Reuters
StoryEditor

Kim pricestoval do Ruska, vo Vladivostoku museli prerobiť vjazd do stanice

24.04.2019, 07:27
Autor:
ČTKČTKredred
Severokórejský vodca bude s Vladimirom Putinom rokovať najmä o odzbrojení Kórejského polostrova.

Pancierový vlak severokórejského diktátora Kim Čong-una v stredu dorazil do Vladivostoku na východe Ruska, kde sa má vodca KĽDR vo štvrtok stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Rokovať budú predovšetkým o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova.

Predtým sa súprava krátko zastavila v pohraničnom meste Chasan, kde Kima oficiálne privítala ruská vládna delegácia.

Severokórejský vodca dorazil do Ruska:

Severokórejský vodca v rozhovore pre televízny kanál Rossija 24 vyjadril očakávanie, že jeho rokovanie v Rusku bude "úspešné a užitočné". Potvrdil, že so šéfom Kremľa chce hovoriť najmä o urovnaní situácie na Kórejskom polostrove a o rozvoji bilaterálnych vzťahov.

Vo Vladivostoku museli kvôli Kimovej limuzíne prestavať vjazd do stanice.

Nárast napätia po testoch

Rokovanie vrcholných predstaviteľov oboch krajín sa má konať v čase zvýšeného napätia vyvolaného nedávnym severokórejským testom nové taktickej zbrane.

Februárová v poradí druhá schôdzka v Hanoji medzi Kimom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý sa snaží severokórejského diktátora presvedčiť k jadrovému odzbrojeniu Kórejského polostrova výmenou za zrušenie sankcií, skončila neúspechom.

Podľa agentúry Reuters sa tak Kim teraz snaží získať medzinárodnú podporu pre hospodársky rozvoj svojej izolovanej krajiny.

Kim odmietol chlieb a soľ

Severokórejského vodcu dnes vo pohraničnom Chasane okrem oficiálnej vládnej delegácie vítali aj dievčatá v ruských národných krojoch, ktoré mu ponúkli chlieb so soľou.

​Kim však ponúknutý chlieb neochutnal, všimla si agentúra Interfax. Po krátkej zastávke vlak severokórejského diktátora následne pokračoval v ceste do Vladivostoku.

Prísne bezpečnostné opatrenia

V sibírskom prístave podľa miestnych médií panujú pred štvrtkovým summitom prísne bezpečnostné opatrenia. Pre celú námornú dopravu je dočasne uzavretý prístup do vôd pri ostrove Russkij, niekoľko kilometrov južne od Vladivostoku.

Na ostrove sa nachádza kampus Ďalekovýchodnej univerzity, v ktorom by sa podľa špekulácií médií mohlo rokovanie oboch lídrov uskutočniť. Uzavretá má byť po niekoľko dní tiež časť hlavného železničného nádražia a odklonená bude aj autobusová doprava z jeho okolia.

Kvôli strmému vjazdu sa upravoval priestor pri železničnej stanici

Vo Vladivostoku pritom museli tamojší cestári upraviť vjazd do budovy miestnej stanice, aby sa do neho vošla limuzína pripravená pre Kim Čong-una.

Jediný automobilový vjazd do stanice bol totiž vraj príliš kľukatý a strmý.

Kimov reprezentačný automobil dopravilo do Vladivostoku už v utorok nákladné lietadlo Il-76. Zaparkovali ho do areálu Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove, kde sa má summit uskutočniť.

Kima na rokovaní vo Vladivostoku sprevádza množstvo vysokých úradníkov vrátane šéfa severokórejskej diplomacie Ri Jong-hoa či námestníčka ministra zahraničia Čche Son-hui.

Podľa agentúry AP zatiaľ nie je jasné, akú úlohu bude mať Moskva v úsilí obnoviť "jadrovú diplomaciu" s KĽDR, samit však ponúka Putinovi možnosť zvýšiť vplyv Ruska na regionálnu politiku.

Pchjongjang na druhú stranu usiluje o dodávky ruskej elektriny a prilákať chce aj ruské investície, najmä na modernizáciu chátrajúcich priemyselných závodov postavených v časoch Sovietskeho zväzu, železníc a ďalšej infraštruktúry.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:45