Reuters
StoryEditor

Austrália chce usmrtiť milióny mačiek. Z lietadiel zhodí otrávené párky

27.04.2019, 17:30
Autor:
emuemu
Proti postupu sa už ohradila napríklad austrálska organizácie na ochranu zvierat PETA, ktorá rokovania označila ako "príšerne kruté".

Austrálska vláda sa v budúcom roku chystá usmrtiť okolo dvoch miliónov túlavých mačiek. Mačkovité šelmy, ktoré podľa odborníkov škodia austrálskej prírode, sa Austrálčania chystajú likvidovať pomocou otrávených párkov. Budú ich na vybrané územie zhadzovať lietadlom. Proti tomuto postupu sa ohradzujú tamojšie združenia na ochranu zvierat.

Informoval o tom server CBS News. Podľa úradov sa v krajine v súčasnosti nachádza niečo medzi dvoma a šiestimi miliónmi divokých mačiek.

Krok, ktorý sa austrálska vláda chystá urobiť, má predovšetkým pomôcť ochrániť voľne žijúce druhy pred predátorom, ktorý ich podľa vedcov ohrozuje. "Mačky teraz predstavujú hrozbu aj pre austrálsky poľnohospodársky sektor," uviedla.

Dva milióny mačiek by mali nechať úrady usmrtiť do roku 2020. Od 18. storočia, kedy šelmu na austrálske územie priviezli Európania, bola údajne hlavnou príčinou vyhynutia približne 27 druhov cicavcov.

Podľa The New York Times chce štát zredukovať množstvo divokých mačiek na svojom území otrávenými párkami z klokanieho mäsa, kuracieho tuku, byliniek, korenín a s prímesou jedu označovaného ako 1080. Ten je podľa denníka pre zvieratá smrtiaci a mačky by údajne mali zomrieť do pätnástich minút po jeho požití.

"Vytvorili sme ich tak, aby chutili dobre. Pre mačky to bude posledné jedlo," povedal pre The New York Times doktor Dave Algar, ktorý "recept" vyvinul.

Na území, kde sa túlavých mačiek vyskytuje najviac, plánuje vláda otrávené údeniny zhadzovať pomocou lietadiel. Proti postupu sa už ohradila napríklad austrálska organizácie na ochranu zvierat PETA, ktorá rokovania označila ako "príšerne kruté".

V niektorých častiach Austrálie, ako napríklad v štáte Queensland, úrady ľuďom ponúkajú finančnú odmenu za to, že budú túlavé mačky zabíjať. Na území Queenslandu úrady za mačací skalp ponúkajú 10 austrálskych dolárov.

Hoci vláda od roku 2015, kedy svoje plány na likvidáciu túlavých mačiek oznámila, čelila mnohým protestom, podľa The New York Times v súčasnosti aj austrálska PETA uznala, že je situácia v bode, kedy ide iným voľne žijúcim druhom o prežitie.

01 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 02 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-20 17:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Milovníčky mačiek zbystrite. Viete o týchto miláčikoch naozaj všetko? Otestujte sa 05 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:05