StoryEditor

Putin chce prispieť k upokojeniu situácie na Donbase, Zelenskému dal podmienku

25.04.2019, 15:56
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin prvýkrát reagoval na výsledky prezidentských volieb na Ukrajine.

Pokiaľ bude novozvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plniť minské mierové dohody, Rusko pomôže s normalizáciou situácie na Donbase.

V prvej reakcii na výsledok ukrajinských prezidentských volieb to dnes vo Vladivostoku povedal ruský prezident Vladimir Putin.

​Komentoval tiež svoj dekrét o urýchlenom priznávaní ruského občianstva separatistom na Donbase. Podľa ruského vodcu nejde o provokáciu a nie je na tom nič divné.

Kremeľ doteraz na drvivé víťazstvo Zelenského oficiálne nereagoval a Putin je jedným z mála európskych štátnikov, ktorý do Kyjeva neodoslal oficiálne blahoželanie.

Dnes ruský prezident povedal, že jeho krajina "všemožne prispeje k normalizácii situácie na juhovýchode Ukrajiny, ak nové vedenie krajiny v sebe nájde silu realizovať minské dohody". Z ich neplnenia sa od podpisu v roku 2014 obviňujú Moskva aj Kyjev.

​Výsledok volieb podľa Putina svedčí o úplnom krachu politiky doterajšieho prezidenta Petra Porošenka. "Čo na tom hodnotiť? Je to úplný, absolútny krach Porošenkovy politiky," povedal.

Svojim dekrétom, ktorý umožňuje obyvateľom povstaleckých oblastí získať v priebehu troch mesiacov ruské občianstvo, chcel vraj prezident prispieť k riešeniu ťaživej humanitárnej situácie v Donbase.

"Osobne som ďaleko od toho, kohokoľvek provokovať," uistil Putin novinárov. Kyjev jeho rozhodnutie označil za ďalšie pokračovanie ruskej agresie, proti dekrétu protestoval Washington i Brusel.

​Ukrajinské ministerstvo zahraničia v stredu oznámilo, že požiadalo Bezpečnostnú radu OSN, aby sa "drzým krokom" Ruska zaoberala. Vzhľadom na právo veta, ktoré môže Rusko v Rade uplatniť, je však možnosť reálnych diplomatických krokov nulová. Putin dnes povedal, že ruskí diplomati sú pripravení o vydávaní pasov v OSN "pobesedovat".

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:09