StoryEditor

Lov na "mafiánov"

Eso medzi českými podnikateľmi a boss futbalového prvoligového klubu Marila Příbram Jaroslav Starka sa ocitol za mrežami. Podnikateľa obvinili, že sa podieľal na únose.

Eso medzi českými podnikateľmi a boss futbalového prvoligového klubu Marila Příbram Jaroslav Starka sa ocitol za mrežami. Komando českej polície ho zadržalo počas bleskovej akcie pripomínajúcej scény z akčného filmu na frekventovanej ceste medzi Prahou a Strakonicami. Podnikateľa obvinili, že sa podieľal na únose a následnej smrti otca ďalšieho bossa českého podnikateľského "podsvetia" Radovana Krejčířa. Ten sa momentálne ukrýva pred zákonom na Seychelských ostrovoch.
Jaroslav Starka odmieta akúkoľvek účasť na únose Krejčířovho otca Lamberta. V cele predbežného zadržania skončilo aj ďalších šesť spolupracovníkov futbalového bossa. Sú medzi nimi aj dvaja kľúčoví hráči prípadu - Vlastimil Spěvák a Martin Rus, ktorý je Spěvákov asistent a najlepší priateľ. Kriminalisti sa domnievajú, že práve duo Starka - Spěvák únos Lamberta Krejčířa zorganizovalo a s pomocou Rusa aj uskutočnilo. Po vypočúvaniach by mal prokurátor rozhodnúť, či na zadržaných uvalí väzbu. Polícia zároveň prehľadala Starkov dom a kanceláriu. Odniesla si odtiaľ asi desať škatúľ. Kriminalisti sa vrátili k prípadu Lamberta Krejčířa v súvislosti s vyšetrovaním desiatok záhadných úmrtí či zmiznutí podnikateľov, ktorých spájali so zavraždeným bossom českého podsvetia Františkom Mrázkom.
Záhadné zmiznutie
Polícia podozrieva Starka z únosu Lamberta Krejčířa už dlho. Doteraz jej však chýbali priame dôkazy. Zatiaľ nie je jasné, aké nové informácie sa vyšetrovateľom podarilo získať. Lambert Krejčíř zmizol 15. októbra 2002 cestou do práce. Polícia nemá žiadne stopy o jeho ďalšom osude. Jeho syn Radovan dokonca ponúkol milióny za informácie, ktoré by viedli k jeho únoscom. Telo Lamberta Krejčířa sa nikdy nenašlo.
Kriminalisti sa prikláňajú k teórii, že Krejčířov otec zomrel počas únosu nečakane na srdcový infarkt. Jeho telo zrejme únoscovia rozpustili v kyseline. Únosom sa páchatelia pravdepodobne chceli dostať k peniazom Radovana Krejčířa, ktorý bol v tom čase vo vyšetrovacej väzbe, a jediný, kto sa staral o jeho peniaze, bol práve otec Lambert.
Dobrí priatelia
O tom, že za únosom Lamberta Krejčířa stojí Starka, sa špekulovalo od samého začiatku. Starka však tvrdil, že ide o nezmysel a že si to dokonca s Radovanom Krejčířom "v pohode vysvetlili". Pred pár týždňami dokonca povedal, že majú veľmi dobré vzťahy. "S Radovanom sme kamaráti. Raz za týždeň si dokonca telefonujeme. Myslíte si, že by si volal s vrahom svojho otca?" bránil sa v minulosti Starka.
Ich vzájomné vzťahy viac ráz podrobne skúmali policajní špecialisti na korupciu. Mali totiž informácie, že si Krejčíř, ktorý sa skrýva na Seychelských ostrovoch, najal na "špinavú prácu" v Česku kontroverzného futbalového bossa. Starka údajne dlhuje Krejčířovi desiatky miliónov korún, a preto sa obaja dohodli na "náhradnom riešení". Starka sa mal pomstiť ľuďom, ktorí v Česku zničili Krejčířovi domáce aktivity a napokon ho donútili k úteku z krajiny. "Je to absolútny nezmysel. To vymyslel niekto, kto sa pozerá na zlé filmy. Žiadnu špinavú prácu pre nikoho nerobím," reagoval na obvinenia Starka. Aj sám Krejčíř takéto tvrdenia odmieta a z "azylu" odkázal, že nikoho likvidovať nemieni.
Komplikované vzťahy
Vzájomné vzťahy Starku a Krejčířa sú natoľko komplikované, že by ich vedeli rozpliesť zrejme len oni sami. Rovnako ťažké je pochopiť aj motív únosu Krejčířovho otca. Všetci traja sa dlhé roky pohybovali vo svete, kde sú vydieranie, únosy a nájomné vraždy súčasťou podnikateľského boja. V posledných rokoch zavraždili takmer tucet svojich spoločných priateľov - podnikateľov.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Postup vodných pólistov na ME 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal -- II. liga
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:46