Reuters
StoryEditor

Mayová kvôli kauze okolo Huaweiu odvolala ministra obrany

01.05.2019, 19:48
Autor:
ČTKČTK
Novou šéfkou rezortu obrany sa stane doterajšia ministerka pre medzinárodný rozvoj Penny Mordauntová.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes odvolala z funkcie ministra obrany Gavina Williamsona. Podľa oficiálneho vyjadrenia Downing Street stratil jej dôveru kvôli vyšetrovaniu úniku informácií z aprílového rokovania Národnej bezpečnostnej rady (NSC) o čínskom výrobcovi telekomunikačných zariadení Huawei a jeho účasti na budovaní mobilných sietí piatej generácie (5G).

Novou šéfkou rezortu obrany sa stane doterajšia ministerka pre medzinárodný rozvoj Penny Mordauntová.

"Premiérka dnes večer požiadala Gavina Williamsona, aby opustil vládu, pretože stratila dôveru v jeho schopnosť vykonávať funkciu ministra obrany a člena kabinetu. Rozhodnutie ministerskej predsedníčky bolo založené na jeho rokovaní v súvislosti s vyšetrovaním okolností nedovoleného úniku informácií z rokovania Národnej bezpečnostnej rady," stojí v oficiálnom oznámení premiérkinho úradu.

Britské médiá o dôvernej schôdzke NSC informovali a uviedli, že kabinet sa chystá firme prístup k výstavbe sietí 5G povoliť, chce ju však vylúčiť z budovania nosných častí systému. Vláda neskôr tieto informácie dementovala a uviedla, že rozhodnutie ohľadom Huaweiu zatiaľ nepadlo. Začala tiež vyšetrovanie úniku informácií.

Podľa denníka Daily Mail vyšetrovanie ukázalo, že za únik informácií z rokovania bezpečnostnej rady je zodpovedný práve Williamson. Ten podľa britských médií spoločne s ministrom vnútra Sajidom Javidom vyjadril vážne obavy, že prípadné angažmán firmy Huawei môže ohroziť bezpečnosť Británie. Premiérka Mayová pritom podľa tých istých zdrojov rozhodla, že čínskej spoločnosti obmedzenú účasť na stavbe sietí umožní.

Williamson nastúpil do čela ministerstva obrany v roku 2017. Vtedy nahradil Michaela Fallona, ktorý nečakane rezignoval po obvinení zo sexuálneho obťažovania.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:55