie 05 - Modified: 2019-04-18 05:09:57 - Feat.: 0 - Title: Požiar Notre-Dame nevykazuje znaky trestného činu, ukazuje vyšetrovanie
01 - Modified: 2023-12-08 13:40:25 - Feat.: - Title: Macron navštívil chrám Notre-Dame, do jeho otvorenia zostáva presne rok 02 - Modified: 2023-08-19 09:44:46 - Feat.: - Title: Francúzsky generál, ktorý dozeral na obnovu Notre-Dame, zahynul pri páde v Pyrenejach 03 - Modified: 2023-07-12 08:39:58 - Feat.: - Title: Katedála Notre-Dame dostala nový krov. Loď s tonovým kolosom zastavila dopravu na Seine 04 - Modified: 2020-11-24 20:05:24 - Feat.: - Title: Obnova Notre-Dame dosiahla prelomový bod. Požiarom poškodené lešenie odstránili 05 - Modified: 2020-06-09 11:58:01 - Feat.: - Title: Notre-Dame na Spiši: Na nádvorí Spišského hradu vzniká slovenský unikát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:01