Reuters
StoryEditor

Historické stretnutie. Kim Čong-un označil rokovania s Putinom za veľmi zmysluplné

25.04.2019, 11:06
Autor:
ČTKČTK
V podobnom duchu sa vyjadril aj Putin, ktorý si podľa vlastných slov vymenil s Kimom názory na zlepšenie situácie.

Dnešné rozhovory najvyšších predstaviteľov Ruska a Severnej Kórey vo Vladivostoku boli "veľmi zmysluplné", zaoberali sa perspektívou zlepšenie vzťahov oboch kórejských štátov, strategickou stabilitou a rozvojom bilaterálnych stykov.

Zhodli sa na tom ruský prezident Vladimír Putin a vodca KĽDR Kim Čong-un po ukončení stretnutia medzi štyrmi očami. Rokovanie potom pokračovalo zasadnutím delegácií a skončilo recepciou.

Stretnutie Kima s Putinom:

Putin severokórejského hosťa podľa ruských médií oslovoval "vážený súdruh predseda", zatiaľ čo Kim označil Rusko za "veľkého spriateleného suseda" a tlmočil "drahým ruským priateľom" pozdravy severokórejského vedenia.

Užitočné rokovanie

"Prišiel som do Ruska, aby som si vymenil názory na situáciu na Kórejskom polostrove, ktorá je jedným z najaktuálnejších medzinárodných problémov, a aby som posúdil metódy mierového urovnania tejto otázky a vymenil si názory na rozvoj našich bilaterálnych stykov v súlade s potrebami nového storočia," citovala ruská agentúra TASS Kim Čong-una. Rokovanie bolo podľa neho "užitočné a konštruktívne". Kim dúfa, že v rovnakom duchu bude v budúcnosti pokračovať.

Putin je známy tým, že svetových štátnikov pri summitoch na seba väčšinou necháva čakať. Tentokrát sa však na miesto stretnutia dostavil pol hodiny pred Kimom. Hovorili v jednej z budov Ďalekovýchodný federálnej univerzity na ostrove Russkij.

Podľa ruských novinárov v areáli pokračovala normálne výučba a študenti voľne prechádzali neďaleko miesta summitu. Z blízkej univerzitnej auly sa ozývali zvuky orchestra pilujúceho najzložitejšie takty slávnostného koncertu, ktorý je pre oboch štátnikov pripravený na dnešný večer.

Stretnutie sa natiahlo

Podľa Putina sa štátnici dotkli dejín vzájomných vzťahov. "Samozrejme sme hovorili o situácii na Kórejskom polostrove a vymenili sme si názory na to, čo je potrebné urobiť pre perspektívu jej zlepšenia," konštatoval ruský prezident.

Podľa ruských novinárov trvalo stretnutie len za účasti tlmočníkov dve hodiny, aj keď preň bolo v programe severokórejského diktátora vyhradených 50 minút.

Pri rokovaní za účasti delegácií Putina okrem jeho zahraničnopolitického poradcu Jurija Ušakova sprevádzali zástupcovia ministerstiev dopravy a energetiky a šéf ruských štátnych dráh.

Rôzne očakávania oboch strán

Na recepcii sa podľa ruských médií podávali špeciality Ďalekého východu a slovanskej kuchyne vrátane krabieho šalátu a jeleních pelmení. Nechýbal kaviár a tradičný boršč.

Rokovanie Kima a Putina bolo ich prvým osobným kontaktom. Na úvod si pred kamerami potriasli rukami a Putin hosťovi predstavil členov ruskej delegácie. Severokórejský diktátor uviedol, že summit pomôže obom stranám vyhodnotiť problémy Kórejského polostrova a koordinovať svoje stanoviská. Putin ocenil, že KĽDR sa snaží zlepšiť vzťahy so Spojenými štátmi.

Agentúra Reuters uviedla, že Kim pri hlave ruského štátu pravdepodobne hľadal podporu pri rozhovoroch o jadrovom odzbrojení s USA, ktoré podľa niektorých komentárov uviazli v slepej uličke. Moskva si na oplátku zrejme sľubuje získať výraznejšiu pozíciu pri úsilí o urovnanií situácie na Kórejskom polostrove.

01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:25