StoryEditor

V USA sa dohodli na regulácii vlastníctva televízií

25.11.2003, 23:00

Kongresu a Bielemu domu sa v noci na včera podarilo dosiahnuť kľúčovú dohodu o zákone, ktorý by blokoval rozhodnutie Federálnej komisie pre spoje (FCC) uvoľniť niektoré pravidlá týkajúce sa vlastníctva televíznych staníc. Ako informovala agentúra Associated Press, budú môcť siete v USA (Viacom, News Corporation, ABC-Disney a NBC) vlastniť stanice pokrývajúce 39 percent amerického televízneho publika. To znamená nárast o štyri percentá oproti pôvodne platným pravidlám, ale stále menej než návrh FCC, ktorá v júni schválila až 45-percentnú hranicu. Zákonodarcovia sa vyhrážali, že využijú 390-miliardový rozpočtový zákon, o ktorom práve rokuje, na zablokovanie nariadenia regulátorov. K dohode sa podarilo podľa Washington Post dospieť po tom, čo Biely dom pohrozil nekompromisným vetom takého kroku.
Najväčšie televízie (tzv. siete), ako sa zdá, budú môcť ovládnuť väčšiu časť trhu, aj keď nie takú veľkú, ako si sľubovali. Vďaka fúziám a akvizíciám Viacom (vlastník CBS a UPN) a News Corp. (sieť Fox) síce prevýšili doteraz povolený 35-percentný limit, no kompromisný návrh ho pokrýva. Kritici sa však stále obávajú príliš vysokej koncentrácie vlastníctva a ohrozenia vysielania na regionálnej úrovni. Ide totiž prinajmenšom o čiastočné víťazstvo sietí nad lokálnymi vysielačmi a menšími záujmovými skupinami, ktoré majú čoraz viac problémov dostať sa do éteru. Regionálne televízne stanice a rôzne lobistické organizácie od Christian Coalition po zväz spotrebiteľov odsudzujú odstraňovanie bariér pri vlastníctve médií zo strany sietí, pretože navrhnuté pravidlá protiústavne obmedzujú prístup k vysielacím frekvenciám.
Kontroverzné rozhodnutie
V júni rozhodla FCC ovládaná republikánmi Georgea W. Busha pomerom hlasov 3:2 v prospech nových pravidiel s tým, že sa iba prispôsobujú podmienkam, ktoré sú výsledkom prudkého rozvoja technológií a nových médií. Mala na mysli najmä káblovú, satelitnú a digitálnu televíziu či internet. Komisári vtedy zároveň rozhodli o zrušení zákazu, podľa ktorého nemohol vlastník siete na jednom trhu vlastniť noviny a zároveň televíziu či noviny spolu s rozhlasovou stanicou. "Komisia dáva mediálnej elite neprijateľnú moc nad názormi a informáciami, ktoré sú nosnými piliermi našej demokracie," povedal pre Dow Jones Newswires demokratický člen FCC Michael Copps o pôvodnom návrhu. "Masová deregulácia masovej komunikácie znamená koniec demokracie," dodala mimovládna organizácia Pink Code.
Vďaka dosiahnutému kompromisu sa uvoľnila cesta na schválenie siedmej rozpočtovej legislatívy na budúci rok, aj keď rokovania o ňom budú pokračovať najskôr v decembri. Zákon pokrýva financovanie 10 zo 14 ministerstiev a mnoho vládnych agentúr vrátane NASA. Sú medzi nimi aj výdavky pre Federálny úrad pre vyšetrovanie (jeho rozpočet narastie o 423 miliónov na 4,6 miliardy dolárov) či 28 miliárd pre biomedicínsky výskum na Národnom zdravotnom inštitúte.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:46