Reuters
StoryEditor

Požiar Notre-Dame mohol spôsobiť elektrický skrat, myslia si vyšetrovatelia

18.04.2019, 19:20
Autor:
ČTKČTK
Úrady od začiatku uvádzajú, že za nešťastím zrejme nie je podpaľačský útok.

Vyšetrovanie požiaru parížskej katedrály Notre-Dame sa podľa všetkého najviac sústredí na možnosť, že príčinou bola porucha na elektrickom zariadení. Píše to dnes web spoločnosti France Info.

Pomôcť odhaliť odkiaľ presne sa plamene po streche gotickej pamiatky šírili by mohli zábery z kamery, ktorá bola na jednu z veží namontovaná len niekoľko hodín pred vypuknutím požiaru.

Úrady od začiatku uvádzajú, že za nešťastím zrejme nie je podpaľačský útok. Policajný zdroj teraz agentúre Reuters povedal, že ak požiar nebol založený úmyselne, potom by určite bol na vine zdroj elektriny.

Robotníci vykonávajúci reštaurátorské práce na centrálnej vežičke Notre-Dame používali podľa France Info dve zariadenia napájané elektrinou: osvetlenie a výťah, ktorý bol však údajne od strechy chrámu vzdialený niekoľko metrov.

Nepovolané osoby na stavbe

Marc Eskenazi zo spoločnosti Europe Échafaudage, ktorá už viac ako rok budovala lešenia okolo vežičky, Reuters povedal, že v deň požiaru sa na Notre-Dame nepracovalo s spájkami či letovacími lampami. Zamestnanci podľa neho dodržiavali prísne bezpečnostné opatrenia.

Plamene boli v pondelok spozorované okolo 18:50 SELČ, čo bolo podľa Eskenaziho hodinu po tom, čo pracovisko opustil posledný lešenár.

Televízia BFM TV podotýka, že po celý čas stavby lešenia pomerne často na miesto prenikali nepovolané osoby, pričom k takému incidentu došlo aj deň pred požiarom.

Úrady však podľa informácií BFM TV nepovažujú podobný zásah za príliš pravdepodobnú príčinu požiaru, pretože v pondelok večer sa nespustil alarm inštalovaný na lešení. Navyše najrôznejší dobrodruhovia sa väčšinou na strechu Notre-Dame vydávali v noci či nadránom.

Pomôcť by mali zábery z kamery

Požiarny alarm katedrály sa v pondelok prvýkrát rozozvučal o 18:20 SELČ. Vyšetrovatelia sa snažia pochopiť, prečo bol oheň zaznamenaný, až keď sa tak stalo druhýkrát o viac ako dvadsať minút neskôr.

Pomôcť by mohli zábery z kamery, ktorá mala vytvárať časozberné video rekonštrukcie a ktorá bola na severnú vežu katedrály umiestnená tesne pred vypuknutím požiaru. "Robila snímky každých desať minút od 14:00 v pondelok. Na tých fotografiách je vidieť dym. Začína z južnej strany," vysvetľoval Reuters predstaviteľ lešenárskej firmy Eskenazi. Zábery boli odovzdané vyšetrovateľom.

Tí už mohli preskúmať niektoré časti Notre-Dame vrátane dvoch veží na čelnej strane katedrály, stále však z bezpečnostných dôvodov nemohli prejsť všetky zákutia hlavnej lode.

V snahe odhaliť príčinu ničivého požiaru budú podľa France Info analyzovať všetky kusy dreva a kameňa, ktoré boli ešte na začiatku týždňa súčasťou klenby a strechy gotickej stavby. Na vyšetrovaní sa údajne podieľa okolo päťdesiat policajtov.

01 - Modified: 2019-08-13 08:34:47 - Feat.: - Title: Okolie katedrály Notre-Dame začali čistiť. Na odstránenie olova použijú aj špeciálnu techniku 02 - Modified: 2019-07-05 14:12:36 - Feat.: - Title: Jedovatá katedrála. Okolie Notre-Dame je po zamorení olovom stále uzavreté 03 - Modified: 2019-06-15 18:57:39 - Feat.: - Title: Kázeň v prilbách. V katedrále Notre-Dame sa konala prvá omša od ničivého požiaru 04 - Modified: 2019-06-04 11:21:23 - Feat.: - Title: Nebezpečenstvo stále trvá. Nie je možné zaručiť, že Notre-Dame zostane stáť, tvrdí architekt 05 - Modified: 2019-04-24 12:36:47 - Feat.: - Title: Robotníci na lešení Notre-Dame fajčili, aj napriek zákazu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:54